Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Varför räcker det inte med bara (bra;-) bilder i en fotoblogg?

Leica M8, Voigtländer Ultron 28/2

Varför blir inte blogginlägg utan text eller med mycket lite text lika mycket lästa eller kommenterade - som inlägg med mera text?

Så är det i alla fall i min blogg och jag tycker mig kunna utläsa samm trend hos de andra fotobloggarna här på Fotosidan.

Kanske är det för att det redan visas så många bilder i kommunityt och redskapen för bilddiskussion finns i gränssnittet?

Eller är det så att en blogg kräver ord?

Inlagt 2010-01-26 07:50 | Läst 9042 ggr. | Permalink
Men är verkligen det viktiga hur många gånger bloggen öppnats. Det viktiga för mig är att några bildintresserade personer tittar igenom alla bilder i inlägget. Jag tycker att bloggen är ett enkelt sätt att visa bilder med lägre ambitionsnivå men som tillsammans bildar en helhetskänsla. Det blir i bästa fall en bra bildblogg. En bildblogg är att berätta med bilder. En fotoblogg är att berätta om fotografierna. I det senare fallet är det då naturligt om många diskuterar tekniken bakom och gärna illustrerar med vilken snygg kamera dom tagit bilden;)
Vilken typ av blogg man föredrar är ju individuellt och upp till var och en att bestämma. Men själv ser jag gärna fler bildbloggar här på fotosidan.
Foton och text i kombination gör i alla fall mig mer intresserad av att läsa en blogg och jag har mina favoriter som jag brukar återkomma till. Tidigare läste jag alla bloggar på Fotosidan men nu går jag först in på sidan med blogginlägg och läser ingressen innan jag klickar mig vidare till det jag vill läsa.
//Chasid
Hej!
Ofta måste man skriva om något som folk är intresserade av, jag har skrivit om olika ämnen och även familjära, släktgrejer osv men märker då att folk inte är så intresserade. De vill på något sett veta något. Jag personligen skriver lite väl långa texter. Sedan tror jag att det handlar mkt om hur aktiv man själv är, är man inne och läser och kommentera andra bloggar tror jag att man visar sig så fler även går in i din blogg osv.... Nu till bilden. En annorlunda bild som tack vare placeringe är bra, det är just det här lite speciella som gör att man tar bilder.
mvh
Morgan Larm
Personligen, så tycker jag att en blogg behöver både text och bild. Här, framförallt bild.
Men, det viktigaste är innehållet. Och då syftar jag inte på din blogg specifikt.
Sedan, är det väl alltid bra att "värdera" sin egen insasts emellanåt. För allt har nog en anledning, tror jag... ;-) Mvh, /Peter-L
Det jag uppskattar i en blogg är mötet mellan bild och ord.

En blogg utan bild är oftast inte roligt och en blogg helt utan ord tilltalar inte heller... det kan räcka med några få ord.


I en blogg kan jag lägga bilder som jag aldrig skulle lägga i ett album eller på min websida, bloggen kräver inte "bra" bilder i mitt tycke - utan kan vara en plats för mer vardagliga bilder och lite småprat.

Men också en plats för mer berörande bilder och några få ord som ger mer eftertryck åt bilderna.
Hur många gånger den läses är väl långt ifrån lika intressant som mängden respons du får? Och det är väl lättare att få respons på något konkret så som text :)
Vad står ordet Blog för?

"Blogg, en förkortning eller förenkling av webblogg; av engelskans blog, kortform av weblog från de engelska orden web och log, är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg och/eller dagboksanteckningar på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen oftast är högst upp".
(Wikipedia)

Och vet nog inte riktigt själv vad som lockar en läsare till en blogg..
Och vad som är en fotoblogg är nog inte heller så klart, även om den ligger på en Fotosida..!?
Om man inte sätter upp "ordningsregler"!! ;)

Och jag tror kommentarerna kommer då läsaren hittar något intressant i en blogg!

Och tror det är viktigt OM man får en "trogen läsekrets", att man svarar i bloggen! ;);)
Dialog alltså!

Och för att få en läsekrets, så måste man vara litet uthållig... ;)

Tror det är viktigt att väga in den här med dialog och uthållighet när man planerar att skriva en blogg!

En blogg, så är det för mig i alla fall, den är ingen envägskommunikation, även om det skulle vara skönt att kunna stänga av vissa gator på Söder ibland.. ;) ;)

Jag ser i alla fall min blogg som en mycket trevlig och inspirerande dialog där jag får tycka saker, och visa mina bilder! :)
Fin bild på din dotter, Johan. Repris? Jag tycker att jag känner igen den.

Det finns en bra fotoblogg utan text, en svensk (det spelar visserligen ingen roll vilket land den kommer ifrån om den ändå saknar text).

http://susanneotterberg.blogspot.com/
Att man får mer kommentarer på text kan ju kanske bero på att man ju då svarar på en skriven text med att skriva. Ungefär som jag gör nu. Enbart bilder noteras säkert lika noga, men man saknar redskapet att svara. Som man ser i poolerna (speciellt i Dogmapoolen) så är det rätt svårt att fästa sina tankar vid enbart en bild, utan hjälp av text. Jag tycker i allafall mig se en trend där bilder med titel som lockar till en tanke kommenteras mera, än bilder utan titel eller till synes slupmad titel. Texten eller titeln fungerar som en katalysator.

Sen håller jag med Bengt angående dialogen. Man lockas ju kommentera om man vet att kommentaren blir läst. Det vet man inte alltid då man kommenterat en bild, om man inte får ett svar. Tröskeln att kommentera obekanta fotografers bilder stiger då lite för varje gång man inte besvaras. Hellre kommenterar men en kompis bild som man ju känner!
...varför kan man inte kommentera en blogg med en bild? En bild säger ju mer än tusen ord ;-)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer