Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

En DOGMA-resa, till en plats jag älskar att återvända till!



Jag har nyligen varit i Israel, ett land jag älskar att återvända till. Denna gången reste jag bara med en kamera och ett objektiv - DOGMA-style ;-)
Anledningen var främst att jag hade en duktig fotograf med mig så mina egna bilder skulle främst användas på nätet, i blogg, pressreleaser osv. Så en enkel kamera med ett bra objektiv var tillräckligt. Mitt val blev Panasonic Lumix GF1 med "Pancake" 20mm f1,7 - framför Leica M8 som är tyngre och Ricoh GR-D III som är lite för begränsad.



En plats som är mycket speciell är "Västra muren" eller "Klagomuren" som många felaktigt säger, kort och gott "Kotel" på Hebreiska. Att komma dit en fredag och invänta att sabbaten börjar i och med solens nedgång, att se fler och fler människor, från olika religiösa inriktningar, strömma till - är en mycket speciell upplevelse. Ett myller av ortodoxa, soldater, civila, män, kvinnor och barn  - många under sång och dans - fyller platsen framför muren.



Och så infinner sig lungnet - sabbatsvilan - hela staden stannar upp. Något som vi svenskar inte alls är vana vid, men som är ytterst livsbejakande. Även ett fotoförbud i murens snärhet tar vid - som bör respekteras ;-)



Murens heliget har sin grund i att den västra muren är den som ligger närmast den plats där det "Allra Heligaste" i det judiska templet en gång stod. Enligt Bibeln rummet där förbundsarken med tio Guds bud förvarades, men även platsen för Guds manifisterade närvaro på jorden. Nu tror en kristen att den närvaron idag finns i alla troendes hjärta och sinne. Men "Kotel" blir inte mindre speciell för det...



Samtliga bilder tagna med Panasonic Lumix GF1 och 20mm/1,7. S/V-konverterade från RAW, måttligt skärpta och såklart obeskurna :-) 

Inlagt 2010-09-18 01:06 | Läst 7749 ggr. | Permalink
Ett fint reportage. Detta med muren och dess bakgrundshistoria är nytt för mig, jag har uppenbara luckor i min bildning. Så märkliga runda hattar männen har i den första bilden, det är något jag aldrig sett förut.

Sabbatsfriden är verkligen ett värde som förspillts i de sekulära nutidsstaterna. Men hur skulle det kunna vara annorlunda, i en tid när julen har Kalle Anka och Tjuren Ferdinand som huvudpersoner?

Dock, att klamra sig fast vid det förgångna är verkligen meningslöst. Liksom hjärtat får vara den moderna människans viktigaste helgedom, så får hon också skapa friden inom sig själv. Det är sannerligen en uppgift som kan räcka för hela livet!
Fina bilder, Johan. Fast i ärlighetens namn uppskattde jag nog de du laddade upp i färg lika mycket. Jag har aldrig varit där men skulle gärna åka dit. Tills vidare reser jag med andras ögon =) Jag är säker på att det är en speciell upplevelse...
Fina bilder, Johan. I Synnerhet den översta bilden, den gillar jag skarpt. Den har lite av Henri Cartier-Bresson stuk över sig.

Teknik. Det ser jättebra ut när man ser bilderna små, men när man klickar på dem för förstoring så tycker jag det där digitala karaktärsdraget kommer fram. Tyvärr.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer