Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Bilder från Baselworld - världens största klock och juvel-mässa.

 
 Fujifilm X-pro1 med Fujinon 18/2, 35/1,4 eller 60/2,4 - kamerans JPG via PhotoShop - samtliga bilder ;-)

J
ag är som bekant på världens störst (och viktigaste) klockmässa - "Baselworld". Har nu lämnat press-centrat och avslutar mitt sista besök (och 5:e dag) på mässan - om några timmar är jag i Tyskland för lite andra uppgifter som väntar mig där. Skulle gärna skrivit lite mer om mässan i bloggen men jag hann inte - så jag får bjuda på en liten sammanfattning istället. Ovan Breitlings fantastisak jätte akvarium med egen haj och allt - som sitter ovanför entrén till deras gigantiska monter!



Ovan ett vackert dekorerat urverk från Glashütte - montrarna är fulla av "godis" för klockälskare! Men montrarna är i regel slutna och stängda för alla utan en inbjudan, vilket lämnar de flesta besökare att "fönstershoppa" i de de väl tilltagna "skyltfönster" som omger montrarna.



De stora tillverkarnas montrar är enorma byggen på tre till fyra våningar, med många visningsrum och ofta med egen lounge och till med restaurang med fullt utrustat kök!



Väl inne så hantera man oftast klockorna med handskar på - som här hos Omega, och nedan deras fantastiska re-edition av Speedmastern med tydliga drag av den ursprungliga modellen från 1957 - men nu med två "sub-dials" istället för tre - ur-snyggt :-)



I vissa montrar - som här hos Breuget - sitter urmakare och specialister och visar hur utvalda delar, här urtavlor, tillverkas helt för hand.



Andra har egna fotostudios som vi från pressen kan använda, trots att vi överöses med press-kit och bilder - snacka om service!



Enligt uppgift så är närmare 3000 journalister ackrediterade, för att nu inte tala alla dessa handlare och agenter från precis hela välden. Nedan en av mina sista bilder idag - på entrén till Rolex enorma monter.


 

Vi träffast i stort sett alla de ledande märkena samt många av spännande lite mindre och intervjuat allt från designers till VD:ar - återkommer med lite mer bilder och lite mer om nyheterna inom kort.

Inlagt 2013-04-30 01:15 | Läst 11256 ggr. | Permalink
Imponerande. Nu förstår man bättre varför dessa tidvisare kostar skjortan.
Min urmakare besöker mässan varje år och jag blir lika avundsjuk varje gång.
Jag använder inte klockor bara för att hålla tiden utan för känslan av de finmekaniska underverk de är. När jag bär en handtillverkad klocka så ger det en speciell känsla som jag tycker om.
Jag har klockor som endast används vid speciella tillfällen, tex. en handgjord Jaeger LeCoultre som är så stilig att den nästan känns magisk.
En fin kamera kan ge liknande känslor som en fin klocka, men då talar vi inte om kamerornas motsvarighet till Schweiziska fällknivar som kan allt, de tar bilder nästan utan att man behöver vara med, de väljer vad som skall vara i fokus, var skärpan skall ligga, de kan till och med välja att ta bilden när människor ler, de väljer iso, bländare och tid allt ofta tillsammans med en superzoom så att man slipper röra sig för att skapa bilden, man kan stå still och göra det utsnitt som ser bra ut, att det sedan blir med tele eller vidvinkel spelar ingen roll.
Jag tycker inte om sådana kameror, jag vill välja, jag vill känna när jag skall ta bilden. Jag väljer objektiv beroende på vad jag skall fotografera eller vad jag vill framhålla, annars blir det bara dagboksdokumentation.
Det skulle vara intressant att veta om försäljningssiffrorna för exklusiva klockor minskat lika mycket som för billigare klockor sedan mobilerna började göra sitt intåg. Sedan ett par år tillbaka har jag valt bort armbandsklockan och istället för den har jag ett enkelt armband från Open Doors med texten One With Them på min handled så att jag ständigt ska påminnas om alla mina bröder och systrar som förföljs för sin tros skull. Därmed inte sagt att det är fel att ha en klocka som ett smycke eller som en tidvisare.
/Mikael Good
Ja här verkar inte den ekonomiska krisen märkas. LO
Fina bilder från mässa Johan, i synnerhet 3,4,5 och 6. Spännande att se hantverkarna på plats :o) Mvh Elisabeth
Mycket fina bilder och text,har själv sen års skiftet blivit väldigt intresserad av klockor.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Forum


Fotografer


Kameror, objektiv och tillbehör


Kuriosa


Mässor och event


Teknik


Tidskrifter


Världens bästa fotoaffärer