Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Har "blogghatet" nått Fotosidan - eller är jag bara "överkänslig"?


Fujifilm X-pro1 med 35/1,4 - helt obeskuren - bara konverterad från RAW och som vanligt varsamt behandlad i PhotoShop ;-)

J
ag upplever att tonen hårdnat här på Fotosidan, både i blogg-kommentarerna och i forumen. Eller är jag bara lite överkänslig? Tror inte det..
Så länge som jag bara bloggar om "ofarliga" saker som kameranyheter och gatufoto så är allt lugnt, men när jag bloggar om mitt jobb eller om "heta" ämnen, då....
 
Ett exempel - när jag glad i hågen berättade om Kungliga Magasinet så skrev någon: "Ännu en i raden av skvallerblaskor, massmedialt skit..."  och detta om en tidning som han omöjligt kunde ha läst - då den inte kommit ut än ;-)

Men lite för mycket för mig blev var det i måndags då jag skrev en bloggpost med rubriken: "Om du vill bli fotograf - gör INTE såhär...".
Några kommentatorer läste inte igenom min text så noga utan gick till angrepp utifrån sin tolkning av vissa lösryckta meningar. Jobbigt. Men missförstånd måste man tåla även om tonen blir både hård och raljerande.

Och än värre blev det när någon insinuerade att jag ljög - det uppfattade jag som ett rent (om än förvirrat) personangrepp. Och då tog jag bort hela blogginlägget. Jag orkar helt enkelt inte med en debatt som landar på den nivån...

Då jag började blogga här på Fotosidan för mer än 5 år (och över 900 bloggposter) sedan så var det bla därför att FS är en community och med regler osv och därmed en hyfsat trygg plats. Så måste det förbli!

Redaktionen läser inte alla bloggposter och foruminlägg - blir du påhoppad eller illa bemött - använd "rapportera" funktionen!

--- Texten editerad 16.24 121005 ---

Jag är mycket tacksam för era kommentarer och synpunkter. Men jag kommer inte att återpublicera den aktuella  bloggposten utan jag föredrar att gå vidare och lämna detta bakom mig :-) Och jag tänker ha en hårdare panna nästa gång jag sticker ut hakan ;-)

Inlagt 2012-10-04 23:52 | Läst 8848 ggr. | Permalink
Detta var verkligen tråkigt. Men visst märker man att det förekommer tråkig attityd på många håll. Stå på dig Johan!
Svar från Johan Ericson 2012-10-05 00:05
Tack!
:-)
Mvh
/Johan
Jag läste ditt inlägg som du skriver om här och jag tyckte det var ett vettigt inlägg där du även öppnade upp för den som kanske inte var i mitt tycke serviceminded - nu får väl jag skit för det då ...

Om nu folk orkar gräva och hålla på så låt dom hålla på med det men att behöva ta - förlåt utrycket "skit" är inte ok.

Tonen har hårdnat här på FS - jag läser rätt många inlägg och kommenterar givetvis inte alla men blir väldigt förvånad över att det inte finns den minsta lilla ödmjukhet hos vissa ... mycket tråkigt faktiskt , men lägg ingen energi på dom , lägg energi på de som kan komma med mothugg men på ett civiliserat sätt.

Jag har dock inget att klaga på så du får ta det som det är ...
Ha en skön vecka.
//Glenn
Svar från Johan Ericson 2012-10-05 10:00
Tack!
Håller med!
Mvh
/Johan E
Ja Johan, du är nog överkänslig...

Det är inte den du är som har betydelse, det är den du uppfattas som.

Om det är viktigare att tala om att man är VD än vad man gör så kommer många att sparka på dig.

Om det är viktigt att tala om att dina bilder inte är beskurna så kommer vi som ständigt tvingas beskära kanske att bli irriterade över denna för många oviktiga information. O S V.

Så där håller det på, men om du är tuff och stark så tål du det här och fortsätter vara en intressant och provocerande profil här på Fotosidan, du väljer själv.

/nic
Svar från Johan Ericson 2012-10-05 10:08
Ja - kanske lite överkänslig ;-)
Men jag tycker inte att man ska behöva väga varje ord på guldvåg för att inte provocera någon...
Jag ger ut tidningar - och det har jag gjort eller medverkat till att göra på olika sätt under nästan hela mitt yrkes-liv, som lärare, fotograf, marknadschef, skribent, redaktör, ansvarig utgivare och nu senast VD.

Det viktiga är att vi kan diskutera sakfrågan - i detta fallet hur viktig attityden är när man som uppdragsgivare ska välja fotograf.

Mvh
/Johan E
canic 2012-10-05 12:39
Din beskrivning av hur man inte beter sig vid kundbesök delar jag till 100%, min kommentar gällde mer ditt sätt att provocera.

Festligt att följa reportrarna från diverse fototidningar som i den obligatoriska T-tröjan, slutslitna skor och färdiganvända jeans intervjuade säljklädda produktchefer på senaste stora fotomässan, de behöver inte anpassa sig för det gäller inte affärer för deras del...

/nic
Hej Johan
Det var jag som skrev detta om ännu en i raden av skvallerblaskor, massmedialt skit. Kan hända jag hade förutfattade meningar angående tidningen, men inte visste jag att du var så känslig och därför skulle ta så illa vid dig. Som vd och var det redaktör du skulle bli för blaskan så får väl du stå ut med värre? Jag är tyvärr inte royalist och är därför ingen förespråkare av kungahuset och kommer av princip eller aldrig att läsa denna tidning. Är inte sämre än att jag kan säga förlåt för att jag i ditt tycke använde hårda ord och därför sårade dig, men personligen tycker jag då rakt inte att dom var särskilt hårda, då skulle du höra mig då jag orerar som värst. Lycka till med din tidning.
Med vänlig hälsning
Hans-Åke
Svar från Johan Ericson 2012-10-05 10:25
Tack för ursäkten!
Orden blir onödigt hårda och jag tror att vi tappar lite av känslan i den digitala samvaron.
"Massmedial skit" är ett väldigt kraftfullt uttryck, skulle någon använde det i ett samtal så skulle jag ta illa vid mig. Brukar du säga till andra att det som de gör (oavsett yrke) är "skit"? Lägg tex till en ;-) så mildras tonen om du bara vill "orera" lite :-)
Uppskattar det du skrev idag!
Mvh
/Johan E
Hej Johan!
Är det verkligen en "bra" lösning att du tar bort ett av dina blogginlägg?
Om kommentarerna som du får är angrepp på din person så kan du ju alltid ta bort dem. Du är ju redaktör på din blogg precis som på din tidning :-)
Ha det fint!
Johan
Svar från Johan Ericson 2012-10-05 10:25
Hej!
Du har en poäng!
Mvh
/JE
Ditt förra inlägg var ju riktigt belysande och i mina ögon korrekt mot den omtalade (inget namn, inga detaljer). Ett bra exempel på vad du som bildköpare inte vill uppleva i dina kontakter med fotografer. Skada att du tog bort det och inte rapporterade kommentarer med otrevlig ton. Jag håller med dig om att FS borde hålla en högre och artigare profil.
Och sluta för allt i världen inte att blogga här på FS.
Svar från Johan Ericson 2012-10-05 10:27
Tack Thomas!
Tyckte också att inlägget var "innanför ramarna" för god ton och att ev reaktioner skulle handla om sakfrågan...
Mvh
/JE
Du har helt klart några poänger i din text Johan. Att det finns en del som inte läser till punkt och begrundar det som står skrivet innan de själva kommenterar, har jag varit med om sedan jag började att blogga på Fotosidan. Skillnaden nu mot då är att jag kan radera kommentarer idag. Tonen har blivit något råare i bloggarna men än så länge har vi sluppit ifrån de värsta avarterna trots att det har smugit sig in ett och annat troll i kommentarsfälten. Hur det är i forumen kan jag inte uttala mig om då jag nästan aldrig är där.

Jag läste ditt inlägg med rubriken "Om du vill bli fotograf - gör INTE såhär..." med kommentarerna. Tonen i en del av kommentarerna var väldigt låg och det märktes att han som skrev dem inte hade läst på ordentligt. Ditt inlägg var ett bra inlägg i debatten och jag tycker att du skulle raderat en del kommentarer istället för att ta bort det helt.

Jag har också råkat ut för en del förvirrande kommentera som har varit direkt kränkande mot mig, de kommentarerna har jag raderat och sedan har jag skickat ett mail till den som kommenterat där jag förklarat orsaken till varför jag gjort som jag gjort. Det har även hänt att jag avpublicerat ett helt inlägg när jag har känt att hela debatten har börjat gå överstyr.
/Mikael Good
Ps: Något av dina insticksprogram triggar ett meddelande om skadlig programvara från juniorcpa.inof i både Safari och Chrome. Enventuellt har en hackare varit på din sida och lagt in ett skadligt program.
Svar från Johan Ericson 2012-10-05 10:36
Hej!
Tack för din kommentar, jag kontaktade en av kommentatorerna via kontakta medlem-funktionenmen utan resultat.
Mit problem är tidsbrist, det tar tid att skriva ett blogginlägg spec om man vill få fram ett (viktigt?) budskap utan att provocera för mycket ;-) Och ska man sedan agera moderator så måste man ju i princip övervaka kommentarerna i realtid...
Mvh
/Johan
Som sagt, bloggen är något personligt och där får man ta ansvar själv i stor utsträckning. Man kan rapportera men man får också försöka lösa det på egen hand. Speciellt om man som du Johan vill lägga debattinlägg och som du själv sa ungefär är "..lite provocerande.." (kommer inte ihåg exakt rätt ordalydelse). Då får man faktiskt vara lite extra hårdhudad.

Precis som M Good säger så har du själv möjlighet att radera kommentarer, och du kunde raderat den ena och besvarat den andra (ang VD jobbet) genom att länka till rätt bolag på allabolag. Då hade du lätt styrt upp det hela.

Så ja, jag tycker nog du är lite överkänslig här och samtidigt blir det lite märkligt att här hänvisa till ett blogginlägg som du raderat. Då får ju läsaren ingen chans att bedöma både dig och ev kommentarer. Det hade jag tyckte känts mer rättvist.
Svar från Johan Ericson 2012-10-05 09:59
Hej David!
Du har helt klar en poäng ;-)

"Ger man sig in i leken så får man leken tåla" osv, osv... även på Fotosidan.

Det jag efterlyser är en trevligare ton, inte censur. För nu blir det själv-sencur istället. Det är lättare (och mera tidseffektivt ;-) att radera ett inlägg än att gå in i en debatt som börjar kantra...

Enklast vore om man kunde stänga av kommentarfunktionen (som på andra bloggsajter).

Då skulle vi som inte har tid och möjlighet att följa upp en ev debatt kunna blogga lite oftare, som det är nu så hoppar jag över många givna blogginlägg för att jag inte har tiden att läsa kommentarer och följa upp på en gång.

Som nu tex - att gå in och svara i denna tråden har redan tagit för mycket tid i anspråk ;-)

Mvh
/Johan E
David Elmfeldt 2012-10-05 10:57
Jag tycker att en blogg skall kunna kommenteras. Det är liksom hela tanken med det. Bloggar med stängda kommentarer blir ju ofta bloggar som spär på hetsen genom att få säga saker utan att folk kan replikera. Och kommenterar vill man väl ha? Då får man ju bättre exponering i våra listor.

Raderingsfunktionen är det verktyg vi erbjuder. Och vill du inte moderera så får du blogga med bara bilder. För det blir ju som du säger mycket mindre reaktioner (och moderering) :)
Bloggar som stänger kommentatorsfunktionen tappar läsare. Jag tror att de flesta vill kunna läsa kommentarerna, även om de själva inte skriver några.

Ett tips, Johan (om du inte orkar ta debatten), är att bara ignorera hatfulla kommentarer med personangrepp osv. Då bör ju också de personer som skriver dessa, tröttna?

Eller gör som M. Good gjorde när jag och han hade en het debatt på hans blogg för ett par år sen, som ledde in i en återvändsgränd. Han bad mig hålla mig borta från hans blogg, och det har jag gjort sedan dess ;)

Trevlig helg!
Chasid 2012-10-05 14:04
Det där sista var inte riktigt sant Johan Pihl. Du har faktiskt kommenterat min blogg sedan dess och du är givetvis varmt välkommen att kommentera fler gånger om du vill :)
/Mikael Good
Svar från Johan Ericson 2012-10-07 09:55
Tack Johan!
Ska försöka hålla huvudet kallt ;-)
Mvh
/Joha E
Jag är mycket tacksam för alla era kommentarer och synpunkter. Jag kommer inte att återpublicera den aktuella bloggposten utan jag föredrar att gå vidare och lämna detta bakom mig :-)

Men jag tänker ha en hårdare panna nästa gång jag sticker ut hakan i bloggosfären ;-)

Mvh
/Johan E
Hej Johan,

Om det är OK, så kan jag återkomma på söndag kväll och utveckla mina åsikter som jag yttrad i ditt tidigare, nu borttagna, blogginlägg? Det ser ut som debatten fortsatte här (?) med åsikter som skulle vara intressant att besvara/utveckla.


/Michael
Svar från Johan Ericson 2012-10-07 09:57
Hej!
Självklart är det OK - undvik bara uppenbara felaktigheter och feltolkningar samt direkta påhopp ;-)
Mvh
/Johan E
Jag är helt övertygad om att du inte är överkänslig. Det är med stor förvåning jag har läst en del kommentar på nätet. Både på Fotosidan och på andra ställen. Visst får man som bloggare tåla att bli motsagd. Det hör till. Men det är inte detsamma som att man ska tåla vad som helst eller att samtalet kan föras på hur låg nivå som helst. Det är en konst att också svara den dåraktige. "Svara dåren efter hans oförnuft på det han icke må tro sig vara vis. Svara icke dåren efter efter hans oförnuft på det att du må bli honom lik." (Fritt citerat ur Ordspråksboken)
Michael f8 2012-10-05 20:41
Läste du texten i det aktuella inlägget det handlar om?

/Michael
Urr 2012-10-05 20:55
Kommentar till Mikael. Svaret på din fråga är nej.

Jag har varken läst det aktuella blogginlägget av Johan eller någon av kommentarerna till det. Jag förstår givetvis i denna stund att du uppfattar det som kritik mot dig. Det var inte min mening. Jag beklagar att jag kan missförstås på det sättet. Jag uttalade mig bara generellt om att tonläget på nätet. Min kommentar var alltså riktad till Johan. Som du ser, det är lätt att skriva något i hastigheten som tas emot helt annorlunda än man tänkt sig. Hur svårt blir det då inte att föra en het diskussion där man förstår varandras argument och undviker att tala förbi varandra. Om sakfrågan i den tidigare bloggposten har jag alltså ej uttalat mig.
Svar från Johan Ericson 2012-10-07 10:04
Tack Urban!
De som vill få fram något - antagligen för dem viktig - och i samband med det väljer ett aggressivt och/eller osakligt förhållningssätt missar ju uppenbarligen målet! Bättre att välja en trevligare och framför allt sakligare ton om man vill få fram sitt budskap - tycker man...
Mvh
/Johan E



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer