Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Om sekt och kolportörväsende #blogg100


Skannat från originalet.

E
n kollega fann nyligen en lite skrift i vårt arkiv - Om sekt- och kolportörväsendet. Och med undertiteln - Till belysning af Evangeliska Fosterlandsstiftelsens verksamhet.
Intressant - tydligen var vi mer (eller lika?) kontroversiella 1871 än nu. Det är alltså en nid eller anklagelseskrift författad av någon anonym person - förslagsvis präst eller anställd av kyrkan. Jag konstaterar att vårt arbete väckte starka känslor redan då, både inom och utom kyrkan. Och det är nog bra, som inomkyrklig väckelse eller som vi säger numera - missionsrörelse - så bör vi inte lämna någon oberörd. Nidskriften får ses som ett "proof of concept", då som nu så uppmanar vi prästen att predika evangelium och kyrkan att förbli Bibelordet trogen. 

#blogg100

Inlagt 2016-03-02 23:54 | Läst 10490 ggr. | Permalink
Intressant... kul att få se hur de såg på saken då för tiden.
Kan inte se att så mycket förändrats, läste för några veckor sen i SvD hur Linköpingsbiskopen NN läste lusen av en pensionerad prästkollega som vågade sig på att inte utesluta reinkarnation. Långt från renlärig alltså, vad nu det är......Jag kan omöjligen förstå att kyrkan fortfarande har sån ställning i samhället, trots att allt färre går dit och att innehållet är lika sekteristiskt som vilken annan sekt som helst. Men allt är ju tro.../ Björn T
Har svårt att förstå att detta intresserar någon normal upplyst människa, religionen är ett gift för mänskligheten, LO(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer