Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Världens bästa Leica M :-)



Bengt har som bekant bloggat en del om vilken Leica M modell som är bäst, och nu vill jag ge mitt bidrag till debatten:

Leica M6 TTL med 0,58 x sökaren - uppgraderad till MP standard!

Varför?
1. M6:an har allt som M4, M4-2 och M4-P har PLUSS inbyggd ljusmätare (som M5:an) med intuitiva indikerings-pilar i sökaren samt M4:an klassiska design.
2. M6 TTL har dessutom (förutom ljust TTL-mätning med blixt) även ett större mätomfång, bättre indikering i sökaren (cirkel mellan pilarna) samt en större mera lättanvänd tidsratt som dessutom går åt "rätt" håll - dvs med pilarna i sökaren.
3. Med 0,58x (vidvinkel) sökaren så ser man 28:a ramen ordentligt även med glasögon, men  bäst av allt - 135-ramen är borttagen så att 35-ramen visas ensam - vilket är en klar fördel om man som jag mest plåtar med 35:an.
4. Uppgradering till MP sökaren - vilket egentligen är en återgång till den klassiska M4:ans sökare. Som en rationalisering" togs en lins i mätsökaren bort på M4-P och senare M6 vilket fick till följd att mätsökar-fönstret, dvs "dubbelbilden", blev känslig för motljus. MP:n fick tillbaka linsen och M4-P, M6 och M6 TTL kan få sökaren uppgraderad med samma lins på fabriken. Och motljuskänsligheten blir då ett minne blott. M6 TTL har även bättre antireflexbehandling av sökaren än tidigare modeller.
5. De sista årgångarn av M6 TTL har toppkåpa i mässing, precis som M7, MP och numera M8.
6. M6 är en "äkta" mekanisk Leica till skillnad från M7:an som förvisso har tidsautomatik (vad man nu skall med det till) men enbart två mekaniska tider - surt nät batterierna tar slut...
7. Leica M6 följd av M6 TTL var i produktion från 1984 till 2002 - dvs 18 år, mycket lång tid för en kameramodell. Vilket innebär att modellen genomgått ett antal förbättringar och uppgraderingar, dvs sista årgången av M6 TTL representerar kulmen av Leicas utveckling av M-serien. DEn senare MP:n representerar i första hand en kosmetisk uppgradering (bortsett från sökaren, se punkt 4) vilket inte gör den mer lättanvänd (har M2 och 3:ans "idiotiska" återspolningsvred) än M6:an, M7:an är identisk med M6 TTL förutom den elektroniksa slutaren - men till vilken fördel?



M6 TTL utrustad med "M-grip" i aluminium, enl mig så är det bättre än Leicas original-grepp. I avtrycket en Tom Abrahamson "Soft Release". Och på slutar-ridån syns den vita "mätpunkten" som även definerar (den tänkta) mätcirkeln i sökaren.



Min absoluta favoritglugg är den asfäriska 35mm Summicronen (f2) - mitt exemplar i 39mm Leica-gänga, vilket gör att den passar även på äldre Leicor (men kräver en M-adapter på M-kamerorna)



En Leica II från 30-talet med en Summicron 50mm från 2000-talet monterad, tackvare att Leica valde att tillverka en begränsad upplag av 35mm och 50mm Summicroner med skruvfattning - för oss "nostalgiker" ;-)



M6 TTL med 0,85x sökaren och Leicas sökarlupp monterad, med denna komnination för man exakt 1x sökarförstoring (som på M3:an) vilket innebär att man kan komponera och fokusera bilden med båda ögonen öppna!



Bättre än så här blir det inte - så länge som det finns film ;-)

Ps.
Detta var ett verkligt "nördigt" inlägg - hoppas ni som inte delar vurmen för Leica kan förlåta mig ;-)

Inlagt 2009-02-23 01:31 | Läst 10290 ggr. | Permalink
En mycket "ungdomlig" och känslomässig och intressant blogg om M Leica! Tack för den Johan!! :)
Men M Leica är mer än så här Johan! Och alla fakta kommer snart i min blogg!

Men tills dess alla Leica M Aficionados, njut och läs Johans upfattning! :)
Mvh Bengan
Svar från Johan Ericson 2009-03-01 09:33
Ungdomlig? ;-)
Känsomässig? ;-o
Hmm, läser din "fakta" och ÅTERKOMMER... :-)

/je
Intressant det där med sökarluppen. Kan man fästa en sån på t ex en M4-2 och få en bättre blick för 50mm-ramen?

Vad det gäller M6;an så tycker jag inte att det är den bästa m-leican. T ex klädsen är inte alls lika "skön" att hålla i som i de tidigare modellerna. Och vem behöver en inbyggd ljusmätare? Bara störande att ha två blinkande pilar i sökaren! Nä, en bra kamera ska vara helt utan elektronik och inte vara batteriberoende! :)
Svar från Johan Ericson 2009-03-01 09:31
0,72 x 1,25 = 0,9

Luppen fungerar utmärkt med standardsökaren, den verkligen till hjälp spec med ljusstarka objektiv. 0,9x är farligt nära M3:an och gör att du praktiken kan ha båda ögonen öppna. 35-ramen blir lite svår att se - men 50 ramen för att inte tala 90 o 135 blir mycket större. Sökaren ljushet påverkas inte.

Man kan alltid ta ut batteriet... ;-)

/je
Instämmer med föregående talare, herr Johan Pihl!!
Ljusmätare är för fegisar!!
B)

Å här då!!! "M-grip" i aluminium enl mig så är det bättre än Leicas original-grepp"
Hallå!! Bättre än Leicas original!?
Hört talas om Räven och rönnbären herr Johan Ericson!? ;) ;)

Ps. Aktare för å plåta med M6:an som du visar på sista bilden,
den är inte ljustät!!! :)
Kan nog skriva under på att M6 TTL också är min favorit och med en MP sökare blir ju det hela ännu roligare :)
Utseende- och kvalitetsmässigt gillar jag MP bäst, men gillar inte frammatningen, veven och slutartidshjulet. M7:an hade nog varit min favorit om det inte var för att den är batteriberoende på nästan alla slutartider.
Vissa argument känns förment rationella. Att det skulle vara ett problem att M7 är batteriberoende tror jag är en känslosak. Man lär ju ha batteri i reserv i väskan... :)
Svar från Johan Ericson 2009-04-13 00:01
Tanken är hur rolig en M7:a är i -20 graders kyla eller på en fotvandring i Amazonas när batterierna är lut - även reserven;-)
/johan e
Jag bara måste ha en! Har du några bra tips på var man kan få tag på en begagnad?
Svar från Johan Ericson 2009-11-19 23:24
Jag sålde min kromade M6 TTL för ett tag sedan - för att finansera min M8. Ett tungt beslut, men jag har mera användning av en M8:a idag. Sist jag lämnade in mina ackumulerade Tri-X rullar för FRK och kantaktkart så gick det på över 1000 Kr, dvs M8 "betalar" sig för mig redan om något år....

Har en M6 TTL kvar, den svarta, men den är nog inte till salu längre ;-)

LP's auktioner i STHLM, TRADERA, Blocket och Fotographicas (Köpenhamn) alt YFO Malmös beganat avd är väl de hataseste tipsen. Schönherrs och Wibergs i STHLM har även de ganska mycket begagnat. Kolla även in annonserna här på FS och på L-Camera forum.

Lycka till!
/johan e



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer