Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Vad får man om man korsar en Leica II och Ricoh GR-D III?


Leica II med M39 gänga (ombyggd från Leica I med fast optik) och Ricoh GR-D III med fast optik...

Sitter och skriver på min "hands on" artikel om Ricoh GXR, bla väljer jag ut och redigerar mina testbilder - tidsödande...

Och då slog det mig: att Ricoh GXR:s nytänkande är för 2000-talet lite av vad Leica II:s nytänkande var för 1930-talet. Leica utgick från sitt "film-hus" och skapade M39 gängan för optiken och Ricoh utgår från sitt "sensor-hus" och skapar "kameramodulen" för sensor+objektiv.


Ricoh GXR med 50mm f2,5 och en Leitz 50mm sökare - ett litet tips till Ricohs utvecklingsavdelning ;-)

Lika lite som man 1932 kunde veta vad som skulle bli standard under de komande 70-åren - lika lite vet vi idag. Faktum är att den digitlala kamerautvecklingen idag har många likheter med 1930-talets analoga "teknik-explosision".
Bara framtiden kan utvisa... 

Ps.
Och min Ricoh GXR-artikel kommer snart....

Inlagt 2009-11-14 13:25 | Läst 5721 ggr. | Permalink
Tror att Ricoh öppnat pandoras box i och med denna kamera. Den första nytänkta digitala sstemkameran på länge (kanske över huvud taget).

Iom att sensor och optik kan optimeras helt integrerat öppnas oanade möjligheter på sikt. Inte bara storlek och upplösning utan man skulle tex kunna tänka sig välvda sensorer som borde ge helt andra möjligheter att korrigera optik t.ex.

Jag skulle tro att flera kommer att haka på detta koncept, och vart efter produktionskostnaderna av sensorer sjunker kommer vi förmodligen få se flera nytänkta varianter på detta tema.

Den kanske mest spännande kameran på länge tycker jag.

-affe
Spännande med alla dessa små och kompetenta systemkamerorna som börjar dyka upp lite här och där! Om ett par år så kanske jag kan köpa en sådan där liten smidig digital reportagekamera som jag önskat i ett par år, men först måste den komma ut på marknaden förståss :)
//Chasid
Ricoh brukar ju ha en sensor med bildförhållandet 4:3 i sina GR-D. Hur är det på den här på GXR? Skiftar det mellan olika moduler? Man tycker ju att just denna som har 50mm och en APS-C borde ha traditionellt 3:2.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer