Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Strandnära kor och betydligt allvarligare saker


Leica M8, Super-Wide Heliar 15/4,5 Obeskuren, framkallad från DNG och s/v-konverterad i PS.

På väg ner till stranden och badet så passerar vi nästan alltid "strandnära kor" som betar på ängarna mellan "Ålasjöarna" i Skanör. Eftar att ha kommit i debatt på en anna blogg är på FS om hurvida djuren är "värda" lika  mycket som människor så betraktar jag korna med lite nyfiknare ögon. Och ställer mig ständigt frågan hur de kan uppväcka så stakra känslor? För en del personer vill på fullt allvar sätta likamedtecken mellan dagens köttindustri och förintelsen av Europas Judar på 30-40 talet!!!
Och här blir det kortslutning för mig, för ett sådant påstående är väl något som bara militanta extrem-veganer (och inte ens djurättsfilosofer som Tom Regan) kan ställa sig bakom? Eller?  

Och för att ge lite perspektiv på tillvaron, så läste jag med lättnad följande på SVT-text idag:

   UTRIKES Publicerad 13 juli          
                                       
Krigsförbrytaren Demjanjuk åtalas    
                                       
  En tysk domstol beslöt i dag att väcka
  åtal mot krigsförbrytaren John       
  Demjanjuk för medhjälp till mord på  
  nästan 28.000 människor.             
                                       
  Den 89-årige Demjanjuk misstänks för 
  att 1943 ha varit en av vakterna     
  i nazisternas utrotningsläger Sobibor
  i det av Tyskland ockuperade Polen.  
                                       
  Domstolen bedömer att hans hälsa är  
  god nog att klara en rättegång.      
                                       
  Demjanjuk ska enligt många vittnesmål
  ha varit en brutal och sadistisk vakt.
  Han emigrerade till USA 1952. I maj  
  i år utlämnades han till Tyskland. 

---

Vi får aldrig glömma, aldrig förringa, aldrig bortförklara!  
http://www.yadvashem.org/

Inlagt 2009-07-13 14:57 | Läst 5557 ggr. | Permalink
Blir ofta infekterat sånt här. Dessutom har jag märkt att olika källor ofta blir "felciterade" eller "missförstådda" när deras åsikter går stick i stäv mot andra gruppers. Som Peter Singer t.ex. eller Noam Chomsky, jag brukar då försöka gå till källorna och ta reda på vad de faktiskt sagt och tycker i stället för att hänga på drevet.

Jag tror också att det kan vara nyttigt att inte vara så rigid i sitt eget tänkande att man helt stänger sig för andras tankar och idéer även om man inte delar dem alla gånger.

När det gäller huruvida det finns dem som sätter likhetstecken mellan dagens köttindustri och nazisternas illdåd i bemärkelsen att de skulle vara "lika hemska" har jag ingen uppfattning om.

Men jag kan ha en viss förståelse för att folk som inte anser att speciesism är rätt kan hysa dessa tankar. Förringar man då judarnas och andra grupper som zigenare och homosexuellas m.fl lidanden under nazismen tex? Personligen tycker jag inte det, snarare menar man att lidande inte är unikt bundet till en art eller en folkgrupp utan snarare är allmängiltigt för alla levande varelser. Och att det alltid är fel att utsätta kännande varelser för lidande.

Inom Budhismen tex hyser man ungefär samma uppfattning, att tillfoga lidande är aldrig rätt oavsett vem, vad eller vilken som utsätts för detta lidande.

Jag tycker att många gör en rejäl tankevurpa när dom menar att exempelvis djurrättsaktivister genom att propagerar för djurens rätt och jämställa deras lidande med det mänskliga lidandet förringar det mänskliga lidandet. Det gör de inte alls, de lyfter snarare upp djurens lidande och försöker åskådliggöra detta, ofta med exempel som vid första tanken kanske kan te sig stötande för en del.

En helt annan sak som jag tycker tål att funderas över är att tidigare begångna illdåd aldrig kan rättfärdiga senare illdåd. Detta är värt att ha i huvudet när man ser dagens konflikter.

-affe
Svar från Johan Ericson 2009-07-14 13:30
Affe - vi är nog överrens i mycket - men definitivt inte i allt ;-)
Du berör frågan om "artrasism" osv, jag besvarar efter eget huvud i den nya bloggposten, samt citerar en docent vid Handels ;-) som skrivit en del om saken....
Mvh
/johan e
Förstår dem som likställer detta då de har en annan syn.

Min personliga syn är att det inte är fel att äta kött, men då ska man vara väldigt medveten om var det kommer ifrån också. De industriella slaktapparater som nu finns är ganska vidriga egentligen, och om min moral vore som den borde så skulle jag inte äta dessa produkter av etiska skäl.

Det du skriver längst ned om att "Vi får aldrig glömma, aldrig förringa, aldrig bortförklara!" ställer jag stenhårt upp på. Men inte reserverat för nazismen, utan även för snesteg som människan tagit tidigare och senare. Och när du, jag och nästa generation gått hädan är jag övertygad om att den djurhållning vi idag tar för självklar kommer att ses som rena medeltiden!
Mvh, M
Svar från Johan Ericson 2009-07-14 13:17
Skrivit en ny bloggpost, och håller med om att dagens djurhållning inom en snar framtid kommer att ses som omoralisk och förlegad.
Mvh
/johan e
Fin bild, Johan. När man kritiserar djurhållning och dagens köttindustri så är det nog inte den här typen av idylliska strandnära kohagar man har i åtanke. Det finns ju mindre trevliga exempel på djurhållning om man säger så (och det tar jag för givet att du känner till - för ett år sen ca så presenterades ju ett reportage om köttindusitin i Sverige här på FS). Och tycker man att djur är lika mycket värda som människor så är det väl inte så konstigt att man kan jämföra det med förintelsen. Eller vad menar du?
Svar från Johan Ericson 2009-07-14 13:14
Tack!
Jag resonerar vidare och förtydligar mig i min nya bloggpost ;-)
Mvh
/johan e



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer