Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

En kamera, ett objektiv, en film = DOGMA 07

"Den fotografiska bilden är inte död, men den är svårt sjuk. I en tid då allting är möjligt, inte minst med datorns hjälp, så har den klassiska fotografin allt mer kommit att påverkas av den digitala illustrationen. Och detta så till den milda grad att det idag är omöjligt att veta hur en bild kommit till. För den kommersielle fotografen som levererar beställningsbilder för reklam mm så har det alltid varit så, fotografiet tar illustrationens plats. För många fotografer så är detta inte bara en självklarhet utan ett helt acceptabelt sakernas tillstånd. Men gränserna mot bildjournalistik och övrig dokumentär fotografi suddas ut med allt vad det innebär av förlorad trovärdighet och ifrågasättande av fotografens arbetsmetoder. Det tidiga 2000-talets bildskatt riskerar att förlora sig ett träsk av bildmanipulation och piktoralistiska stävanden."

Därför har vi startat sällskapet ”Dogma 07”, inspirerade av fotografins pionjärer söker vi fotografins rötter. Genom att avsäga oss all onödig teknisk barlast vill vi nå fram till motivet – bilden – fotografiet. Vi är inte teknikfientliga, vi accepterar den digitala kameran som den filmbaserades jämlike, vårt fokus är på bilden – inte tekniken. Men när vi minskar antalet tekniska valmöjligheter inför motivet genom att låsa oss vid en brännvidd och en film/kamerainställning vill vi frigöra kreativiteten och seendet till att upptäcka motivet.

Denna filosofi är inte motivbaserad utan kan appliceras på nästan alla typer av fotografi, men givetvis så ligger den klassiska gatufotografin och dokumentärfotografin närmast till hands. Filosofin innebär att man är nära sitt motiv så vi har satt en gräns vid 90mm för småbild/fullformat eller motsvarande brännvidd för de olika digitalformaten. Likaså har vi begränsat bildens proportioner till den klassiska småbildsfotografins 3:2 vilket är avgörande för bildens komposition. Då bilden ej får beskäras efter exponeringen så låter det även analoga som digitala fotografer delta under samma förutsättningar.

Medlemskapet i sällskapet är fritt för alla som vill vara med, enda kravet är att de bilder du laddar upp i den tillhörande polen är tagna i enlighet med nedan angivna ”kyskhetslöftet”. Det ställs inga övriga krav på ditt fotograferade eller din utrustning. Alla, nybörjare såväl som proffs, är välkomna i sällskapet. Och vi vill uppmuntra till debatt och ifrågasättande, ambitionen är att trots de praktiska begränsningarna ha bildmässigt ”högt i tak”

Och dessa regler gäller ju såklart endast i denna pool och i sällskapets övriga aktiviteter. Medlemmarna är givetvis fria att använda vilken utrustning de vill och alla tillgängliga tekniker i sitt övriga fotograferande. Det är upp till medlemmen att avgöra hur mycket av hans/hennes fotografi som är i enlighet med ”Dogma 07” även utanför poolen/sällskapet.

Konstnärligt kyskhetslöfte

Nedanstående dokument är det ”konstnärligt kyskhetslöfte” som har till sitt syfte att sätta den fotografiska bilden fokus. Löftet innebär att man väljer en kamera, ett objektiv och en film med framkallare alternativt en kamerainställning i digitalkameran och sedan följer nedan angivna punkter:


1. Allt foto ska genomföras utan påverkan från fotografen. Ingen manipulation eller arrangemang av motivet är tillåtet. Inga föremål får flyttas och inga personer får vidtalas, dvs fotografen skall inte interagera med motivet innan bilden är exponerad.

2. Bara naturligt, befintligt ljus är tillåtet dvs ingen blixt, inga extra ljuskällor eller reflexskärmar eller annan manipulation av det befintliga ljuset.

3. Kameran måste vara handhållen, dvs inget stativ, men fotografen får ta stöd mot objekt i sin omgivning.

4. Bara en film alt inställning i kameran får användas. Dvs färg ELLER s/v. På digitalkameran får skärpa, mättnad, ISO och övriga parametrar inte ändras.

5. Bara en optik alt ett läge på ett zoomobjektiv, dvs en brännvidd får användas. Och brännvidden för inte överstiga 90mm för småbild eller motsvarande bildvinkel (24,5 grader) med digitalkamera. Inget filter eller andra föremål som påverkar bildresultatet får användas, dvs bara ofärgade objektivskyddsfilter och motljusskydd ät tillåtet.

6. Bilden får inte innehålla ytliga/konstlade motiv som våld, pornografi odyl.

7. Bilden får efter exponeringen inte beskäras.

8. Bilden får inte manipuleras – bara framkallas och skannas alt konverteras från RAW-format. I samband med detta får kontrast och ev färgbalans justeras så att bilden så mycket som möjligt överensstämmer med fotografens minnesbild av motivet. Damm, pixlar döda och andra skador i bilden får retuscheras.

9. Bara 35mm film alt digitalkameror med motsvarande bildproportioner får användas.

10. Bilden, inte fotografen eller tekniken skall uppmärksammas. Diskussion och kritik skall handla om bilden.

Hur gör jag?

Genom att gå med i sällskapet så godkänner jag löftet och lovar att alla bilder jag laddar upp i poolen är 100% i enlighet med det. Dessutom så skriver jag ett meddelande i sällskapets gästbok där jag anger vilken utrustning som jag avger löftet för enligt följande:
1. en kamera
2. ett objektiv (alt. en brännvidd på ett zoomobjektiv)
3. en film och en framkallare eller om jag använder digitalkamera:
3a. Färg eller S/V
3b. ISO tal
3c. Inställda bildparametrar i kameran beroende på tillverkare, tex normal osv

Några exempel på hur utrustningen till löftet kan se ut:
1. Canon EOS 5D
2. Canon EF 28/1,8 USM
3a. Färg
3b. ISO 400
3c. SRGB, Skärpa 0, övriga parametrar: normal.
Eller
1. Leica M6
2 Summicron 35/2 ASPH
3. Kodak Tri-X och D-76
Eller
1. Canon G9
2. Objektivet i motsvarande 35mm läge
3a. S/V
3b. ISO 100
3c. Fabriksstandard dvs ”normal”

Utrustningen i löftet kan bara ändras om ett nytt löfte ges.

Detta bör inte ske med mindre än sex månaders mellanrum så att fotografen hinner arbeta in sig på vald kombination. Men vid förlust eller nyanskaffning kan givetvis löftet ändras omedelbart. Tidsbegränsningen är en rekommendation, inte en del av löftet, men vi vill uppmana varje medlem att noga utvärdera sina bilder och sin personliga utveckling i samband med förändringar i löftet.

OBS! Löftet gäller bara poolen ;-)

Vi vill återigen poängtera att dessa regler endast gäller foton som laddas upp i denna pool inte behöver påverkar medlemmens övriga bildskapande. Löftet kan när som helst sägas upp, enklast genom att utträda ur sällskapet (genom att välja ”gå ur gruppen” på startsidan).

Vår inspirationskällor

Vi har låtit oss inspireras främst av manifestet ”Dogme 95” och dess påverkan på filmskapandet och grunddragen är hämtade därifrån. Men vi knyter även an till ”En kamera, ett objektiv, en film” filosofin samt många fotografers personliga filosofi kring fotograferandet, som tex Henri Cartier-Bresson:
Reality offers us such wealth that we must cut some of it out on the spot, simplify. The question is, do we always cut out what we should? While we're working, we must be conscious of what we're doing. Sometimes we have the feeling that we've taken a great photo, and yet we continue to unfold. We must avoid however, snapping away, shooting quickly and without thought, overloading ourselves with unnecessary images that clutter our memory and diminish the clarity of the whole.”

Till Dogma 07s startsida här på FS:
http://www.fotosidan.se/groups/dogma/index.htm

Wikipedia om Dogme 95:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Dogme_95

Dogme 95s hemsida (på engelska):
http://www.dogme95.dk/

Du är varmt välkommen!
Johan Ericson & Bengt Björkbom

Inlagt 2007-12-29 10:57 | Läst 14427 ggr. | Permalink
Haha! Och ni skojar inte? :)

Kul. Jag går gärna med, alla mina bilder lever ju ändå upp till löftena!

Reagerar bara på nr 6. Så skulle aldrig Lars von Trier eller Thomas Vinterberg skriva. Man ska inte göra inskränkningar på konstnärens motiv-val! :)
Svar från Johan Ericson 2007-12-29 18:38
Blodigt allvar!
Punkt nr 6 är kopierad rakt av från oríginal dogma dokumentet "Dogme 95" ;-)
Välkommen!
/johan e
Ett kanoninitiativ! Spännande:)
Svar från Johan Ericson 2007-12-29 18:43
Välkommen! :-)
/johan e
jag ska med!
Svar från Johan Ericson 2007-12-29 18:43
Välkommen! :-)
/johan e
ligger nära mina ider från början-får en totalamatör vara med?
Svar från Johan Ericson 2007-12-29 18:46
Som Richard säger alla är välkomna!
Vi tror att Dogman kan utveckla alla oavsett hur "avancerad" man är - och vi vänder oss mot alla uppdelningar i amatörer och proffs eller nybörjare och "de som kan mer" ;-)
/johan e
Ps.
Välkommen!
Det här är en idé som uppskattas och jag hänger på. Ska bara fundera på vilken "kombo" jag ska använda mig av till mitt kyskhetslöfte. Det lutar åt film (Tri-X) men jag vet inte vilken kamera jag ska använda hmmm... man kanske skulle damma av mellanformataren. Får fundera en stund.

EDIT: såg att det var 35mm formatet som avsågs, då blev det lite mindre att fundera på ;0))
Svar från Johan Ericson 2007-12-29 18:49
Japp, det eller digatalt som håller 2:3 proportionerna.
Välkommen!
/johan e
Klart att jag vill vara med! Kamera, optik och svartvitt är spikade men det blir lite svårare att välja ISO, jag återkommer med en anmälan när jag funderat färdigt!
Mvh//Chasid
Svar från Johan Ericson 2007-12-29 18:48
Jag håler med - att välja ett ISO tal är lite hårigt...
Välkommen!
/johan e
inte för att jag tänkt vara med men får man inte konvertera till svartvitt i PS? Även om man använder samma metod varje gång?
Svar från Johan Ericson 2007-12-29 18:36
Jo - såklart går det bra, det viktiga är inte "hur" utan att man använder samma inställningar/metod/film hela tiden så att processen blir helt intuativ.
Mvh
Johan E
Ps.
Säker på att du inte vill vara med? ;-)
Lite intressant att du angett en Canon G9 som exempel då den använder 3:4-formatet och inte 2:3 :)

Kul idé annars.
Svar från Johan Ericson 2007-12-29 18:55
Oups!
Jag har för migatt den kan ställas om till 2:3 format som Ricohs GR-D, men har jag fel?
/johan e
Hoppas att på att få välkomna dig i sällskapet :-)
inte vara med just nu iaf, har ju köpt en ny normalzoom precis, måste provas på alla brännvidder ;)
Svar från Johan Ericson 2007-12-29 19:10
Självklart!
Men om du går med så kan du ju alltid ladda upp just de som togs på "dogma bränvidden", de övriga bilderna får du ladda upp i andra pooler ;-)
/johan e
Jättekul! Bra idé. Jag kommer med då jag fotat lite mer bilder.
D200 tar bilder i format 3972*2592 vilket är ca 1,4 4:3 är ca 1,33. Hur gör man då?

Får väl ladda OM1 med 35.an samt Tri-X.
Så nära Leica man kan komma enligt mig, liten smidig spegelreflex med suverän optik.
Servad och rengjord en gång sedan 1973!
Svar från Johan Ericson 2007-12-29 19:36
Jag tycker nog att D200 är OK, Nikon har alltid haft ett litet avvikande format - även i sina analoga kameror (gämför ett Leica neg med ett Nikon dito så får du se ;-)
Och gå med på en gång och ta bilderna under resans gång, Dogma är inte för det "färdiga" utan för det "utvecklingsbara"!
/johan e
Fullt ut hade det varit om enbart svart/vitt hade varit ett av villkoren för att leva upp till Dogmen.
Svart/vit från början och alltså ingen konvertering till sv/v i PS.
Jag började ju som pressfotograf på 70-talet och då gällde naturligtvis enbart sv/v och det är klart att jag känner väldigt mycket för gatufoto i sv/v men verkar nu i en helt annan genre. Manipulerade bilder, texten som ett viktigt element i bilden, starkt och "deppigt" bildspråk osv. Långt ifrån gatufoto där jag började. Så det kan gå i livet!
Svar från Johan Ericson 2007-12-29 22:05
Vi funderade på det, men von Triers "Dogme 95" säger enbart färg, klassiskt gatufoto s/v. Tanken är att fotografens personliga stil skall rymmas inom Dogma, alltså fritt val av brännvidd upp till 90 mm och film, s/v eller fär är upp till fotografen. Sen trycker nog många att det mest "renläriga" är 50mm och s/v - och om man tycker just så är det ju bara att avge löftet efter det :-)
/johan e
Välkommen i sällskapet om du kan ge upp text mm fören stund ;-)
Dogmen för mig blir i så fall den med hårdföra linjen enbart svart/vitt. Svart/vitt är "the shit" utan tvekan!
På "den gamla goda tiden" var 35 mm den brännvidden som jag tog 90% av mina gatubilder med, Nu får vi se vad det blir och om det det blir,,, uh...?
Angående min produktion där texten är viktig för helheten så ryms den naturligtvis inte inom dogmen men den kommer att få ännu mer plats inom den andra delen av min bildproduktion
Men om jag ansluter mig till Dogma 07 så blir det svart/vitt och det är det enda rätta för den typen av foto! Gatufoto+färg=skitfult!
G9 går att ställa in så den visar en mask för 2:3, men bilden blir ändå 3:4.

Jag tänker nog vara med, men jag måste först bestämma mig för vilken kombination jag ska köra med :)
Nä, Johan. Det står ingenting om porr! :)

"6. Filmen får inte innehålla ytliga händelser. (Mord, vapen och dylikt får inte förekomma.)"

Eng

"6. The film must not contain superficial action. (Murders, weapons, etc. must not occur.)"

Jag har för mig att såväl Idioterna, som Mifune och Festen innehåller en hel del porriga scener! :)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer