Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Snön är inte längre vit!


Ricoh GR-D II (Rakt av från kortet - helt obehandlad) Och bilden är hyffsat rätt exponerad :-)

Har precis vaknat efter en anpassning till EST (eastern standard time) som råder här i Florida. Nu finns det ingen snö här (utom möjligtvis på Disney World ;-) men jag flög över Grönland igår. Spaktakulärt med alla isberg som bryter sig loss ur glaciärerna och nästan ser ut som snöflingor från 12000 meters höjd. Men - snön är grå, bilden ovan är inte värst underexponerad, snön är inte längre "bländvit". Bara där snötäcket spricker upp, på bergsidor och där glaciärerna når havet ser man riktigt "vit" snö. (Om man förstorar bilden ovan syns det tydligt.) Skrämmande, jag har inte riktigt velat ta "klimathotet" på allvar, men det stämmer nog som många säger, den gråa isen och snön samverkar med den stigande temperaturen. Snart är kanske hela Grönland isfritt?

Nu skall jag gå på "trade fair" hela dagen! Antar utmaningar samt återvänder till Dogmafrågorna ikväll - EST ;-)

Inlagt 2008-07-15 14:40 | Läst 4754 ggr. | Permalink
längr vi! ???????????
Svar från Johan Ericson 2008-07-16 01:58
Jet lag ;-)
"Snön är inte längre vi" tycker jag lät fint, poetiskt! :)

Men den "vita" snön har väl lurat exponeringsautomatiken i din kamera att välja exponering efter allt överljus, och därför underexponerat bilden? Eller du valde att överexponera? Jag tror ju inte att det är så att snö "som mår dåligt" av miljöförstöring blir grå med åren! :)

Edit: Förresten, skit i utmaningen. Det är ju sånt som kidsen på Bilddagboken och Lunarstorm sysslar med! :) Lägg ner tiden på Dogmafrågorna istället, det är betydligt viktigare.
Svar från Johan Ericson 2008-07-16 02:02
Så går det när man bloggar trött ;-)
Jo, snön är grå pga av alla smutspartiklar som lägger sig på den, oftast kol. Det kan var föroreningar som fårdats länge i atmosfären innan de slitligen faller ner över isarna i norr ocg söder. Så snön är ljusgrå, man kan se "vit" snö på bergsidorna där en lavin gått och blottat "gammal" snö.

Ok, skall fundera på det med utmaningen, återkommer om Dogma ;-)
/johan e



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer