Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

SMÄM's 10 steg till en bättre blogg!



M
in kollega, mera känd som SMÄM, har skrivit ett mycket bra inlägg på sin blogg: "10 steg till en bättre blogg".

Jag citerar hennes steg 4 & 5:

4. Håll dig kortfattad. Om jag ska vara ärlig så finns det bloggar som man bara tittar på bilderna hos. Speciellt om man besöker bloggen första gången. Sedan är rubriker viktigt. Var inte rädd för att avslöja vad hela inlägget handlar om i en rubrik. Tänk tidning. Ingen orkar med kryptiskt. Försök att ha rubriker som har med inlägget att göra.

5. Uppdatera kontinuerligt. En blogg som uppdateras ofta får förmodligen besökaren att komma tillbaka oftare. Kanske rent utav flera gånger per dag. Viktigt dock att inte blogga bara för att blogga ofta. Tänk att ditt blogginlägg gärna får ha en tanke. Babbla inte bara.


Tänkvärt!
Läsa om alla 10 stegen här: http://smam.blogg.se/2011/march/10-steg-till-en-battre-blogg-1.html

Ps.
Sedan tar hon upp saker som eget domännamn och anpassad design - saker som kanske vore något för Fotosidan att tänka på - både för bloggarna och portfoliosidorna.

Inlagt 2011-03-04 18:52 | Läst 6498 ggr. | Permalink
Här på Fotosidan är en framgångsrik bogg lika med att upprepa, till total utmattning, att en viss kamera (Leica) är bäst. Konstigt... eftersom det verkar vara riktigt mobbning av de som inte har en!
GustafE/ www.sofflogg.se
Jag har ingen Leica och jag känner mig inte mobbad. Min Canonet duger bra! ;-)

Schysta tips för övrigt som jag kan skriva under på. Skulle dock vilja lägga till en punkt:

11. Skriv inte för kortfattat. En blogg är inte twitter, folk vill läsa lite mer. En bild och en mening riskerar att göra dina läsare besvikna.
Tänker så här... bloggen är en fri plats, som en lägereld i en skog där var och en bjuds in som vill komma och sitta en stund och lyssna på personen vid elden.

Eller kanske som ett litet galleri där man frivilligt kan gå in.

Personligen känns det ointressant med råd för att skriva en "bra" blogg eller vad man ska göra för att få många besökare - det är inte syftet för mig.

Syftet kan vara att på en plats få visa sig, sina bilder och göra både tankar och foton tillgängliga - för just de som vill - på sitt alldeles egna sätt.

Skriv långt, skriv kort, skriv märkliga rubriker, skriv ingen rubrik, skriv och visa vad du själv vill och låt dig bara styras av din egen kreativitet. Det kommer att falla någon på läppen och denna någon ger dig ett möte.

Detta gäller ju förstås inte om du behöver en blogg för att maximera antal besökare eller för att sälja in något - då ska du ta till dig alla regler du har nytta av, men just så ser jag inte en personlig blogg.

En blogg i mina ögon kan vara ett fantastiskt ego-ställe och det säger jag utan värderande eller dömande. Ego som i "jag", mitt ställe att få leka med ord och bild.

Med det nu inte sagt att det var fel att råda - många vill ha välbesökta bloggar - inget fel i det - då är det nyttiga lärdomar.
Håkan Eklund 2011-03-04 22:22
Jag gillar Lysa Östers inlägg! Allt behöver inte vara "normatiserat" och "snuttifierat"; den som inte orkar läsa till slut behöver ju inte göra det. Så enkelt är det ju. Och vi är många som inte bryr oss om att "vara alla till lags" ...

Ibland skriver jag långa bloggar för att jag behöver skriva av mig, speciellt om jag är irriterad på något. Och jag struntar faktiskt i hur många som läser mina bloggar! Hellre ser jag att tio intressanta personer läser, än en stor massa med ytliga surfare ...

h. Håkan
Om jag kunde få den design jag har på min street-blogg på FS så skulle jag nog ha den där i stället. På blogspot är det skrämmande enkelt att fixa en snygg blogg med enkla medel.
Hon ger bra tips, din kollega. Men alltid finns det MEN...! Bl.a. det där med att hålla sig kortfattad vill jag inte skriva under på riktigt fullt ut, för det finns faktiskt bloggläsare som uppskattar själva texter också, även långa. Själv tillhör jag dem som läser gärna längre texter och framförallt skrivna av dem jag har lärt "känna" här. Ett undantag har jag här på FS; öppnar jag ett inlägg och finner endast text, lång eller kort, helt utan foton, då läser jag inget!

Tror att många bloggare skriver kanske inte så mycket för andra utan mest för sin egen skull, ungefär som man en gång i tiden skrev för skrivbordslådan, utan några högre ambitioner för övrigt.
Visst skulle det vara fint om vi kunde få lite personligt stuk på våra bloggar här på FS!

Annars tycker jag att det viktigaste när man skriver en blogg är att man har något att säga och att det kommer från hjärtat. SMÄM låter som den värsta marknadsknutta. Jag vill inte säga att det är fel, men däremot verkar det väldigt ålderstypiskt.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer