Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Rainy Day DOGMA #1&2


Leica M8, Summicron 35 ASPH, obeskuren, varsamt behandlad i PS - samtliga bilder.

M
edans den svenska sommaren regnar bort försöker jag anpassa mig till mitt nya DOGMA-löfte med Leica M8 och Summicron 35mm som i praktiken blir ca 50mm. Som någon påpekat så är motsvarande 50mm väldigt "snävt" för mig - 28mm som uppträder som en klassisk 35:a hade varit mer naturligt.



Tanken är att jag efter att ha jobbat med Ricoh GR-D II:ans oändliga skärpedjup så är jag sugen på att få frilägga bakgrunderna en smula - i vissa bilder. Och kanske även försöka mig på den "klassiska gatu-brännvidden" 50mm a la HCB ;-)



Jag har ingen 28:a eller 24:a som är ljusstark nog (än ;-) - så tanken är att det nya DOGMA-löftet får växa fram under en del "experimenterande". Inte minst funderar jag på S/V kontra färg. Och det finns en del som jag måste vänja mig vid vid övergången från Ricoh till Leica som ständig följeslagare:
1. Den fantastiska sökaren :-)
2. Det högre slutarljudet :-(
3. Ljustarkare optik med kortare skärpedjup :-)
4. Just nu - den snävare bildvinkeln :-|
5. Vänja sig vid att ha kameran runt halsen igen ;-)

Och DOGMA handlar ju mycket om att upprepa ett handhavande mot perfektion - det får ta sin tid...

Ps.
Jag är inte helt nöjd med bilderna i detta inlägget, känner att de inte når riktigt hela vägen, men de duger till bloggen ;-)

Inlagt 2009-06-15 08:41 | Läst 3760 ggr. | Permalink
Jag tror man kan ganska snabbt ställa in sig på en brännvid, bara man bestämmer sig för att ha just den ett tag.
Å jag har också återgått till M Leica i mitt Dogmalöfte. (Men kör med 28 mm)
/B
Svar från Johan Ericson 2009-06-15 18:36
Så är det, men det är alltíd lättare att vänja sig vid än vidvinkel, nästan oavsett hur vidvinklig den är - normalen blir ofta förtrång ;-)
/johan e
Jag tycker att detta med brännvidder har ganska mycket med den egna personen att göra. Om man gillar att vara mitt i händelsen funkar en vidvinkel bättre, men personligen gillar jag detta "lite vid sidan av" så för mig funkar normalen bättre. Jag plåtade på ganska länge med både 35 och 28, men som sagt detta att vara mitt i smeten med sitt fotande passar inte mig riktigt så bra (för närvarande måste jag tillägga, detta kan ändras över tid). Försökte tvinga mig att köra 28:an, men den blir aldrig lika naturlig för mig, och detta har egentligen bara att göra med hur jag funkar som person. Jag gillar också att kunna frilägga händelser vilket man kan på ett helt annat sätt med normalen tycker jag. Ytterligare en aspekt med vidvinklarna är att bilderna blir mer på chans tycker jag. Det händer så mycket i bildytan och man måste vara så nära händelsen att man inte klarar att överblicka bilden på samma sätt.
-affe
Svar från Johan Ericson 2009-06-15 18:46
För mig är nog 35mm idealet, 28 är lite, lite för mycket, men går för det meste bra.
Jag har ett mer problematiskt förhållande till 50mm, känner ofta att jag måste backa, eller at jag inte får med hela motivet. Men det är nog en träningssak, för när jag väl lyckas med 50:an så blir bilderna "välkomponerat avgränsade" på något sätt. Just att kunna frilägga är en fördel, där krävs nästan f1,4 på 35mm men på 50mm räcker oftast f2.
/johan e
HBC?
HCB menar du säkert (sorry, kunde inte låta bli).

V.
Svar från Johan Ericson 2009-06-15 19:52
Rättat ;-)
Så går det när man skriver snabbt...
/johan e
"Jag är inte helt nöjd med bilderna i detta inlägget, känner att de inte når riktigt hela vägen, men de duger till bloggen ;-)"

Inte nöjd med bilderna? Varför det? Färgerna är fantastiska. Fast det är klart, man behöver väl en bra monitor för att se det. Fortsätt med färg!

Val av brännvidd är ju ofta en smaksak, men man kommer inte ifrån att normalen (motsv 50 mm) ger ett väldigt naturligt perspektiv. Något som jag själv tycker om i bilder. Detta är nog den brännvidd jag själv lyckats bäst med, så jag väntar bara på att kunna skaffa mig ett fast objektiv med den brännvidden till min kamera. Så kanske jag kliver på dogma sedan :-)



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer