Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

EVIL cameras - Leica vs the rest?


Olympus PEN EP-2 med extra EVF

EVIL - Electronic Viewfinder Interchangeable Lenses - är ett koncept som kommit för att stanna. Panasonic var först ut, tätt följda av Olympus, båda i det sk Fourthirds-formatet. Sedan kom Ricoh med sin GXR - som även är en helt ny typ av multiformatskamera. EVIL-konceptet innebär att spegeln i DSLR har rationaliserats bort till förmån för live view-skärmsökare. Detta ger system-kamerans alla fördelar men i en kompaktkameras smidiga kropp, vilket mätsökarkamerorna och då spec Leica M, tidigare varit ensamma om.


Direct-view-meny funktionen på Ricoh GXR

Nu har den elektroniska sökaren många fördelar, som tex Ricoh GXRs "Direct" läge som lägger de viktigatse inställningarna över bilden - snabbt och intuitivt! Och om man saknar en sökare i ögonhöjd så kan vissa kameror, som Olympus PEN EP-1 och 2, Panasonic GF1 samt Ricoh GXR, utrustas med en EVF - Electronic View Finder - i tillbehörsskon. Men man kan även använda en vanlig optiskt tillbehörssökare av klassiskt snitt - men då får man ingen iformation i denna utan får tex lita på autofokusen helt i blindo.


Leica X1 - har nästan allt utom utbytbar optik...

Vissa tillverkare, som tex Leica och Sigma, har hittills valt bort EVIL konceptet till förmån för digi-kompakter med live view-skärmsökare och optisk sökare i tillbehösskon som tillval, dvs ingen extern EVF som tillbehör. Frågan är hur en kamera som Leica X1 står sig i konkurrensen från EVIL kamerorna - kanske kommer det en X2:a inom kort med någon form av fattning för utbytbar optik? Och kanske till och med med en extern EVF?


Leica M9 och M8 - arvtagare till Leica M3 i direkt nedstigande led ;-)

Men det är när man kommer till Leicas digitala mätsökarkameror - M8 & M9 - som allt ställs på sin spets. De saknar helt möjligheten att använda bildskärmen som sökare - men är helt utlämnad till den optiska sökaren. Nu har den fungerat bra sedan 1950-talet, men frågan är om den är tillräcklig idag, spec i en kamera för närmare 60.000 Kr. Och det när live view blivit standard även på mycket billiga DSLR-kameror, och EVIL kamerorna naggar mätsökarsegmentet i kanten.

Bengt tar upp detta i sin senaste bloggpost där han hänvisar till fotografen Michael Reichmanns bebattartikel på The Luminous Landscape. Michael argumenterar för ett paradigmskifte i Leica M-filosfin på ett antal punkter. Bla tycker han att Leica borde överge mätsökaren till förmån för live wiew samt något autofukssystem som kan kompletteras med optisk sökare vid behov, á la Leica X1 och EVIL-kusinerna.


Ricoh GXR med extra EVF

Efter att ha fotograferat en hel del med både mina M-kameror och EVF/EVIL-kameror parallelt så kan jag för egen del konstatera följande saker:
1. Leicas glasklara, snabbfokuserade, optiska sökare som är kombinerad med en mätsökare - är överlägsen alla andra former av sökare - såväl optiska som elektroniska!
2. EVF-tillbehössökarna är ganska svåra att använda och gör sällan motivet rättvisa.
3. Live view skärmsökarn är oftast bättre och fungerar utmärkt som komplement till ett annat sökarsystem, Leicas framtida M-kameror borde kunna utrustas med det.
4. Sk "kontrastautofukus" är långsamt, på Leicas X1 men även på samtliga EVIL-kameror, den manuella mätsökaren är betydligt snabbare - inte minst i svag belysning.

Så snälla Leica - behåll mätsökaren - den är en del av M-kamerans själ och sökarnas "Rolls Royce". Men utvecka gärna elektroniken, live view och CMOS-sensorer är inte fel ;-)


Ricoh GXR med en optisk Leicasökare från 50-talet ;-)

Och varför inte kombinera teknikerna? Tänk er en optisk sökare som har all information som finns i en EVF "inspeglad"? Borde vara fullt genomförbart idag, jag tänker bla på möjligheten att ändra rutnät mm i bla Nikons DSLR-sökare.

Jag tror att framtiden för mätsökarkameran ligger i att integrera den nya tekniken i konceptet - inte i att överge det!

Inlagt 2010-01-23 23:14 | Läst 14157 ggr. | Permalink
Det vore sorgligt om Leica dissade mätsökarna helt :( Men det skulle vara trevligt om man ibland kunde få lite hjälp av af i en mätsökare som i en SLR. Fast vem vet har bara tagit cirka 7-8 rullar med mätsökare så mer träning kanske ska upp på almanackan.
Svar från Johan Ericson 2010-01-24 02:11
Håller med - det måste gå att kombinera det bästa från de två världarna!
/johan e
EV är ju inget nytt, det nya är kombinationen med utbytbar optik. Men något av samma känsla har man med de s k långzoomkamerorna, som i åtskilliga år haft EV. Jag hade en själv i flera år, en Canon. Nu får vi hoppas att EVIL-kamerornas sökare är bättre, för att jämföra sökaren i min Canon med en riktig SLR eller en bra mätsökare -- det var till min Canons ytterliga nacktdel. Bilden i sökaren var helt enkelt inte tillräckligt tydlig och bra.

Största fördelen med Canon-kamerans EV framkom vid jämförelse med användning av displayen på baksidan. EV-sökaren var inte störd av starkt ljus i omgivningen.

Om verkligen EV blir bra -- riktigt bra -- så kanske det kan slå ut äldre sökartekniker. Men är vi där ännu? Jag tvivlar!
Jag håller med dig, Johan. Snälla Leica - behåll mätsökaren!
Å jag behåller den enda riktiga M Leican, den analoga!! :)
/B

Ps. Men, Leica X1 kunde blivit något, för där är det ju en fast optik, så det vore enkelt att ha en fast optisk sökare i ena kamerahushörnet, som på en M Leica, med litet inspeglad info!!
Å Leica X1 har även ett rimligt pris!
Vakna Leica!!!!
Egentligen är det ju bara att behålla sin gamla kamera med mätsökare (för dem som har en, värre för oss som inte har). Leica kommer knappast att retroaktivt avmontera i gamla modeller..
Till alla Er som rackar ner på LEICA!

Tänk att det skall vara så svårt att erkänna Leicas överlägsenhet som kamera antingen det gäller analogt eller digitalt fotograferande!
Med vänlig mer än 50-årig LEICA-hälsning.
Sven-Herman Wallin



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer