Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Leica M9 revisited - a true beauty


Leica M9 - fotograferad med Leica M8 och Summarit-M 75/2,5 - kameran på bilden är extrautrustad ;-)

Har lånat hem YFO's Leica M9 demoex för att skriva klart min recension - nu med den senaste uppdateringen av kamerans mjukvara med i bedömningen :-)

Och jag måste konstatera att rent estetiskt så är M9:an en av Leicas vackrare kameror. Man har tagit till vara det bästa från olika epoker och modeller: svart lack, vulcanit-klädsel, M4-designen av toppkåpan, M8:ans rattar och proportioner, osv.

Inlagt 2010-04-25 14:33 | Läst 14096 ggr. | Permalink
Jag har nog svängt till att tycka kromade är snyggast sedan min pappa köpte en kromad M6 i höstas och jag fick testa den ordentligt. Jonas Elmqvist här på Fotosidan köpte den kromade varianten från YFO. Den har enmörkare, mer titanaktig, yta jämfört med M3/M4/M6. Grymt snyggt. Sökarfönstren kommer fram mer och kameran ser ännu äldre ut (vilket är en fördel när man fotar folk.)
Det är klart att den ska vara svart :) Jag väntar på din recension.
/John-Erik
Nja...tycker nog ni ungdomar blir väldigt lätt upprymda över alla sk " nymodigheter" som presenteras liksom. ;)
Leica M9 blir för mig bara en digitalt upphottad "veterankamera" ;)
å visst e den snygg, men inte lika snygg som en svart M4.
Och jag undrar fortfarande varför inte Leica gjorde en modern M9:a?
När man hade chansen!
Fortfarande med M-bajonett, men med en något mindre kamerakropp och modernare utseende! Men man kanske hade missen med M5:an i färskt minne?
Men M9 är säkert mycket kompetent, inte tu tal om det, men tycker ändå att skall man ha en "veterankamera", och vill ha en M Leica, då tycker jag en analog M-Leica passar bättre! ;)

Och vill man ha en modern och kompetent digitalkamera...tja... ;)
Bengt, anaolga kameror tillhöt det förgångna. Nu är det digitalt som gäller.. ;)
Det snyggaste utförandet av M-kamerorna är helt klart en kromad M6:a. En sådan har jag :-)
Staffan ang Turesson och andra så har dom fastnat lite i "brusträsket" tycker jag. En CCD brusar mer än en CMOS på höga iso, däremot har sensortypen andra fördelar som regel, M9 saknar dessutom högpassfilter framför sensorn vilket gör en del för bildkvaliteten. Det jag tycker mig se i tester och bilder är en naturligare färgåtergivning och mycket rena bilder, jag tycker också att M9 hanterar fina tonövergångar på ett bättre sätt än det mesta jag sett av CMOS.

Sedan är det mesta en smaksak givetvis, men jag tror knappast man valt sensortypen av pur dumhet, även hos mellanformatsystemen brukar man köra med CCD liksom vid astrofoto och andra krävande applikationer ;)

Om man däremot skall säga något om det subjektiva "prisvärdhet" så kan man väl konstatera att de flesta high end fullformatare kostar en hel del där Canon 5D MK2, Sony 850/900 och Nikon D700 får ses som föredömliga undantag.

Men jag tycker kanske inte att det är så lätt att jämföra olika kameratyper, en M-kamera skaffar man sig nog därför att man föredrar en mätsökarkamera, på samma sätt som i den analoga världen. Och sett ur det perspektivet är inte M9 särskilt dyr, det är mig veterligen enda gången en M-Leica varit billigare än Canon och Nikons toppmodeller ;)

Om man dessutom vill använda Leica-M optik eller för den delen Zeiss eller Cosina/Voigtländer är det svårt att komma runt M9 om man vill vara fullformatsdigital eller M8/M8.2 om man nöjer sig med 1,33 crop (som eos 1D) :)

Sedan befinner sig digitaltekniken fortfarande i en rasande utveckling som bekant vilket gör att vad man än köper i dag kan man förvänta sig att det är pasé om några år. Detta innebär ju inte att dagens kameror kommer att ta sämre bilder om några år, utan bara att sensorerna kommer att få ännu bättre prestanda med tiden.

Själv trivs jag som sagt med analogt och svartvitt. Jag gör dessutom inte av med så mycket film nuförtiden så att kostnaderna blir så höga. Och om man som jag gillar det lite långsamma arbetsflödet, inte har några krav från uppdragsgivare finns ingen anledning att bli heldigital (jo, jag plåtar en del digitalt också med såväl systemkameror som kompakter ;)).

Men för mig är den största anledningen att hålla fast vid det analoga att jag även gör mina analoga kopior, var jag inte intresserad av det skulle jag nog moget överväga att bli heldigital.

-affe
Bengt: När batteriet kan göras mindre så kan kameran också bantas

Affe: Canon 1D har större sensor än M8. 1,26x mot 1,33x ;)
Bengt: När batteriet kan göras mindre så kan kameran också bantas

Affe: Canon 1D har större sensor än M8. 1,26x mot 1,33x ;)



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer