Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Sämskskinnet är fotografens bästa vän!



F
otograferar man med Leica M eller någon annan kamera med mätsökare och/eller genomsiktsökare så är man van vid fenomenet - en "tumme" i sökaren.
Ofta blir det ett farligt putsande med vad man har till hands, skjortflikar, putsdukar eller linspapper. Själv föredrar jag det klassiska sämskskinnet. Det suger upp fett som inget annat, repar inte (om det är rent ;-) och är billigt i jämförelse med "high tech" microfiberdukar. Och det fungera ju såklart lika bra till filter och linsytor.

Sämskskinnet har även mycket fina isolerande egenskaper, perfekt att förvara temperaturkänsliga saker som batterier i. Jag brukar även förvara repkänsliga saker som tex sökare i sämskskinnspåsar. Helt enkelt ett underbart "universal material" - 100% naturligt.
Men det måste var ett obehandlat skinn - inte ett impregnerat "bilsämskskinn" från någon biltillbehörsbutik eller bensinmack ;-)

Inlagt 2009-11-16 22:12 | Läst 4970 ggr. | Permalink
Jo, sämskskinn har man ju sett yrkesfotograferna använda sedan tidernas begynnelse både till putsning och förvaring av optik i. Själv har jag upptäckt microfiberdukens trevliga egenskap att utan någon som helst friktion mot linsytan lyfta bort all `skit´ som hokuspokus.
Har en duk från amerikanska Spudz som inbillar jag mig inte ens skulle kunna putsskada äldre Leicaoptik.
/Stephan
De är förstås helt suveräna och fanns för länge sedan. Men var får man tag i dem idag?
Anade nog att du var en putskille. Jag är nog mitt emellan dig och Jonas Elmqvist (vars M8 verkligen är en vardags-slit-och-släng-kamera).

jag köper helst lite nötta kameror så slipper jag vara först med att förstöra dem...



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer