Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Psykologin bakom Galleri FS - eller mediokritetens tyranni


Screenshot av Galleri FS med tumnaglarna i naturlig storlek - för att illustrera mina påståenden....

Det diskuteras just nu en hel del om Fotosidan i allmänhet och Galleri FS i synnerhet på FS-bloggarna. En återkommande fråga är varför det inte finns några sk DOGMA-bilder representerade i Galleri FS.
Eller kanske man bör formulera frågan annorlunda: vad är gemensamt för de bilder som antas till galleriet?
A. De är nästan alla visuellt "enkla" med tydliga former och rena färger, kort sagt - de blir snygga tumnaglar ;-)
B. De representerar nästan alltid ett "bildbyrå ideal", dvs de speglar den gängse kommersiella bildestetik som vi dagligen bombarderas med via reklam, tidskrifter, webb mm.

Dessa två faktum får mig att tro att de flesta röstar på "tumnaglarna" i den sk slussen, dvs bilderna bedöms sällan i fullskärmsläge. Och detta för med sig att mera "komplicerade" bilder med komplexa strukturer och utan övertydlig komposition väljs bort.
Dessutom så röstar många på vad de tror är den allmänna definitonen av vad som är en bra bild. Dvs om man röstar på fågelbilder så har man antagligen Brustus Östling i bakhuvudet - hans bilder är ju vedertaget bra. Detta parat med en rejäl dos "vardags estetik", a la IKEAS eller Gallerix förmonterade affischkonst, eller Cafes förföriska motljusbilder av kända blondiner, som såklart påverkar de flestas "smakparametrar" - leder till ett fotografins svar på mellanmjölk.

Jag har därför två förslag på förändringar som till viss del kam motverka ovanstående och förhoppngsvis bringa lite "balans" i galleriets urval:
1. Man måste öppna upp bilden i full upplösning för att få rösta. Borde vara självklart och lätt att implementera rent tekniskt.
2. Förutom "folkets röst" så borde det finnas en jury alt. redaktion som kan godkänna bilder med kvaliteter som gått "folket" förbi. Och kanske även plocka bort en och annan solnedgångsbild som slunkit igenom ;-)

Detta är inte ett allmänt påhopp på fotografer med annan smak och inriktning än jag själv. Och Galleri FS håller en generell hög nivå - men: dokumentära bilder, klassisk gatufotografi och inte minst DOGMA är rejält underrepresenterade i Galleri FS!

Inlagt 2010-02-18 22:57 | Läst 8556 ggr. | Permalink
Som du säger, alla bilder har litet av samma stuk, redigerade på ett speciellt sätt då framför allt! Saknar mångfald, det är ju trots allt mångfalden som gör Sverige ett fint land, så varför inte göra galleri FS lika fint?
Ja, det är mycket tyck och tänk. Spekulation i vad och hur kring Galleri FS.
Men, jag både tror och hoppas att du har fel i dina antaganden. Men jag förstår ditt inlägg här.
Dock så återkommer jag då till hur och vem som definierar vad som är "rätt eller fel" inom foto. För hur det än är så är det "marknaden" som bestämmer.

Även, om det skulle vara mycket solnedgångar, pippiar och närbilder, så får ju inte det bli ett skäl till att premiera typ Dogma eller Gatufoto. Två grupper som dessutom inte är så välrepresenterade i "slussen".

Dina förslag är goda och jag har för mig att "redaktionen" kan göra en over ride på ett röstningsresultat.
Och, jag hoppas att de som inte orkar klicka upp en bild i röstningen Skämms... Hur kan man rösta på en bild som tumnagel???

Men som sagt. Smak är subjektivt och det får vi alla leva med. /Peter-L
Jag har avstått att ens försöka få in bilder i Galleri FS, har en känsla att mitt fotoområde inte passar in hos den stora massan här.
Du glömde en annan underrepresenterad grupp, sportfoto ;)
Själv kan jag dessutom få "pippi" på alla fågelbilder.
De är generellt sett bra, men lite för många för att jag ska vara riktigt överens med dem.
Som jag hävdat tidigare, så är Galleri FS till innehållet en kommittéprodukt. Något som kan slinka ner överallt, som en söt kaka eller korv med spaghetti. Och när man läser om intentionerna med Galleri FS så är det verkligen tänkt att fungera just så. Det enda som pekar i annan riktning är själva presentationsmeningen "Våra bästa bilder". Skulle möjligen kunna bli sant om man sa "Våra glassigaste bilder".

Bildgourmeter får söka på andra ställen.
Förslaget att bilder måste öppnas i full upplösning är toppen och borde införas!
Ganska lätt rent tekniskt att genomföra.

Bra förslag!

mvh
Helena
Den som bara ser en tumnagel har ju ej sett bilden!
Kanske kan FS ge en bättre motivering än, ”Din bild var inte vad Galleri FS letade efter just nu”.
Ganska trist förklaring!
Göran
Detdär med att införa en jury är säkert bra men leder inte till att diskussionen om poolens funktion minskar. Jag jämför med den massiva diskussionen som i princip dominerat sajten 1x.com en tid nu (som ledde till att en stor del av diskussionsforumet raderades av administratörerna).

Annars håller jag fullständigt med din tumnagelteori. Galleri FS är mycket visuellt tilltalande i 22" helskärmsläge fyllt med vackra tumnaglar, som små karameller!
De här e känsliga saker Johan...
Du kan komma att få sitta på en tjärad stång med hönsfjädrar över dig! ;)

Men håller med dig i stort, men man kanske måste se vad FS har för målsättning med sin Fotosida..!

Man kanske här måste vara litet "öppnare" vad gäller bilder, smak och bildtänk på Galleriet för att få in så många åskådare som möjligt på arenan för biljettinkomsternas skull...!?
Så kan jag tänka mig det hela..!?
Och det är nog inte fel i det här sammanhanget!?
Marknaden styr även på FS! ;)

Vad gäller det andra, det "konstnärliga" eller bilder som kommer att vara intressanta för människor i framtiden, överlevare alltså, så har vi ju facit, och det är ytterst sällan bilder på typ Galleri FS, men det tror jag man förstår om man har bilder på Galleri FS eller liknande, man vill nog bara visa upp sig för tillfället!?
/B

Ps. Men för att vara litet provokativt historisk ;)
Pictorialismen lever! ;)
Galleri FS speglar i mångt och mycket de bildstilar som är populärast just nu och ser man till vad det är för typ av foton som säljer på ex. Ikea, Galerix, bildbyråer så speglar Galleri FS den typen av köpares smak.

För oss som hellre satsar våra pengar på annat än hötorgskonst är inte Galleri FS så speciellt spännande! Det är faktiskt ytterst sällan som jag går in på Galleri FS. När jag vill se på foton som faller mig i smaken väljer jag andra pooler! Jag ser Fotosidan som ett smörgåsbord, jag plockar bara det som jag tycker är gott och jag tror att de som väljer foton till Galleri FS tänker ungefär likadant, även om jag allt som oftast inte håller med om deras val så respekterar jag dem :)
//Chasid
Låter förnuftigt, Johan. Själv har jag dock tröttnat på att försöka få in bilder i G FS. Den enda jag har med där, den fick jag med direkt. Och det är faktiskt en dogma-bild, även om den är tagen 1990. Använder heller aldrig min sk "rösträtt" där.
Huvet på spiken, Johan. "Fotografins svar på mellanmjölk" satt fint. Visst är det hög nivå på galleriet men likriktningen i smak är påtaglig. Det som får mig att undra lite är att det ju faktiskt finns en jury/redaktion i syfte att sålla "folkets röst" och t o m släppa in bilder som "folket" refuserat. Möjligen har denna jury slöat till.
"Folkets röst" kanske också skulle viktas så att rösten från den som har fler bilder på galleriet väger tyngre än de som bara har en eller få.

Ibland undrar jag elakt om någon av de berömda fotograferna skulle ha fått med en bild där =)
De e fusk Johan, att använda sån'a här blogginnehåll! ;) ;)
@Nils, du känner säkert redan till det, men det finns faktiskt ett utmärkt galleri för lite smalare foton, foton som faktiskt skulle platsa inom glas och ram på ett riktigt galleri: http://www.591photography.com/
//Chasid
Vi DOGMAITER (och alla andra med "avvikande" smak) borde hörsamma Vincent Westbergs utmaning att endast föreslå DOGMA-foton till Galleri FS:

http://www.fotosidan.se/blogs/fyratva/43001.htm
Om vi gör så så skapar vi lite tryck i "slussen". Och om sedan alla som kan rösta gör det - så kanske det händer något ;-)

Upp till kamp! :-))
/johan e



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer