Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

The beauties and the beast - a follow up (with Leica M9)


Leica M9, Voigtländer Nokton 35mm f/1,2 Kamerans JPG - klicka för att se originalfilen.

Det är inte lätt det här med pedagogiken när man gör tester, spec. om de är "ovetenskapliga" och i bloggformat;-)
När jag läser igenom kommentarerna till mitt förra inlägg så inser jag att det omedelbart uppstår en del missförstånd. Främst pga att jag visade bildutsnittet i 200% föstoring utan någon som helst digital "skärpa" - vare sig från kameran eller Photoshop. Vilket såklart ser "oskarpt" ut, dessutom uppstod frågan om det var Noktonen som var bra eller om min Summicron var dålig ;-)

För att räta ut lite av frågetecknen så visar jag samma test igen - men nu med Leicas Summarit 35mm på bländare f/2,5 längs till vänster, därefter Summicron ASPH på f/2 följt av Voigtländers Nokton på f/1,2. Samma motiv men nu är utsnittet i 100% och ingen digital skärpa.


100% Från vänster: Summarit 35mm f/2,5 - Summicron 35mm f/2 - Nokton 35mm f/1,2

Det intressanta är att alla objektiven är ganska likvärdiga på full öppning. Anmärkningsvärt är att Noktonen är ett och ett halft bländarsteg ljustsarkare än Summicronen (tvåg steg mot Summariten) men trots det levererar samma skärpa i centrum av bilden. Nu är det givitvis en stor skillnad om man tittar på kantskärpan, Summicronen är bäst, tätt följd av Summariten medan Noktonen är betydligt sämre och kräver flera stegs nedbländning för att komma ifatt. Orsaken är helt säkert att Voigtländer har valt att konstruera Noktonen så att den levererar optimal centrumskärpa redan på f/1,2 - till priset av tre asfäriska linsytor, sämre kantskärpa och en påtaglig vinjettering. Men till skillnad från mång andra "superljusstarka" objektiv så levererar Noktonen ännu bättre bildkvalitet nedbländad, dvs den går utmärkt att använda som "alround" glugg (om det inte vore för storleken ;-)


Oskarp mask. Från vänster: Summarit 35mm f/2,5 - Summicron 35mm f/2 - Nokton 35mm f/1,2

För att förtydliga resultatet så visar jag samma bilder i samma utsnitt - 100% - men nu med "oskarp mask" aplicerad i Photoshop, så att bilderna påminner om resultatet från de flesta kameror med den egna "bildskärpningen" påslagen.

Slutsatsen är att alla tre objektiven är grymt bra, antagligen bättre än motsvarande DSLR-gluggar oavsett tillverkare, det är främst pris och storlek som skiljer dem åt. Och i det perspektivet så framstår Voigtländers Nokton närmast som ett optiskt mirakel för 9500 kr medans Leicas Summarit och Summicron levererar vad som kan förväntas för 12500 respektive 25500 kr.

Inlagt 2009-10-15 01:55 | Läst 6346 ggr. | Permalink
Det här gillar jag! ;)
"Slutsatsen är att alla tre objektiven är grymt bra, antagligen bättre än motsvarande DSLR-gluggar oavsett tillverkare..." :)
Vi får se om det är fler som håller med.... ;)

Cámara de telémetro Leve!
Så säger översättningfunktionen i Google att det heter i alla fall! :)
(På svenska, Leve mätsökarkameran!)
Johan. Nu kan jag inte vänta längre. Nyfikenheten är påtaglig. Jag vill bara höra din korta slutsats om det är värt att uppgradera från M8 till M9.

/M



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer