Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Några tankar om nya Leica M9-P och den kommande Leica M10 - antagligen med "live view", autofokus och en helt ny sökare!



Vill dela några reflektioner om Leica och alla rykten som florerar inför deras stora release i Paris den 21/6.

Första av allt - Leica M9-P verkar vara en "retro-stylad" standard M9:a med några kosmetiska förbättringar och ett något högre pris. Både det och själva namnet påminner om hur klassiska Leica M6 blev Leica MP - (Mekanisk Perfektion?) inför introduktionen av den nya Leica M7. Den senare är ju ett ganska stort avsteg från det klassiska, mekaniska, M-konceptet så puritanerna erbjöds Leica MP.

Kan det vara samma sak nu? Kommer Leica att släppa en helt ny Leica M10 som på väsentliga punkter avviker från det klassiska M-konceptet? Och därför upprepar men greppet med "MP-modellen" och skapar en kamera som har så mycket ursprungligt "Leica-M-DNA" som möjligt?

Om detta antagande stämmer - vad kommer då en ev "Leica M10" att inehålla?
Jag kan ju bara spekulera - men följande borde ligga högt på önskelistan, spec om kameran verkligen är framtagen i sammarbetet med Magnum:

1. Ny sesnsor som a) har bättre brusegenskaper på höga ISO
                            b) erbjuder live-view
                            c) ger möjlighet till kontrast-autofokus/fokushjälp
2. Ny snabbare elektronik och minnesbuffert
3. Ny optisk-sökare - kanske a la Fujifilm X-100
4. Uppdaterad M-bajonett med elektoniska kontakter
5. Ett större batteri med högre kapacitet
6. Rejäl vädertätning och mera stöttåliga material

Inlagt 2011-06-01 14:01 | Läst 4063 ggr. | Permalink
Kameror i alla ära men jag har för mig att de även ska presentera vinnaren i Leica Oscar Barnack Award i Paris den 21/6. Har du någon inside information att dela om den händelsen?
//Chasid
Näru, nån autofokus lär vi inte få se. Lyckligtvis, i min mening. Och hur skulle det gå till utan att lansera en mycket plastigare, helt ny objektivserie som ingen "normal" Leica-köpare lär vilja peta på ens?

Sökare a la M9 Titanium däremot, vore fint. Att slippa rambelysningsfönstret och istället använda elektroniska ramar skulle göra att man lätt kunde kompensera deras storlek med fokusavståndet. Det finns visserligen kameror som gör det rent mekaniskt (Fujica GM670 som jag hade ett tag, till exempel).

De enda förbättringar som jag själv kan anse är nödvändigt är bland annat en modernare sensor. Inte nödvändigtvis med dagens mått bra vid höga ISO, men gärna med ett svagt AA-filter så att man slipper "fnisslig" bildkvalitet och moiré. En MYCKET bättre display och live view är också något av en nödvändighet. Plötsligt blir då kameran ett alternativ även för dem som gillar att använda stativ och till och med möjlig att använda för närbildsfotografering utan Visoflex.

Jag tror vi får vänta i några år på detta. Men ju längre det dröjer, desto sämre läge kommer Leica att hamna i med tanke på att andra tillverkare verkar ha fattat åtminstone ett uns av vad charmen med en avskalad kamera är.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer