Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

ZEISS + SONY - Leicas värsta mardröm? (Uppdaterad)


Zeiss senaste för Nikons F-bajonett: Distagon 28mm f:2 Läs pressreleasen: http://www.zeiss.com/C12567A8003B58B9/?Open

Om man tar ett steg tillbaka och tittar på den digitala "mätsökar-scenen" så dominerar Leica med sin något "ofullständiga" M8:a. Enda konkurrenten är Epsons ännu mera "ofullständiga" RD-1. Påminner lite om när Kodak dominerade DSLR-scenen med sina ombyggda Nikon/Canon (ursprungligen filmbaserade) hus. Minns ni?
Då stod vi inför ett rejält teknikgenombrott som nu några år senare har gett "mogna" DSLR kameror som Canon EOS 1Ds mkIII och Nikon D3. Kameror som faktiskt är sina film-föregångare överlägsna på alla punkter! Kan det var så att det väntar en liknande utveckling bakom hörnet även för mätsökarkamerorna? Om så - hur kan den se ut?

1. Zeiss + Sony. De sammarbetar sedan lång tid tillbaka. Tänk en digital Ziss Ikon med Sonys fullformats sensor. Och som blir billigare än dagens Leica M8. Kanske till och med i två versioner: en med mätsökare osv och en med bara "live-view" skärm, baserad på dagens Zeiss Ikon SW-hus.

2. Epson släpper en RD-2 med samma sensor som i Nikon D200 - eller ännu hellre D300. Ett APS-C alternativ med konkurrenskraftig bildkvalitet och förhoppningsvis även ett dito pris. Men drömmen vore en fullformatare med Cosina-Voigtländers underbara vidvinkel mätsökare!

3. Leica släpper en M9 med fullformats sensor samt utan alla M8:ans barnsjukdomar. Med flera sökaralternativ som i "à la carte" programmet. Snabbare bildprocessor, större buffert och vädertätning är ett måste. Men tänk om Leica behåller M8:an som en APS-H instegsmodell, kanske i ett lite enklare (plastigare?) hus, som en digital CL.

4. Canon får "hjärnsläpp" och släpper en modern Canon P - med M-bajonett, uppdaterad mätsökare och sensor samt all teknik från EOS 1Ds mk III. Det ni ;-)

Frågan är:  är mätsökar-segmentet stort nog för de stora aktörerna att våga satsa på?
Och svaret blir:  ju fler M8:or Leica säljer desto mer ökar incitament för jättarna att hänga på!

I detta perspektivet blir det närmast vansinnigt att ge över 47 000 Kr för en M8:a på måndag - ungefär som de som betalade 100 000 Kr för en Kodak DCS620X hösten 2001. Men - som sagt -  ju fler M8:or som säljs desto större chans att ovanstående spekulationer blir verklighet.

Ps.
Ang. Nikon - pga sammarbetet med Sony så tror jag att Nikon lämnar mätsökarkamerorna åt Zeiss+Sony mot att Zeiss inte tar upp SLR-spåret igen. Det som kan komma är en digital Zeiss Ikon i Nikon skepnad i fall Nikon vill hålla liv i sin bajonett. Men en Nikon med M-bajonett tror jag inte att vi får se - tyvärr.

Inlagt 2007-09-30 14:01 | Läst 15657 ggr. | Permalink
hoppas att det stämmer.. alltihop
Svar från Johan Ericson 2007-09-30 22:38
Jag med ;-)
/johan e
Svar från Johan Ericson 2007-09-30 22:40
På sätt o vis - har rättat mig nu :-)
Men ryktet du hänvisar till kommer ursprungligen från http://www.nikonwatch.com och jag tror att det är en "anka". Lite för mycket som inte riktigt stämmer i original posten. Men jag kan ha fel...
/johan e
Hehe, tänk den som betalade 100 000 Kr för en Kodak DCS620X 2001! Men det är ju så det funkar med digitalkameror - någon måste köpa de senaste modellerna för att företagen ska kunna satsa på att förbättra dem! Forskning och utveckling kostar enorma pengar! Och den utvecklades väl till en 14 MP fullformatare sen?

Själv gav jag vid den tiden nästan 10 000 för en Kodak 3 MP kompaktkamera (fick visserligen en eng. fullversion av PS 6.0 på köpet), inkl 1 exta batteri och 256 MB minne! Den är väl värd ca 200:- idag! Så nu har jag gett min del till forskning och utveckling av digitalkameror! :)
Svar från Johan Ericson 2007-09-30 22:47
Problemet med Kodaken är att den är i princip värdelös idag. Jag köpte en ny Leica M6 TTL 2000 för listpriset (i Tyskland) och den är definitivt inte värdelös idag ;-)
En Leica M får aldrig bli "värdelös" - det skulle skada varumärket enormt. Nu tror jag inte att M8:an blir just värdelös - den tar fina bilder - men att den kommer att säljas för under 20 000 Kr begagnad inom något år (beroende på hur rätt jag får ang ovanstående spekulationer ;-)
/johan e
Själv är det rätt bekvämt att låta någon annan betala forskningen så jag kör nog analogt ett tag till för den volym bilder jag fotograferar. Har istället lagt pengarna på optik och ny film scanner och det har blivit ett lyft...

Men Nikon D3 är nog det mest spännande som har hänt på marknaden på länge. Resten av höstens alla kamera nyheter är bara små uppdateringar....
Svar från Johan Ericson 2007-09-30 22:52
Håller med dig - spec. om man har ett gäng fina Nikkor AI-S gluggar som ligger o väntar på en fullformatare! Och jag tror att kombinationen Zeiss gluggar med Nikonfattning och D3 blir fantastisk - och ett starkt argument för att byta system för många!
/johan e
Ps.
Han tyvärr sälja av många Nikon-gluggar under väntetiden :-(
Vad skall man svara på det här då!! ;)

Nja, mätsökarsegmentet är nog inte så stort...
Men,
kanske med dagens tillverkningsteknik så kanske det går att göra en del "udda" kameror = Mätsökare, i mindre mängder, just för Aficionados, å då till "hyffsade priser"! :)

DSLR i all ära, men ofta ere stora fotoapparater...
Som syns och hörs! Så kanske det skall vara...!? ;)
Men inget för tex gatufoto!

Och en fullformatsmätsökardigital i ett "lagom retroutseende" som tar objektiv med leica-bajonett i en prisklass mellan 10-15000 SEK!
Det vore helt Ok!! :)

Och tittar man på Voigtländer/Cosinas mätsökargrejer, vem trodde att dom skulle dyka upp för några år sedan!?
/B

Ps.
Och Leica-bajonetten är bra, då kan mängder av olika objektiv användas!
Passar på att svara Robin Gyllander Larsson!
Ursäkta mej Johan!

Tror det bästa sättet att se/förstå skillnaden mellan mätsökarkamara och SLR,
det är att pröva en av varje!

Mätsäkarkameran har sina begränsningar, och fördelar.
Den är ofta liten och lätt, och har ofta bra och små objektiv!
Men allt är en smaksak! :)
/Bengan
Hej Johan.

Jag antar att du är den Johan Ericsson som kommenterat i mon blogg (den länk du postade fungerade inte).

I artikeln i New Yorker som jag skrev om namngavs en imponerande samling med fotografer som använder Leica, så visst är det förstahandsvalet för många.

Dom må ha varit innovativa för länge sedan, men är dom fortfarande det? Det känns som om Canon och Nikon m.fl. bör ha kommit ikapp vid det här laget gällande bildkvalite etc.

Hur som helst så vore det riktigt kul att få fingra lite på en Leica. Synd bara att jag har dåligt med kompisar som är fotonördar.

Jag gillade förresten dina dokumentärbilder från Berlin 1989. Riktigt bra jobbat!
Skulle gärna vilja se en Voigtländer. Fast drömmen är ju ändå en Konica mätsökare...fast det är väl ändå högst otroligt...om nu inte Sony som tog över Konica-Minolta kan fixa till något. Jaja, man kan väl alltid få drömma lite...
Har länge varit inne på samma tanke, men med en liten variation. Se mitt inlägg i "Kamera&Bild 03/2008". Jag har under 25 år använt utrustning från Canon och med digitaliseringen och den nya bajonetten blev alla gamla FD och FDn -gluggar oanvändbara med ny teknik. Jag skulle vilja se Canons "hjärnsläpp" med teknik från EOS 5D och FD-bajonett. Då kommer miljontals fina gamla FD-gluggar åter till heders, förutsatt att kamerahuset inte prissätts som Leica utan istället till ett överkomligt pris.
/Hans



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer