Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Kameror som är så vackra - att de måste användas - basta!



N
u när jag snöat in lite på det här med att fotografera kameror så kunde jag inte låta bli att titta på de bilder jag publicerat tidigare av vackra kameror. För en kamera kommer inte till sin rätt ett vitrinskåp - utan snarare när den används till det den skapades för.



Överst min kompis M8:a - med honom på Österlen. Jag vet att det är "über nördigt" när man fotograferar varandras kameror ;-)

Och ovan lite lånade fjädrar - en M9:a tillsammans med min egen M8:a.



En "vitrinskåps Leica" i full frihet - min jubileums M6 TTL som jag faktiskt rastar ibland, främst för att slutaren inte skall becka ihop - och för att den är så enormt skoj att använda. Jag säger bara - det subtila ljudet från en mekanisk Leica-slutare med gummiridå - finns det något vackrare?



Min "vardags kamera" - Bessa L - under många år - används fortfarande då och då. Enormt smidig vid brännvidder 25mm och kortare - hyperfokalfokusering!



Mitt senaste kameraköp, en Bessa R2, är tänkt att vara "stand in" för lite dyrare kameror :-) Men den är så snygg att den till vardags får stå i vitrinskåpet - fast den inte är en Leica...



Slutligen Leica II:an - som alltid står färdig laddad med film. Så även om den till vardags fungerar som "prydnad" så tas den ofta fram för att användas. speciellt om jag behöver tänka och vill ägna mig åt riktigt "slow photography".

Jag är ingen samlare, de kameror jag äger är tänkta att användas (annars bör de säljas - i teorin ;-) Men vissa är så vackra att de faktiskt pryder hemmet - när de inte används. Fast de flesta kameror i mitt hem ligger oftast nedpackade i olika fotoväskor...

Ps.
Nu har jag bloggat klart om kameror för ett tag - det trots allt bilderna som är det viktiga ;-)

Inlagt 2011-03-03 08:37 | Läst 11312 ggr. | Permalink
Inte alls nördigt som du skriver Johan..
Alla har vi våra intressen och det är väl kul att alla är olika, tänk vad trist det skulle vara om alla gillade samma saker.
Fortsätt du med att fota dina kameror =) Jag kikar på bilderna även om jag inte är teknikintresserad =)
By the way Johan...vi ska ha lite fotofika på Broströms kafé vid katalin på lördag kl 11.00. Om du vill/kan så kom gärna =)
mvh Lena
Svar från Johan Ericson 2011-03-05 00:50
Tack!
Jag försöker nog dyka upp Broströms ;-)
/Johan E
Det är ju så förbaskat jobbigt att de antikvariska kamerorna är så mycket vackrare än moderna kameror :-) Det är inte samma sak med en liten högtalare i kameran som avger ett slutarklick.

Men det är bara att acceptera. Saker förändras. Och så får man ta en liten nostalgitripp ibland, som terapi :-)
Svar från Johan Ericson 2011-03-05 00:51
Håller med!
Men både Leica M8 och M9 bjuder på det bästa från två världar ;-)
/Johan E
Jag liksom aldrig hajat vitsen med att fotografera en kamera.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer