Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Söndag = kyrkdag


Ricoh GR-Digital II (direkt från kortet, kameran i "Dogma-läge" därav oskärpan ;-)

Vår dotter älskar att dansa till musiken under söndagens gudtjänst. Oftast sitter vi längst bak vid "barnvagnsgången" så det finns gott om plats (och gott om andra barn:-).

Ja, just det - vi går i kyrkan de flesta söndagar. Något som är självklart för oss men inte helt självklart att blogga om. I det postmoderna Sverige så känner vi kyrkobesökare oss ibland lite "misstänkliggjorda" eller kanske rättare sagt: "otidsenliga".

Fast vi svenskar har gått i kyrkan i snart 1000 år, vi har börjat och slutat våra liv inom kyrkans gemenskap, vi har firat våra högtider där, vi har låtit den förätta och välsigna våra vigslar, den har som förvaltare av den kristna tron gett oss inte bara rättesnören och grundvalar att bygga våra liv på, den har även gett tröst i livets svåratse stunder.
Och numera handlar det mest om det där sista - att finnas där för oss när allt annat rycks undan. Och har kyrkan sedan något annat att tillföra eller ännu värre - om den vågar stå upp för sin värdegrund, sina urkunder och sitt uppdrag - då ropar de för tillfället politiskt korrekta på tvångsåtgärder och ändringar i grundlagen.

Men så har det alltid varit, kyrkan har stått i opposition till först hedendom, träldom, kvinnoförtryck, barnamord och ett orättvist rättsystem. Senare mot den stelnade och förtryckande romerska kyrkan och nära vår tid mot envälde, brist på demokrati och yttrandefrihet. Idag mot en obarmhärtig asylpolitik, rovdrift på jordens tillgångar och ett samhälle där allt fler hamnar "utanför". Och nu, om än splittrad och förvirrad,  mot försöken att avskaffa familj och äktenskap som självklara, positiva, bergrepp med ett entydigt juridiskt och mänskligt innehåll!

Inlagt 2008-01-20 19:53 | Läst 5158 ggr. | Permalink
Det är självklart att blogga om självklarheter. Så visst kan du blogga om din tro och din vardag i den. Har svårt att förstå varför man måste göra så stor affär av det. Jag menar om man tror eller ej. Det är var mans sak och det står en helt fritt att läsa eller att låta bli att läsa bloggar som inte är av intresse.
Bra inlägg.
Om du gillar att diskutera alltså :)
Religion är väl ungefär som vädret för mig.
Man klär sig alltid fel hur man än försöker.
Om man reser till ett land där det är väldigt kallt så tar man t.ex inte shorts med sig.
osv, osv...
Lite avundsjuk ibland på att troende inte behöver sätta sig in i vad döden är för icketroende. (Jag skulle ju säga för alla egentligen.)
Det verkar mer bekvämt att dö som troende eftersom allt blir bra då ju för evigt i evigheten...
Jag förstod inte ämnet riktig men detta är dock trots allt en kommentar :)

En trevlig vecka till alla. (utan undantag ;))
Hej Johan!
För mig är också söndagen kyrkdag fastän jag heller hade firat gudstjänst på lördagen som de gjorde i de första församlingarna men det är en allt för tung skuta att vända så jag har lärt mig att acceptera och leva med söndagskompromissen!

Jag önskar att den protestantiska kyrkan i betydligt större grad stod upp på barrikaderna mot förtryck och orättvisa, att kyrkan stod upp mot miljöförstöring och rovdrift, att den stod upp för de små och förföljda i tredje världen. Den katolska kyrkan står rakryggat upp för familjen, mot förtryck, de har sträckt ut sin hand mot muslimvärlden och bett om förlåtelse för de brott som de begått i religionens namn och de var benhårda mot kommunismen som förtryckte miljontals människor, vi "protestanter" har mycket att lära av våra katolska-, ortodoxa- och messianska bröder och inte bara hämta vår kunskap från den kristna högern i USA som genom sin undervisning om framgång många gånger har spätt på rovdriften, miljöförstöringen och ökat motsättningarna mellan olika religiösa grupper.
//Chasid
hej! bra Johan, om alla färstår innebörden det du säger, då vore värden annorlunda ,bra bild mvh Rolf
Jag tycker du gör rätt som sticker ut hakan. Håller med om att det endast anses okej att vara kristen om man tiger och samtycker till de idéer som är korrekta för tilfället. Nuförtiden utmålas kristna ofta som intoleranta, fast det i själva verket är intolerans mot kristna som kan anas bakom angreppen.

Men det är kanske något vi måste ta? Att vara kristen innebär ofta att vara i opposition, i kampen mot förtryck, miljöförstöring, kommersialism osv. Den sanna kristenheten står alltid på de svagas sida. Bilden är dock inte entydig. De exempel som finns, där kyrkan lierat sig med makten är genanta. det hindrar inte att det finns en frisk kärna av människor som älskar Jesus och vill följa honom.
För min del är de religösa böckerna sammanställningar över levnadsregler, moral och etik från tiden då de skrevs..
Dock accepterar jag reservationslöst att var och en av oss har rätt till sin tro.
Det jag har svårt för med de flesta religioner är att många förespråkare är så tvärsäkra om hur det skall vara och inte vill acceptera att det finns andra sätt att tänka/tro. Deras lära är den enda rätta vägen.
Ha en bra kväll!
Misstänkte nästan detta broder. =)



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer