Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Sigma DP1 imponerar


Ricoh GR-D II i macroläget, bilden föreställer såklart  Sigma DP1

I min jakt på den ultimata "Dogmakameran" (eller Leica M8:a substitutet om man så vill ;-) har jag mu kommit till Sigmas "APS-C" kompakt DP1. Har precis packat upp den och tagit sådär 50 bilder. Första intrycket blir att den är en riktig "Ricoh GR-D II dödare", men å andra sidan - till nästan dubbla priset så är det nog självklart :-)


Ricoh GR-D II i macroläget, bilden föreställer såklart  Sigma DP1

Robustare, större, lite mer "Leicakänsla" än Ricoh GR-D:n. Men det är såklart fortfarande långt kvar till Leica M8:a vad det gäller handhavanade, sökare, robusthet och alla möjligheter som bajonettfattningen med tillgång till Leicas mfl fantastiska optik ger. Men Sigma DP1 kostar mindre än en femtedel av vad Leica M8 kostar, och i det perspektivet så är nog skillnaden på tok för liten ;-)


Sigma DP1 (Bilden har passerat Photoshop men nästan helt utan justeringar ;-)

Och vad jag kan se utifrån mina första bilder - Sigma DP1 levererar en enastående bildkvalitet. Något som jag aldrig förr upplevt hos en digitalkompakt, oavsett märke eller pris. Måste bero på den stora sensorn på 20.7mm x 13.8mm, dvs APS-C - samma storlek som i de fletsa DSLR-kameror.

Jag kommer att "hårdtesta" Sigman de närmaste veckorna, håll utkik efter löpande recensioner i min blogg!

Och om du vill läsa mer om Sigma DP1 så rekomenderar jag Dpreview.com's artiklar.

Inlagt 2008-05-10 00:49 | Läst 6725 ggr. | Permalink
Hmnnnnn.... DP1 verkar fin men jag tror ändå att du slutligen hamnar med en M8, M8 mkII eller M9 eller vad det nu blir. Du har du väl sett att man kan hyra en M8 över en längre tid på t.ex www.swefo.se i Umeå? Jag var inne och klämde på deras skyltex när jag för någon vecka sedan var dit och köpte mer D76. Usch så mycket habegär man kan ha till en liten klump metall.

Jag har ingen susning om vad det kostar att hyra men gissar att det ändå kan vara ett alternativ om man vill pröva ordentligt och om man är lite orolig vad som händer med begagnatpriser på M8-hus om/när det kommer en fullformat efterföljare. /Jocke
Å tänk om den där lilla sökaren suttit inbygd i kameran på samma sätt som sökaren på en M Leica...
Å om det fanns ett litet handgrepp på andra sidan av huset.. :)
Voila!
Ibland så tror jag att många kameradesigner, speciellt vad gäller kompakter, inte fotat själva..!?
Men håller med, visst är DP1 intressant!!
Liten, kompakt med en mycket bra bildkvalitet!
Det är väl en bra kombination!! :)
Johan, vad är du ute efter, en tillfreds upplevelse?
mvh Rolf
Skönt att utveckligen på denna fronten går framåt iaf! :) För en så där tio år sen kunde nog ingen drömma om en sådan här digitalkompakt. Och det är ju kul att tillverkarna satsar på kameror för oss kräsna, även vad gäller kompakter och inte bara DSLR! Ser himla bra ut på bilden av din dotter.

Jag läste nånstans (Kamera o Bild?) att avtrycket inte känns riktigt distinkt. Kan det vara ett problem när man fotar med extern sökare? Kanske samma med Ricoh GR-D II?
Ska bli intressant att följa ditt test Johan.
Läste just Fotos recension av DP1. De skriver att bildmässigt är den nästan i klass med de bästa DSLR-kamerorna, om man kör RAW, och det är väl det viktigaste.Men för övrigt tycker de att kameran har mycket dålig kvalitet. En Drabant med Porsche- motor kallar de DP1.
/Krister
Tycker den ser så plastig ut. Det gör inte en Leica... // Robin
Tack för alla kommentarer!
Jag återkommer med recensionen om några veckor här i bloggen, under tiden delar jag med mig av lite spontana intryck och uttryck ;-)

Jag undviker faktiskt alla Sigma DP1 recensioner just nu, för att inte färgas av andras åsikter.Kommer dock att läsa så många jag kommer åt innan jag släpper min egen ;-)

Och Sigma DP1 känns inte plastig men har som sagt långt kvar till leica M...

Mvh
Johan E



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer