Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Sorg...


Leica M8, Summicron 50/2 Kyrkomötet i Uppsala Universitets aula tidigare idag.

Det är en sorgens dag för många idag, men jag undviker att blogga om vad jag tänker. Antar att ett sådant blogginlägg skulle dra på sig ett antal anmälningar till Fotosidans redaktion. (Kanske rentav kunna anses bryta mot reglerna och därmed riskeras att tas bort ;-) 
Så jag skriver inget mer utan lägger ut ett Youtube-klipp med biskop Esbjörn Hagberg, en av sju biskopar som inte är eniga med kyrkomötets beslut idag. Varför får han själv förklara. Och jag håller inte nödvändigtvis med honom i allt, men jag delar hans sorg...




- Edit -
Jag citerar Fotosidans "Grundregler / Regler för bloggar":

"Bloggar eller blogginlägg som används mer som politiskt verktyg eller för att agitera för sin sak är också regelbrott. Förekommer det så blir medlemmen varnad om det innan vi genomför åtgärder."

Jag upplever Fotosidans redaktion som mycket generösa i sin tillämpling av reglerna, och jag är inte ute efter att provocera eller testa gränser - jag vill bara ytterst diskret dela den djupa sorg som jag upplever. Den påverkar min vardag och måste därför även få påverka min blogg.

Inlagt 2009-10-22 21:30 | Läst 5431 ggr. | Permalink
Kyrkan -tro oavsett kyrka- versus politik, och allting är en del av samhället. Finns mycket att filosofera om där. Jag vet inte vad du delar i hans sorg men tycker att det är bedrövligt om sådana ämnen är bannlysta på FS.
Svar från Johan Ericson 2009-10-24 01:57
Heta ämnen - som du kan se i kommentarerna nedan!

Tror att Fotosidan (med all rätt) vill ha fokus på foto i först ahand ;-)

Och som du ser så får jag betala ett visst pris för ett inlägg som detta rent privat...

Mvh
/johan e
Jag delar personligen inte din sorg i detta Johan, utan känner snarare en värme i min egen tro att alla människor skall vara lika inför Gud, men förstår den självklart som den medmänniska du, jag och alla andra i samhället är.

Förstår även fs redaktion om regler i bloggarna, men tycker självklart det är tråkigt i grund och botten då vi alla måste få uttrycka vår åsikt i frågor, må de vara känsliga och i viss mån kontroversiella, men de är alla viktiga för demokratins grundstomme.

Nu agiterar jag inte för en regeländring här på fs, forumet har nog inte det utrymme som krävs för politisk/religiös diskussion, men i samhället i stort kväses tyvärr åsikter ned som inte anses tillhöra den allmäna normen... och det tror jag i min lilla värld gör mycket mycket dåligt för hur vi alla mår och ser på vår omvärld.

/Magnus
Svar från Johan Ericson 2009-10-24 01:47
Tack för din förstålse av problematiken.

Det är inte lätt att inte alltid vara PK, och vad som är PK eller inte kan alltid ändras...

Och i Sverige så är det nästan ett självändamål att var PK och att nå konsensus i allt. Vilket på sikt tyvärr ofta gynnar vissa extremister som har som idé att kidnappa vissa sakfrågor.

Mvh
/johan e
Det är väl fantastiskt att kyrkan väljer att utvecklas och följa med sin tid, eller sörjer du att kvinnor kan vara präster också?
Svar från Johan Ericson 2009-10-24 01:39
Ibland kanske det behövs några som inte gör just det - dvs följer med sin tid.
Det räcker med att tex bläddra lite i ett Nordiskt Familjelexikon från 30-talet så förstår du vad jag menar ;-)
Mvh
/johan e
Det finns mycket att säga om detta. Jag vet, jag har studerat för katolska teologer. Men Fotosidan är inte platsen att säga det på.

Personligen respekterar jag dock ditt behov att dela med dig.
Svar från Johan Ericson 2009-10-24 01:34
Tack!
Mvh
/johan e
Varför pratar alla inom Svenska kyrkan om var Kyrkan står, vad de själva anser och vad evangelierna säger? Det är ingen som nämner Gud, Jesus eller den helige anden.
En byggnad, en församling, böcker och egot, var tog Gud vägen?

Vet du vad Gud anser i denna fråga? Har du frågat Gud? Mitt ställningstagande som kristen är ett rungande: Jag tror jag vet vad jag tycker just nu men jag vet inte säkert vad Gud tycker. En kyrka, en församling och en individ kan bli stärkt av splittring i sakfrågor! Acceptera varandra och jobba vidare. Respektera olikheten hos varandra och låt Gud stå för Dommen.

Jag vill citera en känd ståuppare som har en far som är pastor: Varför vill homosexuella gifta sig i en kyrka där de inte blir accepterade?

Den frågan är värd att tänka på.

Jag funderar vidare och förhoppningsvis så kommer jag fram till var jag står i denna fråga någon dag.
Svar från Johan Ericson 2009-10-24 01:32
För mig så är nog Bibeln i allmännhet och då Evangelierna i synnerhet den säkraste urkunden om det är "vad Gud anser" som vi vill utröna (oj vad språket blev högtravande ;-)

Vågar nästan gissa på att du är "frikyrklig" utifrån ditt resonomang ;-)

Och man måste inte alltid ha en åsikt om allt!
Mvh
/johan e
Bra fotografi är ett "politiskt verktyg" därmed måste också bildbloggar och kanske särskilt dessa få användas för att berätta historier och föra fram subjektiva åsikter. Jag skulle uppskatta din blogg ännu mer om du hoppade över tekniksnacket och började berätta om ditt engagemang med bilder. Du har tekniken som behövs så kör nu på tills dom ev. slänger ut dig från fotosidan, då avslutar jag mitt medlemskap också.
Nu är jag inte alls engagerad i kyrkan och kan absolut inte begripa många frågor som ens behöver diskuteras på kyrkomöten. Men likväl så behöver det berättas om här på fotosidan likväl som i DN.
Svar från Johan Ericson 2009-10-24 01:26
Tack!
Men vill helst inte sabba min relation med Fotosidan (som är inte bara en fanatstiskt foto-community, den är nog även den absolut bäst skötta och modererade communityn på nätet idag :-)

Fast det skadar ju inte att höja tempen några grader då och då...

Mvh
/johan e
Utan att beröra den bakomliggande sakfrågan i ditt inlägg vill jag ändå säga att jag upplever det som att FS bloggregler väl begränsande. Jag har inte "testat" var gränserna går med det är så att jag har avstått från göra ett antal egna blogginlägg pga reglerna eftersom de skulle kunna uppattas som brott mot reglerna.

Och det är ju så att i princip alla inlägg som tar ställning för eller emot någonting, i någon form kan anses vara politiska eller agiterande, även om det kanske inte är riktigt så som avsikten är att reglerna ska uppfattas. Jag vill även säga att jag har förståelse för att redaktionen inte vill att bloggarna används som någon slags partipolitiska kampanjsidor eller att det urartar till ren pajkastning och personliga vendettor i dom.

Med detta sagt tycker jag att det vore bra om reglerna i denna delen kunde förtydligas och preciseras och innebära en mer tillåtande hållning än hur dom kan uppfattas utifrån hur dom är skrivna nu.
Svar från Johan Ericson 2009-10-24 01:02
Håller med!
Vissa bloggar här på FS har ju tidvis gått ut hårt med mycket tydliga politiska budskap. Så jag antar att det är högt i tak.
Men ett förtydligande kan ju aldrig skada.
Mvh
/johan e
Jag har följt din blogg ganska kontinuerligt en tid. Har vart inne på att skaffa en Ricoh GR länge och kollat dina tester, utvärderingar och annat. Gillar även Leica-nörderiet och snacket och tnakar kring tex dogma.

Sen du har böjrat ta upp grejer som bibelutgivning, din fotoresa till jerusalem mm så ahr jag börjat tvivla på bloggen.
med det här nlägget där du refererar till dagen då homosexuella får sama rättigheter som andra enligt kyrkan som ens orgens dag så väljer jag hädanefter att itne titta på din blogg mera.
Synd för du gör intressanta grejer men nu får det räcka.
Även om du skriver att du itne ska uttala dig så är det ju garanterat en markering att homosexuella inte ska få plats i kyrkan, och om du fungerar som de flesta kriatna jag känner, i samhället i stort.
Svar från Johan Ericson 2009-10-24 00:58
Per - om du tycker att mitt arbete med bla just Biblar, och att jag som kristen pilgrim besöker Jerusalem, samt dessutom beklagar (precis som 7 av 14 biskopar) att Svenska Kyrkan ändrar den klassiska definitionen av vad ett äktenskap är (vilket enligt mig inte har något som helst med diskriminering av någon grupp/person att göra) är anledning att sluta läsa min blogg och vad jag skriver om fotoreletarerad saker så beklagar jag det.
Men jag blir såklart ledsen över de fördomar du ger uttryck för samt de åsikter som du lägger på mig i slutet av ditt inlägg...
Mvh
/johan e
Ps.
Och vad du nu än menar att jag skulla tycka enligt ditt inlägg så gör inte det Ricoh GR-D III till en sämre kamera ;-))
Jag är troende. Jag är med i Svenska Kyrkan och en frikyrklig församling, en ekumenisk sådan.

Men jag vet nog inte vad skillnaden är mellan olika församlingar eller svenska kyrkan. Är det inte tron som Gud bryr sig om? Hoppas det i alla fall! :)

Kul att veta att det finns kyrkliga dialekter nu också! *lol*

mvh
/Helena
Det sägs att ordet är fritt! Men ordet är tyvärr inte så fritt som man vill när allt kommer omkring. Det är skrämmande att man inte får uttrycka sin personliga ståndpunkt i ett demokratiskt och fritt land. Men det är tyvärr som så att åsiktsfriheten allt som oftast offras på den politiska korrekthetens altare...
//Chasid
Jag delar inte din sorg över kyrkomötets beslut, men jag förstår och delar din önskan och ditt behov av att få dela med dig alldeles oavsett ståndpunkt eller brist på ståndpunkt i sakfrågan.

Jag tycker det är viktigt att även det fotografiska samtalet bottnar i någon form av egen verklighet, hur jag än må uppfatta den. Om jag inte får använda mina uppfattningar om samhälle, politik, religion, filosofi osv när jag fotograferar (eller bloggar) så blir det ganska ointressant. Ganska mycket av den nutida konsten skulle inte klara av den cencuren och skulle bli mycket mindre väsentlig om den gjorde det... Problemet är som alltid när vi (samhället, kyrkan, vi på FS) har ett "rätt svar" kring hur vi bör tycka och tänka. Det är ännu mer tokigt än att det finns en "rätt" formel för hur en bra bild ser ut.

Fortsätt att tyck och tänk, även om jag förbehåller mig rätten att inte alltid hålla med.

mvh
Daniel C
Jag uppskattar verkligen att du höjer temperaturen här på FS, det är alldeles för få fotografer i dag som vågar vara subjektiva och politiska och/eller religiösa.
Alla ska väll inte behöva vara objektivt betraktande?
Jag har ingen personlig åsikt om det du skriver eftersom jag är osäker på vad beslutet kommer att leda till, men det lär tiden utvisa :) Men du ska ha all heder för ATT du skriver det!
Tack
/Erik



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer