Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Leica M9 vs M8 - lite om min kommande recension. Och kan du se skillnad på bilderna?



J
ag håller som bekant på att uppdatera min recension av Leica M9. Tänkte i några bloggposter berätta lite om hur jag går till väga. 
Först av allt så plåtar jag med Leica M9 och M8 parallellt, dels för att jämföra handhavandet men främst för att jämföra bildkvaliten. Vad får jag för ca 60 000 Kr i M9:an - i relation till en M8:a för ca 35.000 Kr?
Men att ställa M9:an mot andra FF-digitalkameror är svårt, då mätsökarkameror som Leican är unika till sitt användningssätt och den mätbara "prestandan" inte berättar hela sanningen.
Det blir lite som att jämföra en sportcabriolet med en familjejeep, de kan på pappret ha samma prestanda, trots att de på vägen ger helt olika körupplevelser - för att inte tala om användningsområden...

För att bjuda på ett exempel - bilderna i bloggposten är tagna med en Leica M9 med Summicron 50/2 respektive med en Leica M8 med Summicron ASPH 35/2 - dvs utsnittet blir nästan exakt detsamma. Båda bilderna är konverterade från DNG med exakt samma inställningar, ingen skärpning, kamerans auto-vitbalans och ingen beskärning. Båda är såklart anpassade till FS-maxformat, dvs 1024 pixlar på bredden.

Vilken är tagen med M9:an och vilken med M8:an?

Sådanahär motiv har jag plåtat - med olika kameror, olika brännvidder och olika inställningar. Jag har häven plåtat samma motiv med M8 & M9 med samma bränvidd, bla för att sedan beskära ner M9 bilden till samma "crop" som M8:an -  vilket är mycket intressant! Men mer om detta i kommande bloggposter...

 

Inlagt 2010-04-28 00:32 | Läst 10240 ggr. | Permalink
"Se skillnad på", ja, det är uppenbara skillnader.
Dock är jag inte insatt i vilken kamera som ska ha vilka egenskaper, men den övre bilden har behagligare färgtoner!
Den undre bilden har lite högre färgmättnad. Svårt att se detta som en kvalitetsindikation, eftersom motivet är färgmässigt torftigt.
Den översta är M9, den nedre M8. M8:ans motsvarande brännvidd är drygt 46 mm så den "ser" mer. Utsnittet i den övre bilden är något snävare.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer