Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Leica uttalar sig om fullformats M-kamera!



Leica har nu gjort ett officiellt uttalande angående en eventuell kamera med fullformatssensor:

Statement from Leica Camera AG - 26/02/08

'Already, in the working hours since the departure of Steven Lee, the Leica product development team has begun to review the M system strategy. It is too early to say what changes will be made. However, it is likely that the path may differ from the one set by Steven Lee. In any case, the M8 will continue to be our flagship camera into 2009. We can confirm that comments made during PMA regarding the possibility of an M8 upgrade to full frame were premature and we apologise if one of them gave a too optimistic outlook.

It is true that it is the desire of Leica to consider full frame within the M system. However, the final decision regarding the appropriate camera body configuration has yet to be made.'

Källa:Amateurphotographer

Bra eller dåligt? Jag tycker att den uttalade strategin var bra, och jag undrar hur Leica skall kunna sälja M8:or utan fullformat tom 2009 för 47.000 Kr - man får väldigt mycket Nikon eller Canon för de pengarna!
Läs mer om min kontakt med Leicas generalagent Nordisk Fotoimport AS:
http://www.fotosidan.se/blogs/photo/15921.htm

Inlagt 2008-02-28 10:15 | Läst 12379 ggr. | Permalink
Vet inte vad man skall säga riktigt..
Men M8 blir nog bara en parentes, tyvärr!
Och kanske en "smyckes-kamera" för bättre bemedlade,
men inget för seriösa fotografer! ;)
Tyvärr och tråkigt!
Men så kan det gå!
B)
jag tror inte heller M8 kommer att bli någon större säljsucce. Alldeles för mycket pengar i relation till vad den ger.
Förhoppningsvis hittar de på något nytt?
Svar från Johan Ericson 2008-02-28 19:30
Mer om detta i nästa blogginlägg!
/je
Tycker LFI kan vara bra att läsa ;)
Då behöver man inte spekulera så mycket, det har stått klart ganska länge att Leicas val av cropsensor inte varit illvilja, åtminstone om man tex följt LFIs ingående artiklar. Som sagt det kommer en fullformats digital mätsökare så fort det är möjligt att göra någon sådan, företagen brukar liksom vilja tjäna pengar. Jag kan ha lite svårt att förstå alla dessa spekulationer, precis som om Leica undviker fullformat för att dom medvetet vill sänka sig själva eller vara taskiga mot sina kunder ;)
Men M8:an kommer som Bengan säger säkert att bli en parantes, dom släppte den i och med att dom var tvungna för att hänga med på tåget över huvud taget. Sedan måste man säga om M8:an att den trots barnsjukdommar i sig själv är ett ingenjörsmässigt mästerverk där man använt alla till buds stående medel med ocentrerade microlinser, minimerad yttjocklek osv för att den skall funka med de flacka ljusvinklarna som ges av en mätsökares korta avstånd mellan bakre linselement och film/sensorplan. Detta har dock medfört oacceptabla barnsjukdomar som ir problem mm. Hur som helst, om vi vill ha em M-kamera med fullformat får vi nog vackert vänta till dess att tekniken finns. Om den kommer att heta Leica kan nog bara framtiden visa.
-affe
Svar från Johan Ericson 2008-02-28 19:29
Håller i stort med dig, men man får inte glömma att LFI är en "kundtidning" dvs de skriver vad Leica säger åt dem att skriva.

Min erfarenhet av tyskar i allmänhet och tyska företag i synnerhet är att de är väldigt konservativa och fixerade vid "stabilitet" på beskostnad av "flexibilitet". Vilket är synnerligen problematiskt både när det gäller produkter med snabba utvecklings cykler och behovet av "customer satisfaction".
Men mer om det i nästa blogginlägg ;-)
/je
Å vad gäller den Nordiska marknaden,
och generalagenten i Danmark,
så verkar dom satsa på M8 som en "Smyckes-kamera" för bättre bemedlade ..
Så har jag fattat det hela i alla fall!

Så vi "riktiga M Leica-fotografer" ;)
vi får hålla till godo på begagnatmarknaden....
med det analoga!
Men det är helt Ok för mig, för "en riktig M Leica", den har även fullformat!!
24x36 alltså!

Och en M Leica,
det skall inte vara nå'n töntig Gucci eller Prada-grej,
utan en M Leica är ett arbetsredskap! :) ;)
B)
Svar från Johan Ericson 2008-02-28 22:18
Antagligen mitt i prick, jag återkommer till Leicas generalagents (Nordisk Fotoimport A/S) syn på produkterna och oss användare i mitt nästa inlägg ;-)
/je
Nåt måste det vara med en Leica, ursäkta om jag inte behärskar tekniksnacket, jag får aldrig svar på mina kommentarer på tekniksnacksinlägg, det beror väl på det...men iallafall, det har hänt flera gånger att när jag fastnat speciellt för ett fotos renhet, obs ej attförväxla med brus, så otroligt förfinad bild, oavsett skärpa eller motiv och sånt...då har det a-l-l-t-i-d varit en Leica. Det är nåt alldeles särskilt med Leica-fotografier. Utan tvekan skulle jag satsa på en stycken Leica istället för två stycken andra för samma pris. Om jag hade råd alltså. Jag skulle tycka det var intressant att få veta vad det är med Leican som ger fotografiet dess sk tekniska skönhet. Tackar på förhand för svar.
Hej Silja,
vad svarar jag som partisk på en så'n fråga..? ;)
Tror ändå det beror på,
bra bilder alltså,
så är det nog inte kameran, utan den som står bakom som gör att det är "något särskilt med leica-fotografier"....
Så hoppas och tror jag i alla fall! :) ;)
/Bengan
Ps. Men visst finns det massor av mytos i Leica....
Och en M Leica, den är för...."aficionados"! :)
Leica M8:a är faktiskt en väldigt bra kamera som jag använde under nästan ett år. Även om du är en duktig fotograf Bengt finns det betydligt mer erkända fotografer än dig som använder M8:an ;)
Visst är det synd med brännviddsförlängningen, men att M8:an ska vara ett misslyckande är inte sant då både den och optiken har sålt väldigt bra. För att Leica ska fortsätta på rätt spår måste dock nya produkter komma. Men att lova en FF digital M inom en snar framtid är nog inte rätt väg att gå. Jag är övertygad om att den kommer komma, men frågan är bara när. Det är viktigt att det är en mogen produkt och att den inte kommer dras med några av problemen som M8:an gör.
Steven Lees utallanden om M8:ans framtid var nog det som fick honom sparkad.
Svar från Johan Ericson 2008-02-28 19:21
Jag har själv provat M8:an och det ex jag lånade var inte roligt, min Agfa E-photo från -97 var pålitligare ;-)

Läs min recension på:
http://www.fotosidan.se/blogs/photo/10052.htm

Och att ta över 47.000 Kr för en produkt som är så pass "omogen" är nästan skamlöst. För samma pengar får du en Nikon D3 idag, med en helt annan driftsäkerhet och bildkvalitet - för att inte tala om fullformatet.

Leicas enda möjlighet att behålla sin trovärdighet och sina marknadsandelar är att drastiskt prissänka M8:an i väntan på en fullformats M9:a!

Mer om detta och mitt senaste samtal med Leica i bloggen inom kort.
/johan e

Ps.
Varför sålde du din egen M8:a?
...."aficionados"! :) ???
Qeus-que cést que ca ?
Svar från Johan Ericson 2008-02-28 19:04
Du borde läsa mer Hemingway ;-)
"aficionados" är ett spanskt uttryck som egentligen syftar på tjurfäktningsentusiaster men som numera används om alla som har ett speciellt, uppfyllande, passionerat intresse och därmed skaffar sig en massa kunskap om detta, tex fotboll, musik, bilar eller varför inte ett speciellt kameramärke...
Dvs, en aficionado är mer än en vanlig entusiast :-)

En definition hittar du på:
http://www.merriam-webster.com/dictionary/aficionado
Johan,
Jag säger inte att alla kameror var perfekta, men min M8:a gick som en klocka under den tiden jag hade den och nästa ägare har inte klagat.
Visst kan man få en D3:a för samma pengar, men är någonsin Leica prisvärt? knappast. Du kan köpa en Nikon F6 för 18 000 kr eller en Leica MP för 33 000 kr. Det är knappast mer försvarbart. Folk får säga vad de vill, men M8:an är faktiskt det bästa digitala mätsökaralternativet. Det går inte att jämföra med systemkameror eftersom M8:an inte är en systemare.
Anledningen till att jag sålde M8:an var pga mätsökarkamerans begränsningar.
Jag tycker det är beklagligt, lets face it - Leicaanvändare är väl inte kända för att vara direkt priskänsliga. Smakar det så kostar det.

En M8 el M9 med full frame torde väl genast gå om den nuvarande cropkameran i försäljning.

Men, men. Sony, exempelvis, kanske vägrar sälja sina full frame sensorer till små spelare, vem vet. Blir ju lite andra volymer till Nikon ;-)
När jag läst tidigare kommentarer och kritik osv kring Leican så kan man ju säga som såhär. Alla dagens kameror är framtagna mer eller mindre med datorprogram och har programmerade chip och massa elektronik. Förut var det mer mekaniska applikationer i kameran. Denna leican är nog inget man kan jämföra som vassare eller mindre vass än andra kameror, Leica är precis som Rolls royce eller Levisjeans en prestigesak. Man betalar för namn och ett gott rykte och man har därmed någon sorts garanti för att dom ger kvalite för pengarna med tanke på att dom måste leva upp till sitt goda rykte och namn. Men det betyder ju inte att en Rolls Royce måste vara mer hållbar och användbar än en Volvo som man får till en bråkdel av priset. Återigen handlar det mycket om prestige, att man har en snygg pryl som många andra inte har råd med och att det står det där namnet på som lyser upp att man har en bra ekonomisk bakgrund. Så när jag ser den där leican, då ser jag inte en kamera som är bättre än en annan, utan mer en juvel, en stilren kamera som kanske kostar lite extra, men det är det som gör att få människor har råd att köpa den vilket i sin tur gör den till en raritet. Jag vet en sak, jag skulle gärna köpa en, få en eller äga en över huvud taget. Dom är ju så vackra. Jag drömmer om att en dag ha en digital systemkamera som kan göra allt som min bulliga (men oxå vackra) D2x gör tex. dvs. en kamera som ser ut som en analog äldre robust stilren kamera utan tusen knappar och touchscreen och sånt. Manuella vred, dold elektronik men samma kompetens som alla dyra motsvarigheter. Och leica är nog ett nära exempel på vad jag menar.
Jo, Martin B. Leica M8 ÄR en systemkamera! Kanske just det som är felet. De kanske skulle satsat på en digital kompakt med en fast glugg motsvarande 35mm, och till ett betydligt lägre pris istället? Men det är väl så, att alla gamla leica-aficionados vill ju kunna använda sina fina leica gluggar, så därför blev det en Leica-M! :)

Men, Johan E. Var verkligen den M8;an du provade så himla dålig, eller var det bara att du hade väldigt höga förväntningar kanske?
Ja, jag har ju bara läst den gamle och havet, så vad vet jag ;O)



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer