Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Berlin - för exakt 20 år sedan

Berlin 89
Nikon F4s, Nikkor 35/1,4 Berlinmuren vid Brandenburger Tor, västsidan.

Hörde vad som höll på att hända på radion, vi var några stycken som satte oss i en bil och bara åkte. Efter transiten genom Östtyskland kom vi till Västberlin. Parkerade vid rikstagshuset alldeles intill muren. Kravallarena var i full gång, från båda sidor ökade trycket mot muren. Västtyska polisen sågs inte till, de unga gränsoldaterna från öst som försvarade muren byttes ut varje timma. Många orkade inte med trycket utan började gråta, vissa kastade ner sina mössor till demonstranterna, mer än en tog hoppet in till väst. Ingen viste vad som skulle hända, Östyska stadsledningen satt i överlängningar, i Västberlin strömmade allt fler människor till muren. Den skulle "stå" i ca ett dygn till...

Inlagt 2009-11-07 19:08 | Läst 4120 ggr. | Permalink
Ingenting är omöjligt. Vad som helst kan hända 1989 hände något ofattbart. Fin bild av händelsen.
Den dagen muren föll mins jag som en av de största i mitt liv. Det var drygt tio år efter det att jag själv besökt Berlin. Jag gick aldrig in på östsidan. Hur som helst, det vilade en ruvande tystnad över muren. På kvarteren intill hade fasaderna oreparerade skador efter kultspruteeld. På gatorna längs muren fanns skyltar som varnade för att man kunde bli skjuten om man gick där. Inte många gjorde det heller.

Muren var inte bara en symbol, den var en vederstygglighet i sig själv. Jag tror hela Europa drog en suck av befrielse och lättnad när den revs.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer