Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Kontaktkartor luktar så gott...


Voigtländer Bessa L,  Color-Skopar 25/4 och Kodak Tri-X Pan

Var inne på Fotokungen i STHLM och hämtade ut lite framkallade filmer med de obligatoriska kontaktkartorna. 59 Kr per film med kontaktkarta - billigt och bra!
www.fotokungen.com

Kontaktkartorna är såklart gjorda på "det gamla hederliga viset", dvs verkligen kontaktkopierade på fotopapper och de luktar så gott. Doften av fotokemi väcker en massa minnen hos mig, alla timmar av mitt liv som tillbringats i olika mörkrum. Improviserade på toaletten, i trånga och fuktiga källarutrymmen, de proffsiga stora airconditionerade mörkrummen - jag har stått i dem alla. Men antagligen aldrig mer. Min Leitz Focomat 1C med "hög pelare" står hos min bror i Malmö, han använder den faktiskt ibland :-) Men för mig är det över, PhotoShop, neg-skannern samt fotoskrivaren är mitt "ljus-rum". Det tar mindre plats, kräver inte vatten och avlopp, måste inte vara ljustätt, kan med fördel kombineras med annan aktivitet, innehåller inga giftiga kemikalier och framför allt - ger mig lika bra eller bättre kopior snabbare!
Men det luktar inte lika gott....

Inlagt 2007-06-07 23:49 | Läst 13148 ggr. | Permalink
Jag håller med dig Johan det var en speciell lite småtrevlig doft i mörkrummet, kanske skulle mörkrumsdoft på sprayflaska vara ett hett tips för någon mörkrumstillverkare i kraftig digitalmotvind att ta fram!

Mvh//Chasid
Svar från Johan Ericson 2007-06-10 20:18
Ingen dum idé... eller varför inte tillverka skrivarpapper med "kemi"-doft?
Men nu är det ju så att fotokemin inte är särslikt hälsosam - så kanske är det bara bra att doften är borta och med den alla tungmetaller osv?
/johan e
59:- låter billigt! Tror jag betalar långt över 100:- på Crimson! Gör dom ett bra jobb då? Kul att se din kontaktkarta, bild nr 31 ser fin ut! :)
Svar från Johan Ericson 2007-06-10 20:23
59 är billigt! Och kvaliteten är verkligen OK, enda haken är att man får negen i pergamyr-fickor. Jag föredrar acetat pga arkivbeständigheten (helt syra fritt). Så man får köpa egan fickor och flytta negen - men det är det värt!

Roligt att du gillade en av mina "kontakt-bilder", det är ju lite kymigt att visa upp sina kontaktkartor ;-)
/johan e
Hej, angående att scann svart vit film,såsom trix har planer på att skaffa en nikon v ed. undrar om du har några sympunkter på det blir det bra kvalitet mvh Draper



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer