Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

När tiden är viktig blir klockorna viktigare!


Mitt eget dykarur från MWC, mekaniskt, stål i svart PVD, självlysande tritium visare och markörer samt med ett sk "Real James Bond" Nato-arband :-)

J
ag skriver just nu på ett par artiklar om klockor, men jag tänkte blogga lite om min personliga favorit - det militära dykaruret. Det representerar på många sätt det verkliga "bruksuret" - gjort för att användas och inte för att synas. Det definieras inte utifrån varumärkets tyngd utan ifrån sin förmåga att möta olika beställares krav och specifikationer - till bästa pris. Även om tillverkare som Rolex, Omega, Officine Panerai, Blancpain, Breitling, IWC och Tudor banade väg och dominerade de militära kontrakten in på 80-talet så är det klockor från CWC, MWC, Marathon, Seiko och Luminox mfl som syns på handleden på de flesta attack, min och röj-dykare idag - oavsett nationalitet. Militära klockor skiljer sig på ett par avgörande punkter från sina civila syskon, mest iögonfallande är kanske de fasta bandstiften som begränsar vilka armband som kan användas. Vanligast är utan tvekan NATO G10 bandet, utvecklat för fungera lika bra i vatten som på land. Det kan lätt anpassas för att bäras utanpå tex en våtdräkt eller en flygdräkt, men är minst lika bekvämt till vardags. Och faktiskt riktigt snyggt.En annan viktig egenskap för ett dykarur är att vara fullt läsbart i totalt mörker. Detta innebär att visare och markörer måste vara självlysande, och då ganska starkt lysande. För att uppnå det så använde man i början radium, vars lyskraft beror på dess radioaktivitet, vilket gjorde klockorna ganska ohälsosamma för sina bärare. Ett alternativ är det icke radioaktiva ämnet luminova, som "laddas upp" av att exponeras för ljus och sedan lyser - med avtagande kraft - under några timmar. Lämpar sig bra för civila dykarur där man ofta går från starkt ljus till mörker snabbt och sedan inte befinner sig i mörker allt för länge. Men vill man ha en klocka som är fullt avläsbar tex en hel natt eller under ett längre dyk så måste man förlita sig på radioaktiva substanser. Därför har radium ersatts av tritium i moderna klockor. Tritium avger bara den mindre farliga beta-strålningen som effektiv stoppas av klockans boett och glas.Det allra senaste är att använda små tritium-gas fyllda glastuber istället för tritium-färg. Fördelen är att dess lyskraft är större och att klockans interna miljö inte blir radioaktiv (vilket kan vara farligt för den urmakare som utför service på klockan). De små gastuberna fästs på visarna och vid tim-markörerna (se bilden ovan). Tritum har en halveringstid på 12.3 år så klockans lyskraft avtar inom 10-20 år. Gastuberna kan innehålla olika mycket tritium, mängden anges på urtavlan, som ovan: "T25" (vid kl 6) anger strålningsstyrkan till max 25 mCi (millicurie).Och slutligen en bild som ger en uppfattning hur MWC uret med tritium-tuberna ser ut i mörker. Lägg märke till att kl 12 markeras med en orange färg - så att man kan tolka urtavlan rätt i totalt mörker även om man inte har klockan på handleden.
Militär
a ur som använder tritium anger ofta det med ett T i en cirkel, eller ett L i cirkel för luminova.Så långt "avdelningen för onödigt vetande" - om ni uppskattar ämnet så skriv gärna en rad, jag är mycket tacksam för all feedback!

Ps.
Alla bilder tagna hemma i vardagsrummet i naturligt ljus med antingen Fuji X-Pro1 och 60/2,5 eller Ricoh Gr-D III.

--- Edit ---
Nedan en "actionbild" på ett civilt dykarur på ringa djup - taget med iPhone och Instagram ;-)


 

Inlagt 2012-10-09 00:11 | Läst 30766 ggr. | Permalink
Det här är min typ av nörderi :) Jag gillar klockor, och främst såna som är gjorda för att fungera snarare än synas och vara dyra. Dina bilder visar väl just att de är skapta för att kunna bäras på olika sätt även om de är gjorda i vardagsrummet. Däremot tycker jag att en artikel om den typen av klockor också borde innehålla nån form av "actionbild" (typ översköljd arm med klocka eller nåt sånt) så det inte bara blir studiobilder ...

Min egen klocka har jag bara fotograferat med en iPhone (som är den klocka jag använder mest): http://www.flickr.com/photos/aferiksson/6946597437/in/set-72157629183803720/lightbox/

:)
Härligt uppfriskande inlägg om annat än kameror =) Själv har jag slutat använda armbandsklocka för drygt ett år sedan. Jag har så mycket klockor omkring mig i vardagen att jag inte tycker den behövs. Skulle jag inte se någon klocka i närheten så har jag en given samtalsöppnare =)
Ja vad säger man, här måste då även jag avslöja en av mina andra laster, klockor. Jag har många klockor, men jag köper dem för min egen tillfredsställelse inte som "show up". En klocka skall ha en historia som är värd att berätta, alla mina klockor har en egen historia från en gammal Eternamatic 1948 som har ursprunget till de moderna urverken, fram till helt nya klockor med handgjorda verk men som fortfarande har en historia som är värd att berätta. Jag har en oanvänd Marathon från Operation Desert Storm, lite kul.
Jag saknar en klocka som egentligen är essensen i det du skriver i din text en Eterna Matic Kontiki Super från 70-talet.
http://www.youtube.com/watch?v=z9T4uPPGr5E
Riktig intressant! Skriv gärna mer om ämnet!

Jag hade en Luminox i plast en gång, jag gillade verkligen tritiumtuberna men trivdes inte med en klocka i svart plast så numera har jag en mekanisk Longines Hydroconquest helt i silver och rostfritt. Tritium i den vore en dröm även om luminova också funkar bra så länge det inte är mörkt för länge som sagt.
Roligt att läsa - för även jag är en klocknörd. Efter att ha tagit mig igenom de "givna" som t ex Omega och Rolex kör jag numera med en Davosa Ternos dykare. Det är mycket roligare med de i jämförelse små nischbolagen.
Kul och lärorik läsning! Gillar klockor och ja, det är väl några av de få skyltfönstren som lockar. Hade koll på märkena men inte så mycket det marina och lumenicens. Så, tack för läsningen!
Skriv gärna mer, /Peter-L
Kul inlägg! Är dessa klockor även tillgängliga för allmänheten?

Det är skönt att man lämnat radium. På 10-taletvar det ett antal unga kvinnor som dog för att de jobbat med att måla urtavlor. För att få timstrecken (som heter index på urmakarspråk) raka och fina skulle de forma penseln med läpparna krävde arbetsgivaren. Inte helt hälsosamt om man så säger!
http://en.wikipedia.org/wiki/Radium_Girls

Tritiumtuberna ser bra ut, och att ha avvikande färg på 12.an är ju genialiskt!

/Ylva
Det är lite skumt att det finns så få analoga klockor som man kan se i mörker efter några timmar. (Jag menar att veta vad klockan är direkt efter man lagt sig är ju mindre intressant jämfört med om man vaknar några timmar senare). Borde ju finnas med hjälpbelysning men jag har inte hittat några när jag letat. Tyvärr verkar de flesta klockor med tritium vara stora feta dykarur. Kanske är mer en "killgrej" med dykarur och mindre eftertrakdade av kvinnor. -Vad vet jag. :-)
Svar från Johan Ericson 2012-11-28 18:35
Schweiziska "officiella järnvägsklockan" Mondaine gör en "kostymklocka" med Tritium-tuber:
http://www.mondaine.com/mondaine-watches/display/187
(En sådan syns också i oskärpa överst i bild nr 2 uppifrån ;-)
Annars finns det klockor med inbyggd belysning som kan tändas efter behov, från bla Timex, vet dock inte om de säljs i Sverige.
Mvh
/Johan E
2015-03-12 10:51   pontus
Tjenare - vet du vad modellen heter till ditt egna dykarur med "james Bond"-armband. Extremt snyggt, hittar bara massa japanska sidor som säljer den så skulle vara gött med en internationell modellbeteckning!

Tack!
Svar från Johan Ericson 2015-03-16 20:27
Hej!
Tänker du på kockan överst på sidan? Det är ett dykarur från MWC - men som numera har utgått, de har samma urverk och tavla med tritium-belysning men inte den boettformen - tyvärr.
http://www.mwcwatches.com
Men modellen är snarlik klassiska CWC som bl a tillhandahåller legendariska SBS dykarur:
http://www.cwcwatch.com
och som säljs av Silvermans i England:
https://www.silvermans.co.uk/tabid/63/MILITARY/WATCHES/SKU/4-189/Default.aspx
Sedan finns det en massa asiatiska "kopior" på just den typen av klocka, ofta "noname" - du hittar en massa på E-bay osv.
Sålde själv min MWC för någon månad sedan ;-)
Hoppas detta var till någon hjälp - lycka till!
/Johan
pontus 2015-03-17 15:20
Något annat ställe än eBay som är enklet att hitta begagnade klockor på? Är verkligen fast vid MWC men tyvärr verkar alla deras goare modeller utgått :)(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer