Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

En kamera, ett objektiv, en film


Nikon F4s, Nikkor 35/1,4 AI-S, Kodachrome 64, Abu Simbel i södra Egypten vid gränsen till Sudan

Många av de bilder som jag själv är mest nöjd med (behöver nödvändigtvis inte vara mina mest sålda) har tillkommit under inflytande av filosofin "en kamera, ett objektiv, en film". Fast ibland har den varit påtvingad - som för bilden ovan ;-)

Tidigt nittiotal, på uppdrag för en resebyrå i Egypten, i juli - varmt! Reser med "full utrustning" dvs Nikon F4s, FM2+MD12, 20/2,8, 24/2, 35/1,4, 55/2,8, 85/1,4, 180/2,8 och en farlig massa Kodachrome 64.

Värmen (50+) tvingar mig att välja, en kamera, ett objektiv, resten inlåst på hotellet. Valet blir nästan alltid F4+35/1,4. Under uppdragets gång når jag Abu Simbel efter en flera timmar lång bilresa genom mördande öken. Vattnet slut, magsjuk, utmattad. Ramlar ut taxin, köper vatten, går in i templet, ser bilden, väntar in rätt tillfälle - tar bilden. Tar några obligatoriska extriörbilder, hittar min taxi och genomlider ytterligar någar timmars vansinnesfärd tillbaka till hotellets AC-himmelrike.

Väl hemma i Sverige efter fem veckors plåtande, alla filmer framkallade, så inser jag att de bästa bilderna oftast blev till då jag enbart använde F4:an och 35:an. Fokuserade på bränviddens möjligheter och inte de olika alternativa bränvidderna och deras bildperspektiv. Filmens begränsningar blev till möjligheter och en del av bildtänket.

Frågan blir: finns det plats för en liknande upplevelse idag?

Sist jag plåtade professionellt i mellanöstern så bestod utrustningen av Nikon D200, D70s, 17-55/2,8 DX, 80-200/2,8 och en farlig massa minneskort.
Men jag kom på mig med att nästan, nästan alltid använda DX-zoomet i 17mm (motsv 25mm) läget.

Less is more.

Inlagt 2007-12-22 00:03 | Läst 7511 ggr. | Permalink
Hej Johan
Jag har samma erfarenhet utifrån mina motivval. Ju mindre prylar,
ju bättre kan jag fokusera mig på själva motivet, på bilden!

Men det är klart,
någon gång önskar man att man skulle haft "den andra gluggen" men då blir det ofta litet annorlunda konstruktivt tänk för att ändå lösa bildproblemet med den glugg jag har.
Och ofta blir det en litet annorlunda, och kanske en bättre bild!?

Men,
vi lever också i en "osäkerhetens värld" där "någon" vill att vi skall vara litet osäkra på vår egen kunskap, på våra egna möjligheter ;)

Det finns snälla "hjälpare" som hela tiden vill förse oss med fantastiska hjälpmedel i vår fotografi!
Och det kommer nya "förbättrade" hjälpmedel hela tiden!
"Du Sköna Nya Värld!" ;)

Så jag tror att det finns plats för, "En kamera, ett objektiv..." även i dag!
För den som vågar! ;)

Vare sig det gäller analog eller digital fotografering.

Och då för ett antal fotografer, som av olika anledningar vill testa sitt kunnande, och se det som en fotografisk utmaning, och vill avsäga sig onödig fotografisk barlast för att frigöra sin kreativitet och seendet till att upptäcka motivet!

Så tror jag!

/Bengan


Ps.
I dag åker jag in till sta'n med min sonson för en fika, samt besöka kulturhuset och samtidigt idka litet fotograferande med "en kamera, ett objektiv, en film...." ;)
Leica M6, Nokton 1,4/40 mm, Tri-X :)
ja Johan det visa Bengts bilder att det räcker med en kamera en glugg god jul på er
Fin bild! Den lär inte bli refuserad på G FS iaf! :)

Nikkor 35/1,4 är en fin glugg. Den och en FM2;a och lite Tri-x kommer man långt med!
Hej Johan
Visst är det så att ju mindre utrustning man har med sig ju mer kan man koncentrera sig på bilden.

Och visst är det kul att utmana sig själv med bara en kamera och ett objektiv, sedan kan det variera från gång till gång vilket objektiv det blir.Men oftast blir det ju 35mm.

Prövade för ett år sedan att ytterligare begränsa mig genom att vara på en plats under en timme och bara använda en filmrulle.
Resultatet kan ses här:
http://www.fotosidan.se/member/portfolio/view.htm?ID=146037
Jag har också plockat med mig lite för mycket utrustning när jag har varit ute på jobb men allt som oftast så har ett objektiv med brännvidd på mellan 28 och 35 mm använts till merparten av motiven trots att jag har haft flera objektiv att välja mellan. På nästa reportageresa så kommer jag helt klart att plocka med en fickvänlig analog Contax med en 45'a tillsammans med några 400 filmer som komplement till min digitalkamera, mycket för att det blir en speciell känsla med film en känsla som jag saknar i mina digitalbilder och filmkorn det är snyggt!
Mvh//Chasid



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer