Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Narcissistisk personlighetsstörning, den nya Bloggsjukan? ;-)



Just sk "narcissistisk personlighetsstörning" är nog vanligare bland oss fotografer ;-) än bland övriga befolkningen.

Men nu har jag upptäckt en ny "riskgrupp" - sk "bloggare" tätt följda av de som kommenterar på olika elektroniska forum. ;-)

Nu syftar jag INTE på någon som bloggar eller kommenterar här på Fotosidan utan på att antal mera "ideologiska" bloggar jag läser då och då. De har det gemensamt att de kan upplevas som väldigt enkelspåriga, säkra på sin sak, ibland rentav hatiska och ibland väldigt konspiratoriska samt att inte så sällan är både "bloggarna" och kommentatorerna anonyma.

De kallar sig ofta för "sanningssökare" samt påstår att de vill "skapa en fri debatt" eller värna om individens frihet (eller rätt att bryta mot diverse lagar) men i verkligheten så får man en känsla av att det är deras eget behov av revansch på livet och samhället eller deras önskan att få synas och att bli erkända på "rätt nivå" som driver dem. Eller så vill de helt enkelt legitimera sin egen brottslighet....

Inom de etablerade medierna så finns det ansvariga utgivare, utbildade journalister, vedertagen praxis, yrkes etik, krav på saklighet osv (inte för att det nu alltid märks ;-) men inom bloggandet finns inga sådan krav. Det råder anarki.

Om du är anonym och har din blogg på en server utanför Sverige kan du säga i princip vad som helst. Och om du kommenterar (anonymt) på andras bloggar så kan du faktiskt få blogginnehavaren åtalad (som i fallet med Carl Bildt:-) Och många är kändisarna som helt enkelt inte orkat med det sk "blogghatet" och lagt ner sina bloggar, eller åtminstone stänkt av kommentarsfunktionen.

Nu senast har Martin Schori på Dagens Media reagerat och jag måste hålla med:
http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/02/bloggarnas-kackafoni-ar-outhardlig

Tack Fotosidan för att bara medlemmar kan kommentera, med tydlig avsändare - en av många fördelar med att blogga här på FS :-)

Inlagt 2009-03-05 20:19 | Läst 6172 ggr. | Permalink
Kanske detta är en av anlednngarna till att jag nöjer mig med att läsa fotosidans bloggar...Känns som en lagom nivå i motsats till allt det hysteriska. Det känns som det finns lite av varje här... "trots" att det är en fotosida...läste tidigare några bloggar från t ex politiker men nu känns allt så utstuderat, så jag blir bara så trött... Läser nu de bloggar på fotosidan som jag tycker tar upp för mig intressanta eller kul saker...

ps om någon undrar så för egen del har jag ingen ambition att bli superbloggare heller ;-) ds
Svar från Johan Ericson 2009-03-06 08:00
Att inte vilja bli en sk superbloggare är nog ett frisketstecken :-)

Håller med om att FS erbjuder en bra miljö och ett hyffsat urval av både bloggar och diskussionsforum.

/johan e
Att blogga på fotosidan och även andra sidor, ge kommentarer eller skriva egna bloggar, är som jag ser det ett ansvar som ska förvaltas väl. Jag håller med dig Johan om att det är en av fördelarna med att blogga här på fotosidan, du gör det inte anonymt och du kan inte kommentera anonymt vilket säkerställer ett visst mått av seriositet på innehållet. Att vara sarkastisk mot sig själv och andra är väl helt ok bara det framkommer i texten att man är på det skämtsamma humöret eller kanske inte håller med bloggarens åsikt, men dock respekterar den! Personförföljelse som kan förekomma annorstädes hör inte hemma här.
Svar från Johan Ericson 2009-03-06 08:00
Helt enig med dig!
Tack :-)
/johan e
Anders Berlins inlägg stöder jag till fullo. Fotosidan är inte platsen för anonyma kommentarer. Här ska kreativitet, vänskap och en gemytlig familjestämning råda om jag får bestämma.

Jag gillar fotosidan och jag gillar mina bloggande "kollegor". Att vi visar upp oss med för- och efternamn gör förmodligen sitt till att den här sajten håller en hög nivå som helhet.
Svar från Johan Ericson 2009-03-06 08:01
Absolut!
/johan e
Min fru, som e ganska klarsynt, hon säger: "Du skall veta att det går att få en internetuppkoppling från vilken jordhåla som helst numera,
och då får man räkna med att både tomtar och troll hör av sig!" :)

Så det gäller att undvika det onödiga,
för man kan sannolikt inte ändra något! ;)

/Bengan
Svar från Johan Ericson 2009-03-06 08:06
Mitt i prick!
Det tråkiga är att just "tomtar o troll" faktiskt kan få hur mycket utrymme som helst. Om man bara lyssnar på "trollen" så kan man få bilden av att de nästan representerar en "folkrörelse" när sanningen är att de bara har extra mycket tid över i sin "jordhåla". Dvs de kan tex dominera en debatt fast de inte är representativa, vara sig till antal eller åsikt...

Blev ett långt svar - dags för ett stort ;-)

/johan e
Var tvungen, ursäkta Wikipedia, att försöka kolla Wikipedias uppgifter vad gäller Narcissistisk personlighetsstörning... :)
Läste nyss i Johan Cullbergs bok, Dynamisk psykiatri. Kapitel 20. Den narcissistiska personligheten.

Tycker Wikipedia klarar sig mycket bra här! :)
/Bengan
Svar från Johan Ericson 2009-03-06 07:50
Tack!
Bra ;-)
/johan e



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer