Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Nära skjuter ingen hare och lite om tekniken i digitala mätsökarkameror (läs Leica och Fuji) så här i årets första bloggFörst lite bakgrundsinformation - kameran på bilden ovan representerar på många sätt min idealkamera. Det är min sista Leica M6 TTL, och i detta fallet även en av de sista 999 M6:orna som tillverkades (nr 252 för att vara exakt ;-). På den sitter ett Summicron ASPH 35mm f2 "M39 Limited edition" - dvs ett unikt objektiv från 2001 som bara tillverkades i 1000 exemplar - för den japanska marknaden. Det har M39 Leica-skruvgänga istället för M-bajonettfattning och kräver således en adapter för att kunna monteras på M-huset. En standard från 1930 som gick ur tiden på 50-talet i och med lanseringen av Leica M3 men som återupplivades av bla Cosina/Voigtländer på 90-talet. För mig så innebär det att jag kan använda mina moderna Leica och Voigtländer-gluggar på min äldsta Leica från just 1930!Egentligen har de analoga Leicorna allt, en glasklar sökare med integrerad exakt mätsökare, samt inte minst den fantastiska gummiridåslutaren med världens skönaste ljud ;-) Det enda "felet är det enkla faktum att de inte är digitala, dvs 36 bilder och därefter filmbyte. Sedan tillkommer framkallning och skanning innan bilderna finns i datorn, och det blir både tidsödande och dyrt. Så för mig blev det en M8 när den lanserades - som jag sålde för lite mer än ett år sedan. Jag har "gosat" med olika Leica M9:or i omgångar, men för över 50.000 Kr så är den för lik M8:an - bara "sensor-formatet" skiljer dem åt...
Alla barnsjukdomarna i Leica M8/9 konceptet drev mig i armarna på Ricoh och deras unika GRX-system. På papperet en lysande ide men i praktiken något helt annat. För mig var det främst ergonomin som inte ville fungera, det lilla modul-huset utan sökare blev framtungt och svårhanterligt med Leicas robusta optik monterad.Så när Fujifilm lanserade X-Pro1 med sin nyskapande hybridsökare och en helt unik sensorteknik så slog jag till direkt. En bildkvalitet som var jämförbar med de bästa "fullformatarna", bra skärmsökare och en fin glasklar optisk hybridsökare. Och allt förpackat i ett retroinspirerat hus i Leica-stil med rattarna på rätt ställe. De enda två minusposterna var formatet APS-C och avsaknad av mätsökare - istället får man förlita sig på AF och fokushjälp. En positiv överraskning är Fujis optik - den levererar verkligen och gör behovet av att köra Leica-gluggar med adapter minimal. Sedan har Fujifilm lanserat nya uppgraderingar av sin firmware med jämna mellanrum och kommit tillrätta med de allra flesta barnsjukdomarna. Och deras egen "intelligenta M-adapter" är ett stort plus.Ovan det mesta av min analoga och digitala utrustning per idag. Är jag nöjd? Kanske…
Jag saknar fortfarande Leicas mätsökare, AF och/eller fokushjälp är inte riktigt samma sak - tyvärr. I vissa fotosituationer är mätsökaren helt enkelt oslagbar! Men en investering i en Leica M som som ju har EVIL osv gör Fuji-systemet i praktiken överflödigt. Men om jag "nöjer mig med" att komplettera med en "enkel" M9 eller M9E, kanske rentav begagnad (priserna faller som en sten just nu) så finns ju behovet av EVIL och Fuji-systemet kvar. Eller så kan jag ju komplettera ett rent Leica-M system med ett DSLR-system som som förr i tiden. Men det blir dyrt och synergierna försvinner. Och Fujifilm lanserar nya spännande gluggar på löpande band - nu senast ett 56mm (motsvarar 85mm) med största bländare f1,2
...och när kommer en X-Pro2?
Och när blir man nöjd?
Kanske bättre att sälja rubbet och bara behålla Summicron 35:an och köpa en Leica M? En kamera, ett objektiv… DOGMA!

 

Inlagt 2014-01-06 18:27 | Läst 25935 ggr. | Permalink
Existensiella funderingar Johan ;)
För mig e M Leican, M6:an alltså, med en 35:a, Summicron, som en fotografins Graal!
Den finns där, vare sig jag använder den, eller använder en annan kamera för tillfället!
Och visst kommer det mycket intressanta digitala grejer, i massor, och ständigt, men det räcker inte!
/B
Tycker du skall slå till på en begagnad M9, Priserna är bra och det är i mitt tycke en bättre kamera än den nya M. Den nya M har en hel drös med olösta barnsjukdomar den med och det verkar ju inte som att Leica är speciellt villig att lösa dessa. Jag tyckte att M9 var prisvärd när den kom, men kan tyvärr inte säga detsamma om M 240.

EFVen som lockar så på M är en schimär som lämnar en besk eftersmak i munnen. Tillsammans med dålig bildkvalitet, dålig kvalitetskontroll, långsam uppstart, oanvändbart videoläge osv. osv så kan jag inte rekommendera en M.

Jag var en av de första som fick leverans i sverige på en M tidigare i år, men den såldes efter 6 månader och numera kör jag min 35a på en M9 och på en M6. Livet är mycket bättre så :)
Plåtade med min pappas Leica M9 i nyårshelgen. Vid låga ISO ger den verkligen härliga bildfiler med mjuka valörrika färger och sällsynt krispig skärpa. Hanteringen är precis som den ska vara för en M-kamera. Jämfört med en analog M-kamera finns få brister.

Jag gick inte igång på Fujifilm X-Pro1. Bildkvalieten är super, men jag hänger upp mig på hanteringen. Leica M9 är mer responsiv. Du kan iita på att M9 tar en bild när du trycker av, det gillar jag som gatufotograf.

Nog är det köpläge på en M9.
matlep 2014-01-07 23:53
Så sant Magnus!
Måste säga att jag njuter av din blogg! Har precis samma funderingar som du (är kameralös just nu) Ska snart slå till på en kamera... Fuji eller Leica det är frågan....(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer