Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Även jag är refuserad ;-)


För att se bilden större - klicka här!

Davids blogginlägg http://www.fotosidan.se/blogs/flatljus/13085.htm fick mig att gå från hans "kategori 6" till en klockren "kategori 1". Dvs jag har fått en bild som jag skickat in till GFS refuserad (bilden ovan) och nu bloggar jag om det ;-)

Först av alllt: jag citerar refuseringsmailet från FS:
---
Hej,
tyvärr har ditt bildförslag till 'Galleri FS' ej antagits.

Juryn valde att ej anta din bild, med huvudmotiveringen "Saknar spännande ljus".

Här kan du se de olika motiveringar som juryn angivit, samt ev förtydliganden från
jurymedlemmar om så förekom:
- Höjer sig inte över mängden
- Kompositionen kan förbättras

Om du inte redan gjort det, lägg in bilden i "Bildkritik" istället så får du kanske
fler kommentarer och tips om hur du kan utveckla eller förbättra din bildidé:
---

Och sedan -  lite om bilden:
Den är tagen i Berlin i februari 1990, några månader efter "murens fall" 9/11 -89 men innan muren revs och Tyskland "återförenades" 3/10 -90. Bilden är inte på något sätt arrangerad utan barnet (från Västberlin) upptäcker hålet, som antagligen "knackats upp" souvenirjägare (murbitar var och är big business). Han hoppade av traktorn och gick fram till hålet, jag följde efter och tog min bild. (Ja - jag valde medvetet att centrera motivet i kompositionen, så att betraktarens blick följer pojkens in i det "okända").
Just den här resan gick i "one camera, one lens, one film" andan. Mitt mål var att fånga den snabba förändringen och flyende tidsandan. Jag hade rest ner regelbundet sedan -88 och Berlin började allt mer bli "min" stad och ett eldorado för gatufoto med dokumäntara ambitioner. Eller rättare sagt: för klassisk dokumäntär bildjournalistik!

Så lite om tekniken:
Nikon F4s, Nikkor 35/1,4 AI-S, Kodachrome 64. (Mitt val under många uppdrag/resor/år) Diaoroginalet är skannat till Kodak Photo-CD något år efter det att den togs, den tidens ledande digitala teknik. Skanningen har bevarat originalets färgskala bra och bilden är i princip orörd, och framför allt obeskuren, i PhotoShop. Den svarta "ramen" är positivets ytterkant som kommit med vid skanningen - dvs 100% av bilden.

Slutligen:
Jag respekterar juryns motivering, men jag kommer aldrig att:
beskära om bilden
ändra färbalans/färgmättnad
ändra "ljuset", skärpan, s/v konvertera, fingera kornighet eller på annant sätt manipulera den i PS
För att den skall falla FS-jury i smaken.
Den är nämligen "äkta" eller ett "straight ptoto" som Bengt säger.

Inlagt 2007-11-23 19:41 | Läst 8538 ggr. | Permalink
jag önskar jag själv tog flera (och bättre) bilder den gången,var i västberlin och hackade sten jag med...åkte in i östberlin när alla åkte ut därifrån och åt en stor middag på en dyr resturang för 15 sv .kr!
Vore mycket glad om jag fått bara muren på bild, men jag fick visst 2 eller sådan....( i tidens anda tog jag en bild på den ridande polisen som patrullerade vid muren, men inte ingrep i förstörandet av staten egendom:-) )
Gillar iallafall din bild, om det kan trösta lite :-)))))))))))))
Flyttade till hem igen från Västberlin bara veckan innan murens fall. Under tiden där blev endast muren plåtad med dess vakter på när tågen gick genom öst. Var tillbaks strax efter, men på den tiden hade jag inte ens alltid kamera med dit bilder fanns.

Tycker om din bild som både har innehåll och fina färger. Kan nog visserligen tänka mig den annorlunda komponerad med, men fel är det inte i mina ögon så här heller. Den nyfikna känslan i den och historien känns.

Refuseringsmejlen har tydligen blivit utförligare..
Den där har jag sett många gånger och den kan jag faktiskt inte förstå varför de refuserade... men så är jag ju inte juryn heller... ren och gripande, tycker bara du har en bild som är bättre och det är den med det gråtande barnet i Manilla.
Johan, detta är en mycket värdefull dokumentärbild (dessutom tekniskt bra) - som du har all orsak att vara stolt över! Skit i subjektiva juryomdömen; idag har bildskapandet blivit så "krystat och konstlat" att äktheten i bilden tycks bli en sekundär sak.Personligen bryr jag mig fullständigt strunt i andras åsikter om mina (vardags)bilder. Jag fotograferar helst för mitt stora nöjes skull.

Mvh Hawk
Om man vet att det är Berlinmuren så är ju bilden känslomässigt bra om man inte vet det så är den ordinär eller hur/bert
Ok,
jag som har några år på nacken, tycker väl att jag borde kunna tycka lika bra och tvärsäkert som våra unga refusenter.....
Men det blir väl så med åren,
man har sett för mycket fotografi, och då blir man mindre säker... ;)

Och "Höjer sig inte över mängden"...
Vilken mängd?
Vi andra?

B)
Lite märkligt, jag tycker att bilden skulle passa bra in där. Var precis inne och läste regler och vad dom ville ha för typ av bilder. Passade även på att lägga in en egen gammal bild, ska bli kul att se juryns motivering till refuseringen sen! :)



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer