Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Hasselblad utmanar Canon - halverar priset på H3DII-31:an!



Det händer spännande saker i den digitala världen, prylar man igår bara kunde drömma om, blir idag plötsligt överkomliga ;-) Som tex Hasselblads H3DII med 31 MP bakstycket och 80mm gluggen: kostade igår ca 215 000 Kr ex moms - idag kan du köpa den hos YFO för 119 000 Kr ex moms - ny!
Läs mer på: http://yfo.se/index.php?page=News&article_id=4352

Och detta är intressant, även för oss som inte tänker springa iväg och köpa en Hasselblad. Hur då? Jo - om en "Bladare" komplett med 31 MP bakstycke och 80/2,8 inte kostar så mycket mer än en Canon EOS 1Ds mkIII med en bra glugg - så måste nog Canon reagera. Börjar en aktör sänka priset på "state of the art" teknik så lär de andra följa efter. Vilket även borde innebära billigare toppmodeller från Nikon och Leica. Kanske måste Nikon sätta ett lägre pris på den kommande D3x än man planerat? Och kanske Leica äntligen inser att 59 000 Kr (utpris 47 000 kr samt uppgradering för 12 000Kr) är på tok för mycket för en M8:a (mkII :-)

Om vi har ett priskrig framför oss återstår att se - men om det blir ett så är vi konsumenter vinnarna!

Inlagt 2008-06-13 01:41 | Läst 24172 ggr. | Permalink
Intressant. Tack för infon.

/ Alex
Mycket intressant! Rent logiskt borde det ju påverka än längre ned, alltså prosumerklasserna.
Har väntat på det här, Hasselblad måste ju bara ha för små volymer i sin försäljning, med dom priser dom har haft. Frågan är väl om detta är en panikåtgärd eller om dom har marginal att sänka så mycket.
Fortfarande väldigt mycket pengar, men det gör det i alla fall mer överkomligt för arbetande fotografer som vill leasa. Dock fortfarande dubbelt så dyrt som Mark III:an, men givetvis också bildkvalité på en annan nivå. Synd att optiken är så pass dyr bara. Man lär behöva ett par gluggar till utöver 80:an och då får man lägga till 50-60 kkr ytterligare om man inte hittar något beggat..
Värt att tänka på är ju att tillbehörssortimentet inte ändrar i pris + att användningsområdet med tanke på brusnivåer är ganska snävt jämfört med en mark3...
Joakim,
Håller med, men brusnivåerna för den här sensorn är faktiskt oerhört bra från vad jag sett. ISO 800 är nästintill brusfritt om jag inte minns fel. Iaf var det det från Phase One P30..
Hoppas den generella prisbilden på bakstycken, som måste vara överprisad, nu tar ett steg nedåt.

Men sen finns det ju en hel del att önska från topp-bladarna som finns på konsumentkameror som D3 - det man snabbt glömmer är ju att hassebladssystemen är mer specialiserade och därmed har svagheter (det jag huvudsakligen tänker på är H3ans i mina ögon dåliga AF samt programvarorna som har långt kvar tills de når samma användbahet och features/funktions kvot som konsumentmodellerna). Men får de upp försäljningsnivåerna och kan närma sig mer prosumermodeller i volym kan kanske lite ny teknik även springa in i toppmodellerna.

Vill verkligen ha en CFV till flexin :)

BAW - som iof bara lekt med Hd3n
Det händer spännande saker!

Jeg jobber till dagligt med en H3D-II 31 och den ar bare fantastic.
All kommunikation mellan kamerahus, optik och digitalbakstycke sker internt via snabba databussar. Inga kablar eller adapters behövs, allt du gör är att välja om du vill fotografera och vilken optik vill ha.
Mycket mycket bedre änd Canon Mark III!

Känsligheten går att justera upp till ISO 800 med fullt acceptabel kvalitet.
Har du inte några speciella krav, utan behöver en digitalkamera som klarar det mesta och som ändå har en sensor som fysiskt sett är dubbelt så stor som småbildssensor...
Observera att detta pris är ett tidsbegränsat erbjudande.

Generellt borde förstås priset på digitalkameror även i proffssegmentet gå ner. Frågan är hur mycket och hur kommande 25 MP DSLR (Sony, Nikon, Canon) står sig mot en 22MP mellanformatare med digitalt bakstycke.
Det verkar som SONY rört om ordentligt i grytan nu när de kommer med sin "låg pris" 25MP sensor.
Min gissning är att de skriver "tidsbegränsat" för att locka de som legat på gränsen att slå till.

Sannolikheten att de kommer att gå tillbaka till samma höga nivå som innan, och stanna där en längre tid ser jag som mycket låg.

Jag tror fortfarande att det här bara var ett steg på vägen. Teknik blir billigare, det bara är så.
JA det går ju åt rätt håll i alla fall..
Men ännu är det för dyrt för mig.

/Daniel
Tror inte DSLR kommer inte kunna ta så många marknads andelar av HBL och andra medium formats tillverkare förrän dom snabbar på blixt synken. 1/250 vs 1/800 (H3II) är en STOR skillnad.
Ge mig en 25 MP Canon med 1/500 eller mindre blixt synk så köper jag den utan att blinka.
vad säger de kunder som precis köpt en kamera för 215k när den sänks till nästan halva priset? Personligen skulle jag känna att de blåst mig.

Visst sätts priserna efter marknaden. Men det här är ju löjligt. Eller var det priset innan sänkningen som var löjligt? Kanske är det stigande räntor och lågkonjuktur som tvingat fram en sänkning lika mycket som ny konkurens? Många leasar ju, och då kollar man ju på månadskostnaden.

Det borde iaf få revisorn att skriva av mina prylar mycket snabbare....
H3D II går inte att köra filmmagasin på, vilket går på version I vilket, enligt mig, gör version I betydligt bredare/roligare i sitt användningsområde. Och eftersom erbjudandet gäller version II så fick just analogmöjligheterna ett väldigt högt pris. Har en version I till salu föressten... ;)
Intressant. Fortfarande för dyr för icke proffs, men vi får hoppas att det påverkar trenden överlag.
Tidsbegränsat, det tror jag vad jag vill på.
Tvivlar starkt på att det går att sälja ett enda ex av denna kamera framöver för det gamla priset.
Någon som kan påminna sig att man någonsin HÖJT priset på liknande pryl??

(Min 1Ds III gav jag strax under 58.000:- ex moms för i Sverige.)

/Janne
Riktigt intressant!! Hoppas canon sänker priserna rejält =P (man kan ju alltid hoppas)
Låter trevligt :) Undrar om det även påverkar kameror som Nikon D80?
Aj aj aj... Stackars de som köpte den nyligen... Det är ju nästan omänskligt...
Inget snack - priserna måste NER. Något är ju tokigt när man som exempel kan köpa en Canon EOS 5D, 3 st Pocket Wizard, 1 st EF 70-200 f/2.8 L och 1 EF 85 f/1.2 L II på B&H i N.Y. för 45 papp inkl. frakt, moms, tull, etc, när motsvarande prylar på ex. Scandinavian hamnar på nästan 65 000! Det är ju galet. Här kan man alltså ta en veckas semester i N.Y. köpa kameraprylar för 45 000 och allt inkluderat, komma undan billigare än om man köper sakerna i butik i Sverige.
Kanske kommer det en ny bladare snart (?) så man får nya saker att drömma om.
jag köper ! :)
orka med P30s ruttna skärm

f
Canon 1Ds III går för 8000 dollar på bhphoto.com i USA. Vad kostar det sedan att plocka hem den, om man inte åker över och cashar den där på plats?
Ett citat ur HBL´s folder.
"HCD 28mm har heller ingen brännviddsförlängning när den används på H3D-22 och H3D-39. På H3D-31 skapar den blygsamma 1,1x brännviddsförlängning och objektivet får därmed motsvarande 31 mm brännvidd."

Det kan ju vara så att man ska byta ut sensorn mot en fulltecknande. Jag tror inte att det kommer nån kortare vidvinkel på ett tag och 3 mm gör skillnad. På arkitekturbilder är det någon meter extra på ett hus.
För övrigt skulle jag vilja se en restitueringslösning i framtiden för HBL.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer