Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

1000 missade ögonblick (med Sigma DP1 ;-)


Sigma DP1 (Bilden är obeskuren och mycket måttligt justerad i Photoshop ;-)

Rubriken är en överdrift, men det känns faktiskt lite åt det hållet efter en helg med Sigma DP1. Nu vill jag inte föregripa min kommande recension men jag måste kommentera Sigmans extremt sega autofukos och ganska klantiga manuella dito.


Ricoh GR-D II i macroläget, bilden föreställer såklart  Sigma DP1

Sigma DP1 saknar ett "snap" (hyperfokal) läge som Ricoh GR-D II. Men Sigman har en rejäl fokusratt som styrs med tummen och även visas på skärmen/sökaren. Men varför då inte komplettera dessa med en skärpedjupsskala? Nu måste man gissa sig fram till hyperfokalinställningarna, ok, efter ett antal misslyckande så lär man sig. Men det hade varit så enkelt att tänka till eller bara snegla lite på Ricoh ;-)


Sigma DP1 med Sigma EF-140DG, skjuten från höften, se reflextionen i fönstret ;-)

TTL-blixt som upplättning är lätt som en plätt med tillbehörsblixten EF-140DG. Fast jag måste tillägga att DP1:an "äter" batteri, ca 140 exponeringar på en laddning med det medföljande batteriet, men det kan ju vara defekt....

 
Sigma DP1 (Bilden är obeskuren och mycket varsamt justerad och skärpt)

Och Sigman har en enastående bildåtergivning för en kompakt - men räcker det? Speciellt om handhavandet inte riktigt sitter som det skall? För tidigt att dra några slutsatser, så jag fortsätter att plåta med Sigman och återkommer i ämnet!

Inlagt 2008-05-12 00:34 | Läst 8850 ggr. | Permalink
Mycket av den digitala kompaktkameratekniken med utseende och handhavande verkar vara att försöka uppfinna hjulet på nytt...
DSLR (systemkameror) har ju i stort sett bara bytt sensor. (från filmsensor till en digitalsensor)
Men kompakterna... :(
/Bengan
Svar från Johan Ericson 2008-05-13 23:43
Mitt i prick! :-)
Mvh
/johan e
Nu kan jag inte hålla mig längre, har funderat på detta ett tag och inte hittat något bra svar. Jag har en GR Digital, första utgåvan alltså. Den har liksom version II ett snapläge. Men blir det hyperfokal bara för att man väljer snapläge? Man kan ju fortfarande ställa in bländartal.

Kanske var det alltför länge sedan jag läste vad hyperfokal egentligen innebär. Är det inte att man ställer in en så pass liten bländare i kombination med optimalt fokusavstånd, att allting från låt oss säga 1 meter blir i fokus, även om inte filosofiskt sett så åtminstone praktiskt sett? I detta fall borde väl då fokusinställningen vara mittemellan 1 meter och oändligt.

Isåfall, när man har valt snapläge i GR Digital, anpassar då kameran fokusavstånd efter angiven bländare? Omfånget i hyperfokus eller hur man nu säger borde ju ändras beroende på bländartal, större omfång i hyperfokus med bländare 8 jämfört med 2,4.

Om inte, så är det för mig inte så självklart hur jag ska ställa in min GR Digital i hyperfokalläge eftersom den inte har någon mätare som visar vad som ligger i fokus, som t ex Panasonic LX-2 har.
Kanske är det en av de saker som har ändrats till version II, bara att jag har missat det. Att jag läst någonstans att snapläget innebär att kameran ställer in fokusavståndet till 2,5 meter har också bidragit till att jag blivit konfunderad.
Svar från Johan Ericson 2008-05-13 23:48
Du resonerar helt rätt om hyperfokal som såklart funkar bäst på vidvinklar. Och givetvis måste du blända ner, på en 28:a brukar du ha ett hanterbart skärpedjup from f8 ca 1,5m till oändligt.
På min Ricoh GR-D II så finns det en skala på skärmen som kommar fram i snapläget och som visar aktuellt skärpedjupsområde. Minns inte hur der var på Ricoh GR-D....
Mvh
/johan e
Intressant att se vad ditt omdöme blir. I Kamera&Bild skriver de på omslaget "Världens bästa kompaktkamera" men inne i tidningen i recensionen så blir bedömningen "de borde genast göra om kameran och lansera DP2". Som sagt vad kommer du fram till?
/John-Erik
Svar från Johan Ericson 2008-05-13 23:49
Har blandade känslor inför Sigma DP1 - återkommer i bloggen med en ordentlig recension om någon vecka.
Mvh
Johan E



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer