Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Hur är man funtad när man skjuter en 14-årig flicka bara för att hon vill gå i skolan?


Ricoh GR-D III, Skåne.  "Time is an ocean but it ends at the shore" Bob Dylan.

D
et är jobbigt att läsa nyheterna just nu, jag citerar SVT-text:


"Mordförsöket på den 14-åriga pakistanska flickan Malala Yousafzai väcker avsky världen över. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppges vara förfärad över attacken. Lokala pakistanska myndigheter har utfäst en belöning på motsvarande c:a 700.000 kronor för information som leder till att de som attackerade flickan grips. Hennes tillstånd är kritiskt.
Talibanerna har tagit på sig dådet. Yousafzai blev internationellt känd när hon 2009 började blogga om livet
under talibanskt styre." 

Och idag är det internationella flickdagen....

Läs mer om hennes tillstånd på BBC:s sajt

Utan att bli för politisk - men jag tror att vårt bistånd och inte minst våra trupper i Afghanistan gör skillnad! Men vi måste göra mer...

Ps.
Man måste såklart skilja på Talibanerna som rörelse och muslimer i allmänhet - läste precis en bra egyptisk blogg på engelska som förtydligar det!

Inlagt 2012-10-11 09:47 | Läst 9125 ggr. | Permalink
Man är funtad som det är gängse inom militant islamism - en kultur som inte bör importeras eller ha några slags rättigheter här i landet.
Svar från Johan Ericson 2012-10-11 20:14
Jag tror inte att den militanta extrem-islam som Talibanerna står för har några som helst "rättigheter" i Sverige.
Men - Pakistan måste våga ta i med hårdhandskarna mot Talibanerna och återta kontrollen över hela landet. Då skulle även läget i Afghanistan stabiliseras. Pakistan "dubbelhet" i relationen med väst är en av vår tids största problem. Vi får inte glömma att de är en kärnvapen-nation... :-(
Mvh
/Johan E
Det är tyvärr det vanliga. Om man bara umgås med likasinnade så blir ens tankar de enda rätta tankarna. De som mot förmodan tänker annorlunda måste då antingen omvändas och om det inte fungerar så måste de fängslas eller dödas. Dessa oliktänkare är för dumma för att förstå sitt eget bästa. Ändamålen helgar medlen. Till sin hjälp har man ofta den mest lättlurade gruppen i världen, nämligen arga unga pojkar/män som man säger till att kämpa för olika saker och upprätta någon slags heder. Kan vara allt ifrån religion till fotboll, bara man får slå och vandalisera.

Man får hoppas att det finns fler som Malala där ute.

/Gunnar
Svar från Johan Ericson 2012-10-11 20:17
Håller med - "arga unga män" ofta utan både arbete och utbildning är ett problem i de flesta samhällen. Därför är möjligheten att skapa sig en bra framtid ofta bästa motgiftet mot alla former av fanatism, men inte alltid - tyvärr.
Mvh
/Johan E
Hur menar du nu? Alla kulturer är ju lika bra har vi kommit överens om i Sverige. "Vi gillar olika" kanske klingar bekant?
syntax 2012-10-11 18:41
Skulle det vara ironi eller något slags understatement? Annars är vi i Sverige inte speciellt överens i sådana frågor. Du har inte noterat att Sverigedemokraterna har ett betydligt större demokratiskt underlag än partier som Centern, folkpartiet, eller kristdemokraterna?
Makten 2012-10-11 19:21
Jag var naturligtvis ironisk och jag håller helt med SD i dessa frågor. Tyvärr har hela "debatten" tystats av kulturrelativister som påstår att alla kulturer är lika mycket värda. Dessa människor vägrar inse att det här dådet är kulturellt och att hat och våld faktiskt ingår i många kulturer, även sådana som nu håller på att bli väldigt stora i Sverige. Men det får vi inte säga, för då är vi "rasister". Det finns till exempel inte en enda svensk dagstiding som öppet tar avstånd från kvinnohatarkulturen islam. Det säger en del om Sverige.

Den siste idioten är tyvärr inte född än:-/
Svar från Johan Ericson 2012-10-11 20:01
Martin - jag blir lite trött av all läsa ditt inlägg...
Allt är inte svart och vitt om man kan inte generalisera på det sätt som du antyder, ett exempel:
AIKs Black Army är INTE lika med svensk kultur även om de är ett svenskt fenomen.
På samma sätt är inte Talibanerna synonyma med muslimsk kultur även om de är extrema muslimer.

Och man kan "gilla olika" utan att för den skull acceptera avarterna - i någon kultur.

Våld mot kvinnor är tyvärr vanlig inom alla kulturer och etniska grupper, inte minst har vi i Sverige vår alldeles egna problematik på området. Och det måste motarbetas i vilken kulturell kontext det än uppstår.

Muslimerna har sin problematik, delvis grundad i deras religiösa urkunder, men även delvis utifrån de klansamhällen som många lever i - och självklart måste vi här på "hemma plan" kunna bemöta den. Men att förenkla och sedan avfärda löser inga problem...

Att sedan vissa länder som tex Saudiarabien bedriver en statskontrollerad och helt oacceptabel diskriminering mot kvinnor har verkligen belysts i svenska medier sista tiden. Och jag dra mig till minnes "Uppdrag gransknings" smygfilmade avslöjanden av svenska imaners attityder.

Därför blir ditt SD-färgade resonemang lite svårt att förstå!

Livet är inte svart/vitt!

Mvh
/Johan E
Makten 2012-10-11 20:26
Anammar man "vi gillar olika" så gillar man rimligen alla, annars är man en jävla hycklare. Och det är merparten av de som just påstår sig "gilla olika".
I islam STÅR INSKRIVET bland annat att kvinnan är värd hälften av mannen. Detta visar sig också tydligt i alla muslimska länder och det kan du inte försöka skoja bort. Att sen talibaner är det allra extremaste uttrycket av islam gör inte resten av islam till något trevligt eller bra.

Uppdrag granskning blev ju fullständigt nerskrivna av uppretade så kallade "journalister" (kulturmarxister bosatta på Södermalm), så du har helt fel. I Sverige är det fullständigt tabu att ta avstånd från något dåligt, om det råkar komma från vissa utvalda grupper som det är "synd om". Till exempel muslimer. Se bara på hur man nu försöker få Lars Vilks till att vara högerextrem.

Lyckligtvis har jag insett att gemene man inte tycker som du eller journalisterna. Vi har dagliga samtal i fikarummet på jobbet och alla tycker ungefär som jag. Det är bara det att man inte riktigt vågar tala om det om ingen börjar. Jag har alltså visst hopp om att vi kan slippa fortsätta fjäskandet för islam i Sverige.
syntax 2012-10-11 22:26
Rätt så Martin! Vi lever i en fri västerländsk demokrati. Jag behöver inte gilla allt och alla för att en massmedial maffia säger så. Jag har min grundlagsfästa rätt till fri åsiktsbildning. Det gör att det står mig fritt att avvisa alla religioner - eller någon speciell religion. Jag för min del avvisar islam. Det är ett okult hopkok på maktmissbruk, trångsynthet, våldsglorifiering, och förtryck. Det gäller den vanlige muslimen när han tillämpar sin religion - och konsekvenserna leder raka vägen till den muslimska extremismen. Konsekvenserna av den muslimska aktiviteten i världen av i dag är rent förskräckande. Bevare oss för sådan "kultur". Låter man sig ledas religiöst av trångsynthet, våldsglorifiering, och förtryck - då blir man i bästa fall en otrevlig och socialt farlig person. I sämsta fall en extremist som skjuter 14-åriga flickor.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer