Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Nikon kommer att släppa en "EOS 5D dödare"!

Som bekant så fundera jag på att skaffa en Leica M8 (eler egentligen: jag vill ha en digital mätsökarkamera) Men jag är lika lockad av Nikons fullformatare D3 när den nu kommer. Att kunna använda alla fantastiska Nikkor AI-S, Zeiss ZF samt Cosina/Voigtländers dito fullt ut! Och priset på de två kamerorna är ju nästan detsamma, ett starkt argument för att bli kvar i "DSLR-träsket". D3 är ju överlägsen M8:an på alla parametrar...

Men så läste jag en intervju med Steve Heiner från Nikon på CNET:
-Asked  specifically if Nikon plans a 5D equivalent, he wouldn't share specifics, but did add that it "doesn't take a rocket scientist" to see the D3 has tantalized some photographers who aren't served by the D3. "That leaves a lot of other photographers out there intrigued." 
(http://www.news.com/8301-13580_3-9795957-39.html)

En Canon 5D "dödare" från Nikon - inntressant! Det öppnar för möjlighetena att köra båda systemen parallelt (vilket jag redan gör - analogt) utan att ruinera sig.

Men hur är det då med Leicans "barnsjukdomar" och prishöjning? Ställde frågan angående en uppdaterad M8:a till YFO som fick följande svar från Leicas skandinaviska generalagent Nordisk Fotoimport AS i Danmark:

"Har intet hört, men der spekuleres mycket på internette (Leica forum).
Alla dessa spekulationer har inetet med realiteter at göre...
Leica's nyligen svar til mig på frågor om en "ny" M8 är att der INTE
kommer någon ny kamera eller annat upgrade innom mycket länge."

Detta uttalande (om det nu stämmer med verklighetet i Solms) bådar inte gott för M8:ans framtida försäljningssiffror. En lättare, smidigare och inte minst billigare fullformatare från Nikon som accepterar så många både klassiska som spännande objektiv. Detta dessutom med bibehållen bländarkoppling, ljusmätning och med flera automatiklägen samt med stor och ljus sökare mm, mm. Jag tror nog att den kan bli det största hotet mot M8:an - förutom en billigare och/eller bättre mätsökardigital såklart. Om nu någon får tummarna loss och släpper en sådan inom en överskådlig framtid!

Inlagt 2007-10-13 10:47 | Läst 7628 ggr. | Permalink
Kanske blir det som jag bloggade om tidigare att Leica ger upp R-kameratillverkningen och släpper utvalda objektiv ur R-serien med Nikon fattning. I så fall kan du både behålla kakan och äta den!
//Chasid



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer