Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Plötsligt händer det - en kamera som bara kan ta S/V-bilder: Leica M Monochrom!Så hände det osannolika - Leica släppte en M - Monochrom. Läs mer på Leicas hemsida.

18 superskarpa s/v megapixlar, i övrigt som en M9-P, dedikerat s/v-arbetsflöde i Lightroom - en licens följet med kameran. Och kanske mest anmärkningsvärt - Leica erbjuder högkvalitativa utskrifter för Leica M Monochrom ägarna - på silver/baryt-papper!

Leica släppte även en ny superskarp apokromatisk och asfärisk APO-Summicron ASPH 50mm f2 och en X2:a! Läs mer om dem på Leicarumors.com.

 

Inlagt 2012-05-10 22:30 | Läst 14993 ggr. | Permalink
Så sjukt! Vilken lyxprodukt!
Bussmicke 2012-05-13 12:57
Instämmer, kasta pengarna i sjön när det finns kameror som tar i färg...
Verkar intressant. Frågande dock inför utskrifter på silverbaryt-papper? Tror du läste fel i länken, det är utskrifter med bläck på barytpapper som ska likna traditionella gelatinsilverbilder på fiberpapper. Finns ingen anledning att använda silverbaserat papper om det bara är fråga om utskrifter. Silvret har liksom ingen funktion då.

http://gelatin-silver.blogspot.com
ztenlund 2012-05-11 00:24
Det är nog snarare en dålig översättning av "print", vilket ju även bild på fotografiskt papper heter. Kan man belysa färgpapper från digitala orginal så kan man rimligen belysa svartvitt papper.
Ganska komiskt att sätta ett APO-objektiv på en monokrom kamera där det ju inte gör någon större nytta:-)
Nils Bergqvist 2012-05-10 23:22
Där har du nog fel! Den kromatiska abberartionen påverkar skärpan negativt även i svartvitt. APO-optik gör stor nytta oavsett medium.
Makten 2012-05-10 23:34
Det beror på vilken APO-korrigering man avser. Oftast brukar det röra sig om longitudinell kromatisk aberration som syns i oskärpan, inte i skärpan, och där lär man inte ha någon nytta av den. Upplösningen på ett modernt och bra objektiv brukar ändå vida överstiga sensorer som har så få pixlar som denna. Men visst, man tjänar säkert lite skärpa utåt bildhörnen.
62174 2012-05-14 01:03
Som redan sagts Martin: Du har helt fel här! Även på den svartvita tiden med svart-vit film i kameran fick man bättre skärpa med apokromatiskt korrigerade objektiv. Sådanda användes t.ex. i den grafiska industrin där slutresultatet var rent svartvitt. (jag har samlat på nåra såna rariteter). Den svartvita filmen har ju en känslighet som kan sträcka sig över nästan hela det synliga spektret. Om det då blir olika brytning (olika brännvidd) i objektivet för olika färger i motivet så blir det ju en suddig svartvit bild när negativet framkallas. Så det så !
Jag önskar bara att länken till den där fotografens bilder (Jacob Aue Sobol) skulle funka.. men kommer ingenstans när man klickar på länken.. Jag vill ju se bilder tagna med kameran!
Niklas Groop 2012-05-11 07:34
http://en.leica-camera.com/photography/m_system/m_monochrom/

Kolla nere till höger så finner du "all downloads"
Dags att förnya Dogma-löftet? (Dogma-12?)
Ha de'
Johan
Mycket väsen för ingenting (Much Ado About Nothing) pjäs av William Shakespeare, Pjäsen är en rapp komedi, vars kvalitet ligger i kvicka repliker snarare än i intellektuell substans! ;)

Å hur mycket skärpa behöver en konstnärlig fotograf?
Hur mycket kamera behöver en konstnärlig fotograf?

Tror det här är grejer för andra grupper! :) Ursäkta mej! ;)
/B
Makten 2012-05-11 09:21
Äääh, det där är som att ifrågasätta huruvida en konstnär verkligen måste ha fina penslar när man kan använda kolkrita till allt;-)
Antipodian 2012-05-11 11:13
Jag förstår jämförelsen; Kolkrita - det blir bra till svart-vitt det, men med penslar kan man få färg!
Begriper inte varför man ska slänga ut enorma summor på en kamera som bara tar S/V..
S/V känns för gammalmodigt
Hej Johan, hoppas du kommer igång på nya jobbet! Jag önskar dig lycka till!

Om Leica Monochrom vill jag bara säga att den knappast kan bli en (som tyskarna säger ) "Knüller".
Dvs en succé i breda kretsar. Håller med Bengan B. med flera att det här handlar om helt andra saker än fotografi och utrustning för seriösa fotografer. Det handlar om en sorts Gucci- Vouton-väskinspirerad marknad som jag - med förskräckelse - ser breda ut sig i de internationella medierna. I Times magazine som jag ibland läser med kritisk granskning ser man annonser för Voutons väskor med Gorbatjov i baksätet på en taxi. (Jag hade nöjet träffa honom i Bonn, strax efter murens sönderfall). Vad han bidrar med genom dessa annonser förblir för oss kritiska läsare icke klarlagt. Kanske han klarar sin pension på detta sättet.

Det blev kanske litet otydligt... Men vad jag menar är att Leica Solms AG är i händerna på ägare av produkter inom lyx-industri och har försökt mejsla ut en nisch där man kan ta ovanligt stor marginal från kunderna pga den förväntan, den image och den renommé som själva varumärket äger, bl.a. pga mycket seriös marknadsföring. Produktens egenskaper kommer här helt i bakgrunden. En ordinär Digital SLR från Sony, Nikon eller Canon kan idag fungera för de allra mest kvalificerade jobb som en vanlig fotograf har att utföra. Behövs ytterligare litet teknisk kvalitet finns ett par tre leverantörer av bakstycken i mellanformat. Och för yttersta kvalitet finns fortfarande film i 4x5 eller 8x10 tum att tillgå.
Leica-kamerans populära användning vid gatufoto á la Cartier Bresson kräver inget av det som de nya och dyra Leica -modellerna erbjuder.
Vid diskret gatufoto passar en liten digital kompakt från Nikon, Olympus eller Canon mycket bättre.
Eller vaför inte Sony! Jag börjar lära mig så småningom hur bra NEX7 faktiskt är. Men det tar sin tid.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer