Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Det är verkligen fotografen som tar bilden - kameran spelar faktiskt en väldigt liten roll! - Uppdaterad med fler bilder


iPhone och Camera+ via Instagram, samtliga bilder.

Sitter och går igenom mitt "bildarkiv" i min iPhone och konstaterar att där finns många bra bilder. Delar några av dem med er här i bloggen. Bilderna är tagna med Camera+ och sedan efterbearbetade i Snapseed, men inga överdrivna filter mm. Det var såklart bra ljus vid fotograferingstillfällena. Och det är fotografen som tar bilden - inte kameran ;-)

 

Frågan som infinner sig (och skrämmer mig) blir:
 - behöver jag verkligen en dyr systemkamera?   

--- EDIT ----
Lägger ut bilderna ovan igen, men nu som de ser ut i min "Cameraroll" innan de behandlats i Snapseed (dvs de är tagna med Camera+ och inte med iPhone egen kameramjukvara).




 

Den övre är helt opåverkad i Camera+ medans den undre har haft "Clarity" filtret, som höjer kontrasten, aktiverat. Sedan har jag importerat dem till Snapseed; justerat ljushet, kontrast, vitbalans, färgmättnad och skärpt dem en aning samt slutligen beskurit dem till "Instagram-format" .
Resultatet syns i bilderna överst. Tycker nog att iPhone är en kompetent liten bildmaskin som - i bästa fall - ersätter både kamera och dator ;-)

Inlagt 2012-02-29 23:57 | Läst 12106 ggr. | Permalink
Håller med dig även om jag undviker Iphone!
/Kjell
Svar från Johan Ericson 2012-03-01 08:28
Det kommer ju bättre och bättre kameramobiler hela tiden. Min gissning är att vi snart har "systemkamera" mobiler med någon form av utbytbara objektiv och/eller sensor-moduler, kanske a la Ricoh GXR?
/Johna E
Jag håller med om att det går att göra bilder med iPhone, men att de här bilderna skulle vara gjorda utan "överdrivna filter" har jag svårt att förstå. Visa gärna hur de såg ut direkt ut iFånen som en jämförelse :)
Svar från Johan Ericson 2012-03-01 08:35
Jag har justerat kontrast och färgmättnad - vilket jag alltid gör vid tex RAW-konvertering av "vanliga" bilder. Dvs arbetsflödet är mycket likt en bild tagen med en "större" kamera. Den största skillnaden är att mobilbilderna är brusigare och därför bla tål mindre justering i skuggorna. Vilket spec syns i översta bilden.

Jag kan lägga upp "originalfilerna" - som precis som med systemkameran, är en smula "gråare och plattare" och ligger lite fel i exponeringen.... inget nytt under solen ;-)

Systemkamerans JPG-filer är såklart mycket bättre "straight out of camera" då den har en mycket mer avancerad bildprocessor med en massa inställningsmöjligheter för mig som användare. Men min gissning är att mobilkamerorna är i fatt även där om några år...

/Johan E
Anders F. Eriksson 2012-03-01 11:20
Det var ju rätt stor skillnad mot "originalen", men självklart är det så att bilderna måste efterbehandlas för att se vettiga ut.

Den iPhone 3Gs jag hade tidigare var inte så rolig att fotografera med - bilderna från den blev rätt så usla tycker jag. 4s var ett ordentligt lyft vad gäller kameran (och skärmen), och för vissa typer av bilder tycker jag det kan bli alldeles utmärkt resultat. Största problemet tycker jag är att hålla telefonen stadigt om slutartiderna blir lite längre, men å andra sidan trivs den ändå bäst i bra ljus (blir rätt så brusigt annars).
Jag håller fullständigt med dig Johan.
Har en iPhone själv och använder den flitigt i mitt fotograferande.
Samma tanke har slagit mig "behöver man en systemkamera". Men som macrofotograf så behöver man komma närmare och finna det där sköna skärpedjupet som man inte riktigt kan med iPhone ÄN =)

Såg om den nya Nokia 808 och blev lite glad. Nu har jag inte tänkt byta mobil än på ett tag men den dag jag gör det hoppas jag att Nokian är rejält testad och vem vet, kanske har det kommit en ny version av iPhone med mycket bättre kamera som är något mer ljuskänslig än den som finns på den nu.

Tycker dina bilder är toppenfina. Och det spelar verkligen ingen roll vad man har för kamera, det visar du klart och tydligt.
Sköt om dig och hälsa familjen.
Kram Lena
När jag tittar på vad du och olika andra fotografer här på FS åstadkommer med t ex iPhone, och jämför med vad ni åstadkommer med "riktig" kamera, så är mitt omdöme klart. Även om mobilkamerorna förbluffar med sin bildkvalitet, så är jag inte förförd. Inte alls. Det ni gör med riktig kamera är kanske ibland mindre spektakulärt (inte samma frestelse att hårdbehandla bilderna med filter) men i mina ögon ändå bra mycket bättre.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer