Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Nya Leica M9 rykten!


Leicorna på bilderna ovan har inget som helst med Leica M9 att göra ;-)

S
om vanligt florerar det en del rykten på olika Internet-forum. För några dagar sedan dök det upp några som verkar överleva det "initiella gatloppet" av cynismer ;-) De olika ryktena, fritt tolkade och sammanslagna av mig, blir som följer:

Leica M9 presenteras på Photokina 2010
Leica M9 får fullformatssensor från Kodak på ca 18 MP
Leica M9 får "up to date" höga ISO och brusegenskaper
Leica M9 får förfinad, pålitligare, elektronik - hämtad från S2
Leica M9 får ett nyutvecklat, fungerande, IR-filter framför sensorn
Leica M9 skall inte kosta mer än vad M8.2 gör idag!

Inlagt 2009-05-13 07:54 | Läst 5932 ggr. | Permalink
Rykten kan få många att bara sitta å vänta.... ;)
På vad!? ;)
Att tiden går!? ;)
Att vänta å köpa ifall det kanske kommer nå't annat och ännu "bättre"!? ;)

Time Pass, Carpe Diem! Å använd då den "riktiga" M Leican i stället, den analoga! ;)
B)
"Allt är ett jagande efter vind" säger Predikaren i Bibeln ;-)

/johan e
Fullformats-Leicor har funnits länge! Fast med väldigt långsam display =) De äldsta är från 20-talet.
Håller med Bengan, där. Verkar som det är intressantare att gå och fantisera om en kommande M9:a än att faktiskt använda M8:an som redan finns (så som det ofta är inom den digitala världen). Nä, men visst är man nyfiken på vad Leica ska göra. Men man sitter ju inte och letar upp rykten på nätet. Bättre att vara nöjd med det man har. Ett tag gick det rykten om en digital Zeiss Ikon ZM minns jag..
De senaste ryktena gör gällande att Leica sålts till ett Kinesiskt företag som ska omstrukturera företaget till att tillverka tandläkarkameror. Den "vanliga" kameratillverkningen upphör helt pga dålig försäljning.





(skämtar bara)
För mig som i huvudsak svartvit hobbyfotograf finns egentligen inget behov av en digital M. Jag får fortfarande finare tonövergångar i hög och lågdagrar än vad man får från exempelvis en Nikon D3/D700 vilka jag anser är de bästa i dag. Och vad skall man ha den "bättre" bildkvaliteten till om man gillar det uttryck man redan får från en iso 400 film. Jag fotade aldrig med technical pan heller för att få högre upplösning även om ljuset ibland medgav det.

Den fördel jag kan se med det digitala är om man fotar mycket färg och att eventuella beställare kräver det snabbare arbetsflödet. Men som dom andra varit inne på: Det verkar mest vara ett hysteriskt jagande efter missnöje tycker jag.

Den rätta medicinen är nog att plåta med det man har, för av egen erfarenhet vet jag att bilderna inte brukar bli så värst mycket bättre av att byta prylar. Snarare tvärt om då man fokuserar en stor del av sin energi på deta i stället för att utveckla sitt seende, vilket är vad det hela egentligen handlar om.
-affe
Jag tror och hoppas att M9 kommer att ha de egenskaperna som får mig att investera i en M9:a. Främst bättre prestanda vid höga ISO än dagens M8:a.

Men det kommer inte bli en vitrinskåpsinvestering utan en investering i mitt eget fotograferande. En dagbokskamera som jag kommer slita på varje dag i flera år.

Att hosta upp pengar till en ny M8.2 nu känns fel. Och en begagnad M8 (gärna lite sliten) till bra pris är väl svårt att finna att ha i mellantiden. Jag accepterar om M9 är lite dyrare än M8.2. Det kommer den säkert vara värd med den större sensorn.
Johannes: Jag har inte råd som privatperson. Men som frilansfotograf ser ekvationen lite annorlunda ut. Men det är ändå mycket pengar.

Typkunden i Sverige är en äldre man som sålt sin villa och fått mycket pengar över.
Mumma, hoppas detta stämmer.
Tyvärr verkar inte Laicas kameror falla i pris såsom andra vanliga kameror gör...



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer