Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Ricoh GR-D + macro = sant :-)


Ricoh GR-D II (Obeskuren, framkallad från DNG i PS) "Spontan-macro" igen - kan inte låta bli ;-)

Jag är ingen typisk "macrofotograf", men ibland ser man intressanta småsaker, som brandbilen ovan. Den låg sönderlekt i lekstugan hos några vänner. Vinatge, vackert sliten och bara ca 4cm lång. Och då är Ricoh GR-D II:an perfekt - en spontan "DOGMA macro" ;-)


Ricoh GR-D II (Obeskuren) I macroläget får man kort skärpedjup även med 5,9mm gluggen ;-)

Det extremt välkorrigerade fasta objektivet på 5,9mm (motsvarande 28mm för småbild) ger oväntat fina närbilder, nästan i klass med vad en fast macroglugg presterar på en DSLR. Så det skall bli spännande att få testa nya GR-D III:an som bla har fått ännu bättre macroegenskaper...

Inlagt 2009-08-29 00:26 | Läst 7052 ggr. | Permalink
Usch, mitt ha-begär efter en GR-D III är väckt! Kvalar brandbilen som dogma? Jag delar din fascination för gamla leksaker. Tänkte be att få låna en kompis' gamla Märklintåg och fotografera igenom.

Hela problemet med makro är ju det korta skärpedjupet. Jag har fått kassera många makroskott bara för att skärpeplanet helt enkelt har hamnat fel. Men björken blev jättebra!
Svar från Johan Ericson 2009-08-29 09:29
Japp. GR-D:n är rolig ;-)
Brandbilen är inte riktig DOGMA, inte för att den är macro, utan för att den är en smula arrangerad. Jag flyttade brandbilen från sin ursprungsposition för att få bättre ljus, dessutom lättade jag upp skuggsidan med en "reflexskärm" (läs kreditkort ;-)
Men första bilden jag tog på brandbilen när jag hittade den är därimot DOGMA - men den blev inte lika bra ;-)
Mvh
/johan e
Jag är heller ingen typisk makrofotograf. Äger ju bara EN glugg, en Summircron 35/2 med 0,7m som närgräns! :) Men makro är kul.

Kör du sv/v direkt i kameran på GR-D II? Jag har hört att när man gjorde det på ettan, så blev det ganska bra, bruset gjorde att det så ganska snyggt ut, nästan som klassiskt filmkorn.
Svar från Johan Ericson 2009-08-31 07:34
Jag kör även en del "FUL-MACRO" ;-) med Leica M - Summicronen på minsta bländare och ställd på närgränsen sedan så är det bara att prova sig fram. Går bra om man har skärm på kameran - efter sisådär 6-7 exponeringar brukar bilden sitta hyffsat ok ;-)

Jag gör all min s/v konvertering i PS efter RAW-konverteringen. På så sätt har man större koll och kan simulera diverse filter osv. Även över hur "korn" och brus utvecklas i bilden. Men både Ricoh:ns och Leica:ns s/v-jpg direkt från kameran funkar bra - men manuell konvertering blir alltid bättre.
Mvh
/johan e



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer