Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Berlinmurens sista skälvande timmar...


Nikon FM2n, Nikkor 35/1,4 Trots vattekanoner och novemberkyla fortsätter demonstranterna

Idag för 20 år sedan stod jag utmattad och genomvåt och såg Berlinmuren - bokstavligt talat - rämna.  
Den 9:e visste alla att något var på gång inne i Östberlin, demonstrantern i väst riktade nu all sin energi och vrede mot själva muren. Tidigare under dagen hade Östtyska gränspolisen rensat upp i murzonen samt uppe på muren. Men trots vattenkanoner och och ganska brutala nedkastningar från muren så fortsatte hackandet, slitandet och dragandet i olika mursektioner. Och till slut gav den med sig...


Nikon F4s, Nikkor 85/1,4 Berlinmuren brister slutligen och Västsysk polis måste bistå "VOPOS"

Även bokstavligen! I Östtyskland gick en kommuniké ut att gränsövergångarna skulle öppnas med omdelbar verkan. Plötsligt brast fördämningarna och Västberlin fylldes av lyckliga, förvånade och lite förvirrade östinvånare. Köerna kring bankerna växte sig gigantiska, alla Östyskar hade nämligen rätt at få ut ett "garanti belopp" av Västtyska staten. Vilket de flesta omedelbart tog fasta på - bankerna fick hålla öppet hela natten. Överallt utspelade sig spontana glädjescener.  Det hela var lite som i en dröm, lätt surrealistiskt, man fick ständigt påminna sig om att detta verkligen hände här och nu.

Vid muren ingrep slutligen den Västtyska polisen, med militärisk precision marscherade de in och återställde ordningen. Men då var allt över. Muren hade rasat, även om den rent fysiskt skulle stå i något år till, men nu med öppna gränsövergångar.

Inlagt 2009-11-09 20:10 | Läst 10886 ggr. | Permalink
Det var underbart att den förhatliga muren föll :) Vi får hoppas att EU inte kommer att bygga liknande murar i framtiden.
Appropå fotot så har jag sett ett foto på samma soldat vid samma tillfälle tagit ur en annan vinkel fotografen var Lionel Cironneau, du måste ha stått precis utanför hans bildvinkel när det fotot togs!
//Chasid
Fina bilder och det måste kännas "mäktigt", att på plats ha fått uppleva detta historiska tillfälle. Det är härligt att se hur murar rivs och hur EU öppnar gränser för människor. Det är ju inte länge sedan situationen var annorlunda i Öst. Auf Wienerschnitzel :-) /Peter-L
Vi reflekterar väl nästan alla kring den fullständigt idiotisk idéen att stänga inne landets medborgare. Men det går ju utmärkt även idag t ex i Nordkorea.
Undrar förresten hur detta 20-årsminne uppmärksammas i murbyggarlandet Israel.
Såg på nyheterna att palestinier högtidlighöll dagen genom att riva ned en bit mur på Västbanken... :-)
Ok, visst är det här bra...
Har ingen annan åsikt, men situationen kunde utvecklat sig annorlunda....
Nu kanske det här inte är så känt, men Gorbatjov hade en stor del i det hela, och hade även en annan vision...
Nu blir historiebeskrivningen efter de nyheter som presenterades då, och nu,
men det finns alltid andra historier...

För att inte göra en lång historia för lång, så finns en intressant artikel i gårdagens DN
(9 november) "Allt kunde blivit bättre!
Och som nobelpristagaren Czeslav Miloz säger: "Hoppas nu bara inte omvälvningen innebär en övergång till ett vanligt samhälle där man bara tjänar pengar och konsumerar, utan uppkomsten av en ny form av mänsklig samvaro....".

Garbatjov hade en vision, med militärhögerkrafterna i det gamla Sovjet avsatte honom, den populistiske Jeltsin "tog över" och gav se'n makten till Putin, fd KGB-officer som börjar tillåta de gamla sovjetiska symbolerna igen.... Kul va!?

Hur som helst, det här är historia nu, och sannolikt en missad chans till något bra, då de västliga ledarna mer är ekonomer än något annat...

Så nu har vi det gamla vanliga tillbaka igen..
Med bara några flyttade gränser...
Och som sagt, intressant historisk beskrivning i DN.
/B



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer