Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Leicas CEO Steven Lee sparkad! (Uppdaterad)



Leicas nye majoritetsägare beslutade sig tydligen för att sparka nya VD:n Steven K Lee med omedelbar verkan. Undrar vad detta betyder för Leicas strategi? Jag tycker att de var inne på rätt väg med M8:a uppgraderingarna och modultänket.

Läs mer på:
http://www.vwd.de/vwd/markt.htm?u=0&k=0&sektion=news&awert=adhoc&newsid=27724522&offset=0
och
http://www.amateurphotographer.co.uk/news/Leica_Camera_sacks_
CEO_Steven_K_Lee_news_182225.html


Amateurphotographer ger sin förklaring till avskedet, Lee sa förmycket när de intervjuade honom på PMA:
http://www.amateurphotographer.co.uk/news/steven_k_lees_sacking_
and_the_full_frame_m__editors_view_news_182228.html?aff=rss

Jag håller med dem som tycker att detta låter osannolikt, troligare är att en lång tid av motsättning slutligen resulterade i ett så här abrubt beslut. Men det kan ha varit Lee's något vidlyftiga uttalande om fullformat mm som blev droppen...

Även "Leica gurun" Erwin Puts har nu kommenterat händelsen, intresant:
http://www.imx.nl/photo/viewpoint/leica_angst_and_the_departu.html

Hur som helst så står Leica antagligen inför de största utmaningarna i företagets historia och valet av ny VD blir avgörande för framtiden. Dr Kaufmann som idag äger 96 % av aktierna kan ju även tröttna och sälja allt, tex till någon stor asiatisk aktör...

Jag kommer att följa utvecklingen med stort intresse och rapportera i bloggen.

Inlagt 2008-02-23 00:50 | Läst 13416 ggr. | Permalink
Det kanske var hans uttalanden om att det i framtiden skulle gå att uppgradera M8:an till fullformat som blev hans fall? Tänkte på det där igårkväll faktiskt, och kom att tänka på att sökarramarna skulle bli helt fel vid en sådan uppgradering. Eller är det jag som tänker galet?
Svar från Johan Ericson 2008-02-24 18:03
Man måste nog byta ut ramarna vid en FF uppgradering av M8:an men det skall inte vara något större problem. Redan idag kan du ju få dina ramar som du vill enligt "A la catre" programmet. Det går även att skicka in en äldre Leica och få sökaren anpassad helt enligt dina önskemål - bara du betalar vad det kostar ;-)
/johan e
Alltid spännande att spekulera i skandaler ;)
Jag tror knappast att det handlat om något speciellt uttalande, då brukar företagen knappast ta till storsläggan. Förmodligen finns starka motsättningar bakom, och läser man tex
http://www.l-camera-forum.com/leica-forum/customer-forum/46634-steven-k-lee-gone.html?utm_source=Newsletter2008-02-EN&utm_medium=E-Mail
så verkar det som om han var ganska impopulär hos personalen.
-affe
Svar från Johan Ericson 2008-02-24 18:05
Håller med, Mr Lee hade ju en ganska avvikande bakgrund gämfört med tidigare Leica VD:ar. Och det är inte helt lätt för en "icke Tysk" att fungera i ett tyskt företag, jag vet av egen erfarenhet...
/johan e
Att läcka en sån här nyhet för tidigt riskerar att ta död på försäljningen av nuvarande modell, och därmed det kassaflöde som skulle finansiera utvecklingen.

Det motsatta problemet förekommer ju också - kallas "vaporware" i mjukvarubranschen - där man annonserar produkter som knappt finns på ritbordet, för att bromsa att kunderna går till konkurrenten. Men någon fullframe-hot mot M8 finns väl inte på horisonten ?
Svar från Johan Ericson 2008-02-24 18:10
Jag tror att handlarna blev upprörda över bla uppgraderingsprogrammmet som helt går dem förbi. Och vem vill köpa en kamera för 47.000 Kr för att sedan skicka in den för ytterligare 12.000 för att få den "up to date"? I mitt tycke vore det bättre att släppa en (prissänkt!) M8 mkII så att handlarna fick sin del av kakan samt att försälningen av nya kameror hölls på en vettig nivå.

Om ryktena stämmer så utvecklas M9:an med Nikon D3 som "bas" - frågan är om Nikon släpper en egen mätsökardigital med M-bajonett, eller låter Zeiss och/eller Cosina/Voigtländer få tillgång till samma teknik?
Framtiden får utvisa...
/johan e
Jag väntar på en lika stor sensor som jag har på min nuvarande M Leica,
24x36,
om det skall vara nå't bevänt med det hela! :)
B)
Svar från Johan Ericson 2008-02-24 18:12
Håller med dig Bengt, du tänker nog precis som 99% av Leicas tilltänkta kunder. Så om inte Leica släpper en FF kamera snart så är de nog ute ur leken... tyvärr.
/johan e
Läste i senaste numret av LFI om detta med sensorer och ljusvinklar. Det verkar inte helt enkelt tyvärr. Jag är ganska övertygad om att en fullformats M redan funnits om tekniken medgivit. Det kan säkert dröja ytterligare ett par år innan olika lösningar med fresnellinser, skiktade färglager och liknande som skulle kunna rädda situationen finns framme. Problemet är att Leica i stort sett står och faller med M systemet och att det är just detta som är svårt att få till med dagens sensorteknik. Frågan är om dom skulle kunna övervintra med en mycket bra fullformats R10 och därigenom utveckla sitt knowhow på området? Eller kanske man skall göra som Canon gjorde i början, strunta i problemen med fullformat och köra ändå. Men problemet som jag ser det är som sagt M systemet och flacka ljusvinklar, dessutom är ju M kamerorna utpräglade vidvinkelverktyg, vilket inte gör det hela lättare. En indikation på att det inte är något enkelt problem är att ingen annan heller lyckats ta fram en fullformats mätsökarkamera, skulle det bara vara att putta in en sensor skulle det vara gjort för länge sedan.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer